Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 30

Kada vaikai privalo išlaikyti ir globoti tėvus senatvėje: yra dvi lemiamos sąlygos

Dar ne taip seniai buvo sakoma, kad vaikai reikalingi tam, jog tėvams senatvėje stiklinę vandens paduotų. Tokio požiūrio vis dar laikosi vyresnioji karta, tik tai nebūtinai patinka suaugusiems jos vaikams. Ypač kai kalba eina ne tik apie stiklinės padavimą, bet ir materialinį tėvų išlaikymą. Ar suaugę vaikai turi išlaikyti savo pagyvenusius tėvus ir visapusiškai juos globoti? Ir ko vertas susitarimas, kad mainais už tai tėvai vaikams perleis turtą?
Renata Rynkevičiūtė-Jančiauskienė / asociatyvioji senjoro nuotr.
Renata Rynkevičiūtė-Jančiauskienė / asociatyvioji senjoro nuotr. / Asmeninio albumo / Luko Balandžio (BNS) nuotr.

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite mums el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą teisininkams, aiškiai išdėstant savo problemą.

Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Teisės nuostatos numato pareigą rūpintis tėvais

„Šeima, kaip institucija, žinoma labai seniai, tačiau bėgant metams šis suvokimas pasikeitė: tėvų ir vaikų santykiai tapo labiau partneryste. Nors senatvėje tėvams dažnai reikia pagalbos, tačiau vaikai neturi nieko daryti, o tik gali arba negali“, – teigia advokato padėjėja Renata Rynkevičiūtė-Jančiauskienė.

Anot pašnekovės, požiūrį, kad tėvai bei vaikai turi vieni kitus remti, palaiko ne tik moralinės priežastys ar visuomenės priimtos normos, bet ir teisinės nuostatos – pareiga gerbti, globoti, rūpintis tėvais senatvėje ir tausoti jų palikimą yra konstitucinė. Todėl į Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą įtrauktos nuostatos, kurios įpareigoja pilnamečius vaikus išlaikyti savo nedarbingus tėvus, kuriems yra reikalinga parama ir rūpestis.

Tik štai materialinis išlaikymas privalomas teikti tik tam tikrais atvejais, o visa kita – susitarimo, moralės ir asmeninių santykių reikalas.

Kada vaikai privalo išlaikyti tėvus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius