Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kai namuose nebelieka vaikų: pataria tėvams, kurie išgyvena tuščio lizdo sindromą

Paprastai tėvai džiaugiasi rugsėjo 1-ąja – diena, kai į darželius ar mokyklas po vasaros atostogų iškeliauja vaikai. Tačiau tiems, tėvams kurie rugsėjo 1-ąją išleidžia paskutinį savo vaiką ne į darželį ar mokyklą, bet į universitetą ir namuose lieka vieni, ši diena žymi visiškai kitokio gyvenimo pradžią.
Tuščio lizdo sindromas (asociatyvi nuotr.)
Tuščio lizdo sindromas (asociatyvi nuotr.) / Unsplash nuotr.

Psichologų teigimu, dalis tėvų tokiu atveju patiria psichologinę būseną – tuščio lizdo sindromą, kuri gali gąsdinti. Tačiau taip pat ji gali atnešti ir labai džiugių pokyčių į tėvų gyvenimą.

Kas yra tuščio lizdo sindromas?

Kaip rašo „Psichology Today“, šis terminas reiškia emocinį sukrėtimą, kurį patiria daugelis tėvų (ypač motinų), kai jų vaikai „išskleidžia sparnus“ ir išsikrausto iš namų.

Psichologų teigimu, kai kuriuos iš šių jausmų tėvai nukreipia į save, pavyzdžiui, panyra į liūdesį, jaučiasi praradę gyvenimo prasmę, išgyvena vienatvę ir net depresiją.

Kiti jausmus nukreipia į vaikus – tėvai dėl jų nerimauja, stengiasi kontroliuoti. Visa tai – natūralios emocijos, būdingos motinoms ir tėvams, kurie išgyvena „tuščio lizdo sindromą“. Ši būsena gali tęstis nuo kelių savaičių iki kelerių metų. Užsitęsusi ji gali stipriai ir neigiamai paveikti suaugusiųjų gyvenimą. Todėl į savarankišką gyvenimą vaikus išleidusiems tėvams rekomenduojama ieškoti būdų, kaip sau padėti.

Sutelkite dėmesį į svarbiausią asmenį savo gyvenime – jus. Jei ilgą laiką gyvenote dėl vaikų ir vaikais, iš pradžių tai gali būti sunku ir netgi keista. Bet nesijauskite dėl to blogai. Po to, kai taip ilgai teikėte pirmenybę vaikams ir šeimai, o ne savo poreikiams, atėjo laikas iš naujo atrasti savo autentiškąjį „aš“. Dabar turite laiko geriau pažinti save, išsiaiškinti, kas jums patinka, kas gerai sekasi, kelia aistrą, kas daro jus savimi. Svarbiausia, kasdien palepinkite save, kad apdovanotumėte save už gerai atliktą sunkų darbą.

Esther Ann Glp / Unsplash nuotr./Pora
Esther Ann Glp / Unsplash nuotr./Pora

Užmegzkite ryšį su partneriu. Prisiminkite, kada buvote tik jūs ir jūsų partneris ir kartu darėte beprotiškus, smagius dalykus. Dabar yra puiki proga sugrąžinti tuos laikus. Kadangi yra tiek daug dalykų, kuriuos galima nuveikti, ir vietų, į kurias galima nueiti, dabar yra tinkamas metas juos kartu tyrinėti ir atkurti jūsų intymumą. Dabar galite kartu rengti romantiškas savaitgalio išvykas, kassavaitinius pasimatymus arba ieškoti naujų pomėgių ar interesų, kuriais galėtumėte užsiimti kartu.

Kurkite ypatingus santykius su savo vaikais. Jūsų vaikai pradeda savo didelį nuotykį, vadinamą gyvenimu, ir jiems jūsų reikia labiau nei bet kada anksčiau - tik kitaip. Pagalvokite apie tai, kaip apie perėjimą iš „generalinio direktoriaus“ vaidmens, kai buvote atsakingas už visus sprendimus, į konsultanto vaidmenį. Jūs ir toliau tam tikra prasme vadovaujate ir nurodinėjate, bet galutinį žodį taria jie. Nors kartais būna sunku stebėti, kaip jie daro klaidas, turime tai priimti kaip gyvenimo ir brendimo dalį.

Atnaujinkite savo kasdienę rutiną. Tikėtina, kad vaikams palikus namus jūsų kasdienė rutina smarkiai pasikeis. Pasinaudokite galimybe susikurti naują rutiną, kurios centre būtų jūsų emocinė ir fizinė gerovė. Juk tai ilgo ir sveiko gyvenimo pagrindas! Eikite pasivaikščioti anksti ryte, eikite į sporto salę (arba įsirenkite treniruoklių salę namuose), atidžiau rūpinkitės sveiku maistu, pasirūpinkite aplinka miegui ir t.t.

Viską galite pritaikyti pagal savo poreikius, norus ir galimybes.

123RF.com nuotr./Fizinis aktyvumas būtinas bet kurio amžiaus žmogui
123RF.com nuotr./Fizinis aktyvumas būtinas bet kurio amžiaus žmogui

Atraskite naujų interesų ir pomėgių. Kartais tėvai pajuokauja, kad vaikų turėjimas yra pagrindinis jų pomėgis. Todėl jiems išėjus gyventi savarankiškai dauguma tėvų atranda, kad turi per daug laisvo laiko. Tačiau jį galima skirti savo hobiams.

Pagalvokite apie visus dalykus, kuriuos norėjote išbandyti, bet niekada neturėjote tam laiko (arba pinigų). Sodininkystė? Tapyba? Maisto gaminimas? Šokiai? Išsiaiškinkite, kas jus traukia, ir pabandykite tai daryti; daugiau jokių pasiteisinimų.

Išplėskite savo socialinį ratą. Atnaujinkite ryšius su senais draugais ir susiraskite naujų. Socialiniai ryšiai yra labai svarbūs mūsų psichinei ir fizinei sveikatai. Greičiausiai kai kurie jūsų draugai yra tame pačiame gyvenimo etape kaip ir jūs ir gali suteikti abipusę paramą. Įsitraukimas į naują veiklą taip pat gali padėti išplėsti jūsų socialinį ratą.

Nors socialinė žiniasklaida dabar yra neatsiejama daugelio mūsų gyvenimo dalis, tikri, prasmingi, asmeniniai socialiniai santykiai nepakeičiami. Gyvenimas yra daug malonesnis, kai jį išgyvename kartu su kitais.

Pradėkite kažką naujo. Tyrimai rodo, kad nemaža dalis vaikus į gyvenimą išleidusių žmonių būtent šiame gyvenimo etape prisimena savo senas svajones ir ryžtasi jas įgyvendinti. Galbūt pradėsite naują verslą, apie kurį visada svajojote? Arba grįšite įgyti dar vieną diplomą, kurio visada norėjote? Arba persikraustyti į vietą ar tokio tipo namą, kokio visada norėjote?

Kartais tokių didelių permainų neprireikia, užtenka atnaujinti turimą būstą, perdarant pagal savo, sumažėjusios šeimos poreikius. Svarbiausia – leiskite sau pajusti, kad turite šansą pradėti kažką naujo. Dabar jūsų laikas, o riba – tik dangus, rašo „Psichology Today“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius