-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai sušlubuoja šuns širdis: gyvybę gali išgelbėti tik operacija

Pastebėjote, kad jūsų šuo pradeda dusti, netoleruoja fizinio krūvio, padidėjo pilvo apimtis? Nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją, kuris gali diagnozuoti šuniui perikarditą – tai pavojinga būsena, kai tik operacija augintiniui gali dovanoti antrą gyvenimo šansą.
Šuo operacinėje
Šuo operacinėje / 123RF.com nuotr.

„Perikardo operacijų klinikoje atliekame 1–2 per mėnesį. Perikarditas nėra ypač retas susirgimas, tik ne visada anksti diagnozuojamas“, – sako „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojas–chirurgas Rokas Judickas. Atlikus perikardo šalinimo procedūrą, gyvūnas toliau gyvena įprastą gyvenimą.

Pirmieji ligos požymiai

Gydytojas Rokas Judickas pasakoja, kad perikarditas sukelia skysčių kaupimąsi širdies plėvėje, kuris dažniausiai vystosi lėtai, per 1–12 mėnesius, kol pasireiškia klinikiniai požymiai.

Paprastai skysčiai kaupiasi dėl idiopatinio perikardito, kuris dažniausiai būna nežinomos kilmės. Rečiau perikarditą sukelia onkologinės (apie 40 proc. atvejų), dar rečiau bakterinės ar virusinės infekcinės ligos.

Pasak R.Judicko, apskritai perikarditas diagnozuojamas retai, 5–10 proc. nuo visų širdies patologijų, tačiau taip yra todėl, kad ne visi bendrosios praktikos gydytojai atlieka echo kardiografinį tyrimą. Diagnostika pradedama nuo bendros klinikinės apžiūros, širdies auskultacijos, kraujospūdžio matavimo ir kraujo tyrimų, todėl pirmuosius įtarimus jau gali kelti pakitę bendrųjų tyrimų rezultatai.

Perikarditą nustato specifinis ir tikslus echokardiografijos tyrimas, kurį „PetCity“ Domus Pro klinikoje atlieka veterinarijos gydytojas–kardiologas Laimutis Paulauskas. Skirtingų profilių specialistų komandinis darbas, gydytojų bendradarbiavimas lemia puikius rezultatus ir gelbsti augintinių gyvybes.

Negydomas perikarditas sukelia skysčių susikaupimą širdies maišelyje, o tai lemia širdies tamponadą, dėl kurios vystosi ascitas – apsunkinamas kvėpavimas, sutrinka kraujotaka, gali kauptis skystis pilve, plaučiuose. Priklausomai nuo gyvūno dydžio, perikarde gali sukaupti nuo kelių šimtų mililitrų iki pusės litro skysčio. „Tai pavojinga būklė, reikalinga skubi pagalba“, – perspėja R.Judickas.

Dažniausiai požymiai, kuriuos gali pastebėti augintinio šeimininkai, yra krūvio netoleravimas, dusulys, pilvo apimties didėjimas. Kitus požymius gali įvertinti tik veterinarijos gydytojas.

Asmeninio arch. nuotr./Chirurgas Rokas Judickas
Asmeninio arch. nuotr./Chirurgas Rokas Judickas

Sudėtinga, bet sėkminga procedūra

Pasak R.Judicko, jei liga pasireiškia pirmą kartą, galima taikyti vienkartinį skysčio nutraukimą. Jei skysčio susikaupimas pasikartoja, nutraukti skysčius galima tik būklės palengvinimui iki operacijos. Nedidelei daliai pacientų (15–20 proc.) pakanka vieną kartą nutraukti skysčius ir problema išsprendžiama. „Daugiau kaip 80 proc. pacientų reikia operacijos“, – konstatuoja R.Judickas.

Specialaus gyvūno paruošimo operacijai nereikia – jis stebimas, tikrinamas širdies darbas, kraujo spaudimas, atliekama papildoma vaizdinė diagnostika (pvz., kompiuterinė tomografija), iš rezultatų sprendžiama, kaip skubiai reikia atlikti operaciją. Kaip ir prieš bet kokią operaciją, gyvūnas 10–12 val. nešeriamas.

Chirurgas Rokas Judickas praktikoje taiko pilną perikardektomiją: „Tai sudėtinga procedūra, nes pjūvis mažas, pravėrus krūtinę tenka dirbti mažame plote ties pačiomis svarbiausiomis gyvybinėmis struktūromis. Anesteziologo darbas taip pat įtemptas, reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija ir sudėtingas gyvybinių funkcijų valdymas.“

Galima atlikti ir dalinę perikardektomiją, kai širdies maišelyje praveriamas langelis, kad skysčiai galėtų pasišalinti. „Išlieka rizika, kad langelis gali užakti ir vėl kaupsis skystis. Pilna perikardektomija yra sudėtingesnė procedūra, bet 100 proc. garantuoja, kad problema nesikartos“, – teigia R.Judickas.

Po operacijos pirmosios trys paros sunkiausios, reikalingas intensyvus paciento fizinių duomenų stebėjimas. „Jeigu nėra gretutinių, lėtinių ligų, gyvūnas per 5–7 dienas greitai atsistato“, – sako gydytojas.

Atlikite profilaktinius tyrimus kartą per metus

Norint apsisaugoti nuo perikardito, R.Judickas pataria dažniau atlikti rutininius širdies tyrimus, ypač vyresnių kaip 8 metų amžiaus ir tam tikrų veislių šunims, kurie turi polinkį sirgti širdies ligomis: „Beveik visų didelių veislių šunis reikėtų profilaktiškai tikrinti bent kartą per metus. Turėtų atkreipti dėmesį ir kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių šeimininkai – šių veislių šunims būdingos širdies patologijos. Prieš veisimą reikėtų atlikti tyrimus tėvams, kad genetiškai paveldimos ligos nebūtų perduotos palikuoniams.“

Taip pat svarbu laiku atlikti vakcinaciją, nes virusinės ligos gali lemti širdies patologijas. „Didelę įtaką turi ir subalansuota mityba, geros kokybės pašaras, reguliarus pakankamas fizinis krūvis, nutukimo kontrolė. Jei planuojate aktyvesnį augintinio sportą, dalyvauti varžybose, būtinai atlikite tyrimus. Tyrimai reikalingi ir pasyvesniems, gyvenantiems taip vadinamą „sofos“ gyvenimą“, – pataria R.Judickas.

Asmeninio arch. nuotr./Chirurgas Rokas Judickas operacinėje
Asmeninio arch. nuotr./Chirurgas Rokas Judickas operacinėje

Apie perikardo operacijas trūksta informacijos

LSMU Veterinarijos akademijos chirurgijos rezidentūrą baigęs R.Judickas, perikardo operacijų mokėsi Zagrebo universitetinėje ligoninėje Kroatijoje. R.Judickas šias širdies operacijas Lietuvoje atlieka retai, 1–2 per mėnesį.

Pasak gydytojo, augintinių šeimininkai nesiryžta perikardiektomijos procedūrai dėl dviejų priežasčių: trūksta informacijos arba dėl finansų, nes operacija brangi, kaina prasideda nuo 1000 eur.

Chirurgas R.Judickas ragina atidžiai stebėti savo augintinius ir pasireiškus neįprastiems simptomams nedelsiant kreiptis į „PetCity“ veterinarijos klinikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius