Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad vėliau nereikėtų gailėtis: kaip pasirinkti sau tinkamą karjerą?

Pasirinkti karjeros kelią – tikrai atsakingas sprendimas, kuris gali turėti nemažai įtakos visą likusį gyvenimą. Dalinamės patarimais, kurie padės lengviau pasirinkti karjeros kelią, kuris jums tinka.
Karjera
Karjera / 123RF.com nuotr.

Įsivertinkite save

Prieš pasirinkdami tinkamą profesiją, turite pažinti save. Jūsų vertybės, interesai, įgūdžiai ir gebėjimai kartu su asmenybės tipu lemia, kad kai kurios profesijos jums tinka, o kitos – visiškai netinka.

Naudodamiesi savęs vertinimo įrankiais ir karjeros testais, surinkite informaciją apie savo savybes, o vėliau pagal jas sudarykite tinkamų profesijų sąrašą. Kai kurie žmonės renkasi dirbti su karjeros konsultantu ar kitais karjeros ugdymo specialistais, kurie gali padėti orientuotis šiame procese, rašoma The Balance Money.

„Scanpix“ nuotr./Mokymasis
„Scanpix“ nuotr./Mokymasis

Susidarykite dominančių profesijų sąrašą

Tikriausiai šiuo metu prieš save turite kelis profesijų sąrašus – po vieną, sudarytą pagal kiekvieną iš naudotų savęs vertinimo įrankių. Kad galėtumėte matyti bendrą vaizdą, turėtumėte sąrašus sujungti į vieną pagrindinį.

Tada raskite sąrašuose profesijas, kurios jums patinka. Tai gali būti profesijos, kurias šiek tiek pažįstate ir norite toliau tyrinėti. Taip pat įtraukite profesijas, apie kurias daug ko nežinote. Galbūt sužinosite ką nors netikėto.

Pasikalbėkite su profesijų atstovais

Susidarėte trumpą profesijų sąrašą, tad metas su jame esančiomis profesijomis susipažinti atidžiau ir išsamiau. Susitarkite susitikti su žmonėmis, dirbančiais jus dominančiose profesijose. Jie iš pirmų lūpų gali suteikti žinių apie profesijas, įtrauktas į jūsų trumpąjį sąrašą.

Shutterstock nuotr./Įdarbinimas
Shutterstock nuotr./Įdarbinimas

Pasirinkite karjerą

Surinkę pakankamai informacijos apie tinkamas profesijas, jau galite atlikti sprendimą. Remdamiesi visa surinkta informacija pasirinkite profesiją, kuri, jūsų manymu, suteiks jums didžiausią pasitenkinimą. Prisiminkite, kad bet kuriuo gyvenimo momentu, jei persigalvosite dėl savo pasirinkimo, galite jį pakeisti. Daugelis žmonių keičia profesiją bent kelis kartus.

Apsibrėžkite savo tikslus

Priėmę sprendimą, apsibrėžkite ilgalaikius ir trumpalaikius tikslus. Tai padės nustatyti kryptį, kaip galiausiai įsidarbinti pasirinktoje srityje. Ilgalaikiams tikslams pasiekti paprastai prireikia nuo trejų iki penkerių metų, o trumpalaikį tikslą paprastai galite įgyvendinti per šešis mėnesius arba trejus metus.

123RF.com nuotr./Planas
123RF.com nuotr./Planas

Susidarykite veiksmų planą

Sudarykite karjeros veiksmų planą – rašytinį dokumentą, kuriame išdėstyti visi žingsniai, kuriuos turėsite atlikti, kad pasiektumėte savo tikslus. Galvokite apie jį kaip apie žemėlapį, kuris jus nuves iš taško A į tašką B, tada į C ir D. Surašykite visus savo trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus ir veiksmus, kuriuos turėsite atlikti, kad juos pasiektumėte. Įtraukite visas numatomas kliūtis, kurios gali sutrukdyti pasiekti tikslus, ir būdus, kaip jas įveikti.

Gali atrodyti, kad tai daug darbo – ir taip yra. Tačiau daug lengviau kurti karjeros kelią, kai žinote, ko norite. Anksti ėmęsi šių žingsnių, ilgainiui išvengsite daug vargo ir netikrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius