-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išugdyti lyderį?

Tikriausiai ne viena sutiktumėte, kad to, ko labiausiai trokštame pačios, linkime ir savo vaikams. Taigi kas šiandien žmogui suteikia daugiausia pasitikėjimo savimi ir veda jį į sėkmę?
Vaikas mokosi vaikščioti
Mažylis / Fotolia nuotr.

Kad jūsų mažylis užaugęs galėtų didžiuotis šiais pasiekimais, jis turi išmokti atkakliai siekti tikslo, nuolat tobulėti ir jausti atsakomybę. Kitaip tariant, įgyti lyderiams būdingų savybių. Kitaip prasimušti šiuolaikiniame gyvenime šansų nedaug. Jau Aristotelis misiją šioje žemėje apibūdino taip: „Nors mes ir mirtingi, neturime paklusti laikiniems dalykams, bet kiek įmanoma turime kilti iki nemirtingumo ir gyventi vedami to, kas mumyse yra geriausia.“
Išmokyti vaiką nuo pat mažumės būti iniciatyviam ir rūpintis ateitimi nėra taip jau sudėtinga, tereikia skirti tam šiek tiek laiko.

Skatinkite lyderio savybes

Užsispyrimas, iniciatyvumas ir atsakomybės pojūtis – štai raktai, kuriais išmokysite savo atžalą atrakinti sėkmės, pripažinimo ir gausos duris. Neribokite vaiko fantazijos, pritarkite net pačioms beprotiškiausioms jo mintims – kas žino, galbūt jų įgyvendinimas atneš jūsų sūnui ar dukrai šlovę. Įsigilinkite į amerikiečių filosofo, eseisto ir poeto Ralpho Waldo Emersono įžvalgą: „Neieškok savo kelio, eik ten, kur kelių nėra, ir palik savo pėdsakus.“

Sužadinkite pypliui norą veikti: papasakokite žymių žmonių sėkmės istorijų, supažindinkite su veikliais asmenimis iš pažįstamų rato. Auklėdami mažąjį, atsižvelkite į tai, kad lyderiai atviri pasauliui. Siekdami savo tikslo, jie nebijo klysti ir bandyti dar kartą, nes tik taip atrandamos didžiosios tiesos. Šią gyvenimo nuostatą puikiai atspindi A. Vaičiulaičio romano „Valentina“ pagrindinio veikėjo mintys: „Aš nežinau, kaip gyvenime galima apsispręsti. Kartą apsisprendęs žmogus jau palaidotas. Tokiam klebonas Motiejus gali ant grabo numesti pirmą grumstą. Tikras gyvenimas yra tada, kai tau visi uostai atviri, kai nežinai, kur nakvosi...“

Tad jei tik turite galimybių, leiskite sūnui ar dukrai išbandyti įvairias iniciatyvos reikalaujančias veiklos sritis – nuo narystės debatų klube iki futbolo komandos kapitono pozicijos ar savanoriavimo kokiame tolimame Afrikos užkampyje. Manote, kad tai labai baisu ir nesaugu? Tada turėtumėte įsisąmoninti seną tiesą: vaikai nėra jūsų nuosavybė, kurią galite prisirišti pašonėje ir niekada nepaleisti. Vaikus gimdome ne sau, o pasauliui. Ir kiekvienas iš jų savo gyvenimo takelį šioje žemėje privalo praminti pats. Tegul daug kartų suklupdamas, lydimas nesėkmių ar pavojų. Jūs negalite nugyventi už vaiką jo gyvenimo. Tad nusiraminkite ir paleiskite jį. Tegul keliauja ten, kur šaukia jo prigimtis. Geriausia, ką galite dėl jo padaryti, nuo pat mažens suformuoti vaiko atsakomybę už savo gyvenimą. Paaiškinkite, kad jūs tik padėsite žengti pirmuosius žingsnelius – savo ateitį jis privalės kurti pats.

Sudarykite sąlygas

Vien žodžių ir gerų norų nepakanka. Nemanykite, kad ištisas dienas vienas namie leidžiantis vaikas, susitikęs su kitais pypliais, taps būrelio siela. Sudarykite jam sąlygas kuo daugiau laiko praleisti su bendraamžiais – dalyvaukite mamų ir vaikų sueigose, veskite į darželį, ilgiau būkite žaidimų aikštelėje. Stebėkite, kaip pipiras įsitraukia į veiklą, subtiliai pagirkite už aktyvų žaidimų organizavimą, gyvą bendravimą su draugais arba taktiškai patarkite, kad labiau įsitraukęs į užsiėmimus jis patirtų daugiau džiaugsmo. Suteikite savo atžalai progą surengti kokią šeimos šventę. Leiskite jam pasirūpinti viskuo: dekoracijomis, scenarijumi, meniu, net aprangos kodu. Taip mažylis savo kailiu patirs, kaip smagu organizuoti, suburti žmones – būti renginio varikliuku. Pratinkite vaiką jausti atsakomybę už savo veiksmus – duokite jam kišenpinigių. Kartu su pipiru nutarkite, kokia suma tai bus, kam būtų protingiausia išleisti pinigus ir kodėl verta taupyti. Tačiau vėliau nebesikiškite! Tik galėdamas savarankiškai priimti sprendimus pyplys mokysis būti savo gyvenimo šeimininku.

Rodykite pavyzdį

Mokslininkai nustatė, kad dar būdami įsčiose kūdikiai reaguoja į tėvelių nuotaikas, aplinką ir taip rengiasi gyvenimui. Tad ką kalbėti apie ropoti, vaikščioti ir bėgioti besimokančius vaikus! Būtent iš artimiausių žmonių jie nesąmoningai perima bendravimo modelį, įpročius, pomėgius. Gal kasmet dalyvaujate akcijoje „Darom!“, įsitraukėte į bendruomenės veiklą, subūrėte vietos folkloro ansamblį ar vadovaujate rankdarbių klubui ir šia veikla mėgaujatės? Ne? Daugiausia laiko prakiurksote prie televizoriaus? Tai kodėl tikitės, kad jūsų mažylis paaugęs negalės ištverti be aktyvios veiklos nė dienos? Įsidėmėkite – tėvų pavyzdys užkrečia labiausiai.

Pradėkite jau šiandien

Jei tikite savo vaiko sėkme, jau šiandien imkitės veiksmų. Kuo mažesnis pyplys, tuo imliau jis priima informaciją, entuziastingiau įsitraukia į veiklą. Tuomet daug lengviau suformuoti įpročius, kurie išliks visą gyvenimą. Rašytojas Sinclairas Lewisas kartą studentams pasakojo apie savo profesiją. Jis jiems uždavė klausimą: „Kiek iš čia esančių rimtai pasiryžę tapti rašytojais?“ Dauguma paskaitoje dalyvavusių studentų pakėlė rankas. Tuomet S. Lewisas pasiteiravo: „Tai kodėl jūs visi esate čia, o ne sėdite namie ir rašote?“ Ir išėjo iš auditorijos. Tad ir jūs nelaukite: paaiškinkite vaikui, kaip svarbu imtis iniciatyvos, patikėkite jam atsakomybės reikalaujančią užduotį ir įduokite keletą monetų smulkioms išlaidoms.

Suteikite laisvę spręsti

Kai pritaikysite perskaitytus patarimus, atiduokite vadeles į vaiko rankas, o pati užimkite stebėtojos poziciją. Kad ir kaip knietėtų įkišti savo trigrašį, valdykitės. Dabar metas veikti jūsų vaikui. Jei jums pavyko ir mažylis suprato, kaip malonu savo sugebėjimais, žiniomis dalytis su kitais, netrukus sulauksite rezultatų, pavyzdžiui, sužinosite, kad vaikas tapo mokinių tarybos nariu, darželyje „įsteigė“ žaliai mąstančiųjų grupę, o jam susirgus, kieme pritilo entuziastingas pyplių klegesys. Nors pirmieji vaiko žingsniai gali atrodyti netvirti ar neracionalūs, nenusiteikite kritiškai, juk tai tik kopimo į lyderystės Everestą pradžia!

Nenusiminkite, jei nepavyks

Ne visiems lemta sėdėti prezidento kėdėje, ne visi nori prisiimti atsakomybę už būrį kitų žmonių. Gali būti, kad jūsų vaiko visai nevilioja sukimasis svarbių pareigų, įtampos ir skubos rate. Tikrai neverta dėl to sielvartauti. Mažo gyvenimo maži rūpestėliai tokie pat svarbūs kaip valstybės valdymas. Prisiminkite Motinos Teresės žodžius: „Nebūtina atlikti žygdarbių. Pakanka mažų dalykėlių, atliktų su didele meile.“

Kiekvieno vaiko gyvenime didžiausią vaidmenį vaidina artimieji. Jie yra žmonės, prisidedantys prie ateities pasirinkimo. Jei vizijose savo mažylį regite padedantį kitiems, pelnantį laurus naujausiais išradimais, siekiantį gerovės ne tik sau, bet ir aplinkiniams, pažadinkite jame ryžtą ieškoti, kurti, vesti! Pažadinkite jame lyderio dvasią! O kuria linkme vingiuos jo karjeros kelias, tai jau jo paties reikalas. Juk mama savo vaikus myli ne dėl svarių pasiekimų. Motiniška meilė yra besąlygiška. Ir kiekviena iš jūsų, be jokios abejonės, galėtumėte išvardyti ne vieną dalyką, dėl ko didžiuojatės savo atžalėle.

Motinos Teresės lyderystės samprata

◘ Atiduodami pasauliui tai, ką turite geriausia, rizikuojate likti nuogi. Vis dėlto duokite tai, ką turite geriausia.
◘ Vargšams tikrai reikia pagalbos, bet kai kurie žmonės gali jus nuolat atakuoti. Vis dėlto padėkite.
◘ Tai, ką kūrėte metų metus, gali būti sugriauta per trumpą laiką. Vis dėlto kurkite!
◘ Sąžiningumas ir nuoširdumas daro jus pažeidžiamus. Vis dėlto būkite sąžiningi ir nuoširdūs.
◘ Gerieji jūsų darbai bus užmiršti rytoj. Vis dėlto darykite gerus darbus.
◘ Žmonės būna neprotingi ir egoistiški. Vis dėlto mylėkite juos!
◘ Kai darysite gera kitiems, žmonės jus kritikuos, niekins ir atstums. Vis dėlto darykite gera!
◘ Žmogus, kuris prisiriša prie turto, gyvena apimtas turto rūpesčių, išties yra didelis vargšas. Jeigu jis savo pinigais tarnauja kitiems, tuomet jis turtingas, labai turtingas.
◘ Neškite pasauliui ramybę ir džiaugsmą.
◘ Mes negalime daryti didelių dalykų, o tik mažus su didele meile.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius