-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti tėvams, kad vaikas atliktų užduotis ir atkakliai siektų tikslų? Pataria psichologas

Mes dažniau išgirstame: „Tau pasisekė“, o ne „tu pasiekei.“ Ar ne apmaudu, kada pasiekei tikslą, aplinkoje išgirsti, kad tau tiesiog nusišypsojo sėkmė ir pasisekė? Juk tu atkakliai dirbai tam, kad pasiektum šį rezultatą, o kiti tiki momentiniu laimės žiburio nušvitimu.
Namų darbai
Namų darbai / 123RF.com nuotr.

Žmonėms iki tikslo dažnai pritrūksta tiesiog atkaklumo – gebėjimo ilgai ir kantriai siekti rezultatų, net kai sąlygos yra visiškai nepalankios. Kodėl dabar tai ypač aktualu?

Psichologas ir Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius: „Šiuo metu yra daug probleminių vaikų, kuriuos drįsčiau pavadinti „mamytukais“, augusiais šiltnamio sąlygomis. Jie yra nepasiruošę gyvenimui. Viskas jiems vaikystėje buvo duota, todėl ir darbo nenori įdėti.“

K.Černevičienės nuotr./Psichologas Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Psichologas Tomas Lagūnavičius

Ką daryti tėvams, kad vaikas kantriai vykdytų užduotis ir atkakliai siektų tikslų? Nuo ko pradėti?

  1. Patyrinėkite, kurioje vietoje vaikas sustoja siekti tikslo. Kodėl dingo entuziazmas? Kodėl jis nekovoja? Nesistengia? Taigi pirmiausia išsiaiškinkite priežastis, iš kur kyla atkaklumo trūkumas.
  2. Ar vaikui užduotis nėra per didelė? Galbūt jūs neįvertinote vaiko sugebėjimų ir per aikštai iškėlėte kartelę. Pabandykite kelią link tikslo suskaldyti į mažesnes užduotis.
  3. Ar vaikas supranta, ko norima? Vaikai gali tiesiog nesuprasti užduoties, tikslo. Kas jums atrodo paprasta ir lengva, vaikui gali būti per daug abstraktu.
  4. Vaikas mokosi iš jūsų, kopijuoja jūsų elgesį. Tad rodykite pavyzdį: garsiai įvardinkite, ko sieksite, kokių priemonių imsitės ir darykite. Jūs esate autoritetas savo atžalai ir pavyzdys, kaip siekti tikslo.
  5. Daryti įvairius darbus kartu ir būtinai juos užbaigti. Neleiskite vaikui vidury proceso sustoti, jokių „tingiu“, „nebenoriu“ ar „atsibodo.“ Kantriai kartu užbaikite užduotis.
  6. Prisiminkite stimuliuojančius šūkius: „Tu gali!“, „Pasistenk.“ O vaikui įvykdžius užduotis, pagirkite ir pasidžiaukite.
  7. Jūs privalote kontroliuoti. Netikėkite, ką pasakė, o patikrinkite, ar tai buvo įvykdyta. Vaikas turi prisiminti, kad jūs jį stebite.
  8. Išugdyti atkaklumo jausmą gali padėti principas „kuo ilgiau kenčia, dirba, stengiasi, tuo didesnis prizas.“ Žinoma, prizai ir paskatinimai tik savo šeimos finansų rėmuose.

Taigi, kad vaikas siektų, užbaigtų pradėtus darbus – naudokite šiuos žingsnius. Priminkite vaikui, kad loterijoje pasiseka vienam iš nedaugelio, visi kiti turi atkakliai dirbti. Tik sistemingu darbu ir sunkiu keliu pasieks savo tikslų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius