Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip dažnai iš artimo girdite „pats kaltas“: 3 būdai, kaip atpažinti kasdienį sadistą

Gal kada yra buvę, kai draugų rate, vykstant diskusijai, artimo, bičiulio ar pažįstamo nuomonė jūs ne juokais nustebino – aptarinėjote viešoje erdvėje linksniuojamą nelaimę, tragediją, o jis – ne tik neužjaučia, bet ir kaltina auką? Gali būti, kad tai pasako apie žmogų daugiau nei įsivaizduojate.
Sadizmas, emocinis smurtas
Sadizmas, emocinis smurtas / Shutterstock nuotr.

Remiantis naujuoju Ulmo universiteto mokslininkės Claudia Sassenrath ir kolegų tyrimu (2023 m.), aukų kaltinimas yra vienas iš vadinamojo kasdienio sadizmo bruožų, rašo „Psichology today“.

Nors ankstesni tyrėjai aukų kaltinimą prilygino būdui, kuriuo asmenys palaiko savo tikėjimą teisingu pasauliu (t. y. žmonės gauna tai, ko nusipelnė), to nepakanka paaiškinti empatijos trūkumui, kurį kai kurie žmonės rodo kenčiantiems žmonėms. Veikiausiai, tai – individualus asmenybės bruožas, išskiriantis ją iš kitų būtent požiūrio į aukas klausimu. Ir į tai toli gražu ne visada reikėtų numoti ranka.

Kasdienis sadizmas

Kaip teigia vokiečių tyrėjų grupė, kasdienio sadisto bruožų turintys asmenys reaguoja į jautrius įvykius su sadistiniu malonumu ir su didele empatijos stoka. Jų neempatišką reakciją lemia ne koks nors moralinis vertinimas, o malonumas matyti, kaip kiti yra skriaudžiami ar žudomi.

Vida Press nuotr./Emocinis smurtas
Vida Press nuotr./Emocinis smurtas

Be to, C. Sassenrath ir jos bendraautoriai įžvelgia, kad kai kitiems nutinka kas nors bloga, tam tikroms asmenybėms prasideda savotiška psichologinė tinginystė – lengviau kaltinti auką, nei rimtai susimąstyti.

Nemalonu girdėti, kai pažįstami ar artimi jautriose situacijose kaltiną auką, vis tik, reikėtų susikoncentruoti ne tik į nemalonų pojūtį, o kartais priimti tai ir kaip perspėjimą.

Nors ne kiekvienas asmuo, kuris pokalbyje kaltina aukas, yra kasdienis sadistas, buvimas šalia tokio gali reikšti, kad jis elgsis taip ir kasdieniniame gyvenime, kas gali sukelti jums didelį skausmą.

Pavyzdžiui, draugų rate pasakosite neseniai įvykusį atsitikimą, kai paslydote, kritote ir išsinarinote koją, o iš artimo išgirsite, kad buvote pats kaltas, nes esate nerangus žmogus.

Buvimas šalia tokio gali reikšti, kad jis elgsis taip ir kasdieniniame gyvenime, kas gali sukelti jums didelį skausmą.

Kasdieniai sadistai mėgsta ne tik nejautriai komentuoti, bet ir stebėti, kaip kiti atsiduria blogose situacijose. Ilgainiui, galbūt net patys sukurti tokias situacijas, kad tik pasilinksmintų. Jie gali jus stumdyti, tyčiotis jums nežinant ar žaisti manipuliacinius žaidimus, kad įtvirtintų savo dominavimą.

Į ką atkreipti dėmesį

Naujasis tyrimas apėmė tris atskiras studijas. Jose buvo analizuoti susiję veiksniai, tokie kaip narcisizmo, psichopatijos, makiavelizmo ir sadizmo bruožai, „teisingo pasaulio“ įsitikinimai, kuomet žmonės neva nusipelno savo likimo, ir noras įsitraukti į pastangų reikalaujantį mąstymą bei empatinį rūpestį. Kalbant apie pastarąją savybę, dalyviai atsakinėjo į tokius klausimus: „Skaitydamas apie tai, kas nutiko [bet kokia jautri situacija, nelaimė], negalėjau atsispirti nedidelei šypsenai“

Ketvirtajame ir paskutiniame serijos tyrime C. Sassenrath ir kiti taikė patirties atranką. Kasdien vertino dalyvių reakcijas, kurias jie patyrė sužinoję apie kitų žmonių nelaimes. Jie vertino dalyvių afektą, situacijos suvokimą ir malonumą. Šis griežtas modelio sustiprino kasdienio sadizmo ir aukų kaltinimo sąsają.

Dabar, kai žinote, kad kasdieniai sadistai šiurkščiai ir su malonumu reaguoja į kitų žmonių kančias, gali atrodyti, kad verta išsiaiškinti, kaip išvengti tokių žmonių savo gyvenime, bet pirmiausia reikia juos atpažinti.

Čia pateikiami trys kriterijai, o kiekviename iš jų – po keturis teiginius, kuriuos reikėtų vertinti 1–5 balų skalėje (1 – visiškai nesutinku, 5 – taip, dažnai). Pažiūrėkite, kiek kiekvienas iš jų tinka asmeniui, kurį norėtumėte įvertinti pagal šią toksišką savybę:

Tiesioginis žodinis sadizmas

  • Vidurinėje mokykloje tyčia buvau piktas kai kuriems žmonėms;
  • Man patinka juokauti kitų sąskaita;
  • Esu tyčia ką nors apgavęs ir juokęsis, kai jie atrodė kvailai;
  • Galbūt neturėjau to daryti, bet niekada nepavargdavau tyčiotis iš kai kurių bendraklasių.

Vikarinis sadizmas

  • Mėgstu žiūrėti „YouTube“ vaizdo įrašus, kuriuose žmonės mušasi;
  • Vaizdo žaidimuose man patinka tikroviški kraujo purslai;
  • Man patinka žiūrėti kovas narve, kai nėra jokios išeities;
  • Kartais kartoju mėgstamas scenas iš kruvinų filmų.

Tiesioginis fizinis sadizmas

  • Man patinka fiziškai žaloti žmones;
  • Man patinka kankinti žmones;
  • Turiu teisę stumdyti tam tikrus žmones;
  • Dominuoju prieš kitus naudodamasis baime.

Tarptautinės imties vidutinis balas buvo 2 (nesutinku), o dauguma žmonių vertino nuo 1 (visiškai nesutinku) iki 3 (nei sutinku, nei nesutinku). Todėl, jei vertintumėte pažįstamą žmogų, kuris, jūsų manymu, vidutiniškai pasiektų 4 balus, tai gali būti ženklas, kad jums geriau be jo.

Laikykitės atokiau nuo kasdienio sadisto

Nors žiaurus elgesys visuomenėje pakankamai dažnas, tikriausiai nenorėtumėte būti jo adresatas. Dabar turite užuominų apie šį asmenybės bruožą. Ar jie giriasi, kad pastūmė silpną žmogų? Ar jie juokiasi iš, atrodytų, tragiškų aplinkybių? Jei kas nors numeta karštos kavos puodelį, ar jie skuba padėti, ar šaiposi patys iš savęs?

Akivaizdu, kad jie nesirūpins jumis, jie gali priversti jus jaustis mažais ir bauginti, o iš tikrųjų stengsis sutrukdyti jums siekti savo tikslų. Kad ir kokių žavių savybių jie turėtų, pavyzdžiui, humoro jausmą ar tam tikrą pavojingą patrauklumą, tai nekompensuoja tokio šiurkštaus požiūrio į kitų kančias.

Apibendrinant, norint išlaikyti atstumą nuo kasdienio sadisto, gali tekti nutraukti, kaip manėte, gerus santykius. Apsisaugojimas gali palengvinti ne tik jūsų saugumą, bet ir galimybę gyventi saugų ir visavertį gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius