Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip neišlepinti vaikų, kad ir kokie turtingi bebūtumėte: 3 esminiai dalykai

Turtingi vaikai gali sukelti išlepintų turtingų tėvelių vaikų stereotipą, tačiau daugybė turtingų tėvų stengiasi savo vaikus auginti priešingai.
Lepinamas vaikas
Lepinamas vaikas / Fotolia nuotr.

Rachel Sherman, knygos „Uneasy Street: The Anxieties of Afluence“ autorė, apklaususi 50 pasiturinčių Niujorko šeimų rašė, kad dauguma bijo užauginti „pasipūtusius“ vaikus, rašoma uk.businessinseder.com.

Jie nori, kad jų vaikai būtų sveiki, laimingi, ir atrastų savo paskirtį, „Business Insider“ sakė Judy Spalthoff, „UBS Wealth Management“ vykdančioji direktorė bei patarėja šeimos ir filantropijos klausimais. „Svarbu, kad turtas būtų naudingas ir suteiktų galimybę, o ne taptų bauginančia našta, neleidžiančia jiems eiti jiems paskirtu keliu“, – sakė moteris.

Kaip pasakė „Washington Post“ autorius Thomas Heathas, turtingi žmonės nori, kad jų vaikai turėtų pranašumą, tačiau ne ambicijų kaina.

Didžiausias vieno J.Spalthoff kliento, nebaigusio universiteto ir savarankiškai uždirbusio turtus, rūpestis buvo tas, kad jo vaikams labai trūks veržlumo. „Tai yra labai plona riba“, – sakė moteris.

Nors kai kurie turtingų tėvų vaikučiai tikisi iš tėvų sulaukti pinigų bei turtų, J.Spalthoff sako, kad tėvai gali naudoti produktyvių ir neišlepintų vaikų auklėjimą: neduoti jiems visko, ko jie nori, leisti jiems dirbti ir leisti patirti nesėkmę.

Ji sakė, kad šie trys dalykai „yra labai svarbūs norint tapti produktyviu visuomenės nariu“. Ir nors J.Spalthoff mato, kad nemažai šeimų suvokia, kaip jų turtai gali paveikti jų vaikus, moteris sako, kad didžiausia klaida, kokią jie gali padaryti, – saugoti savo vaikus nuo šių trijų dalykų.

Neduokite vaikams visko, ko jie nori – net jei tai prieinama

Sena kaip pasaulis taisyklė „ne visada gauname, ko norime“ taikoma ir turtingiems vaikams. „Jei vaikai kažko nori, nes jiems, mat, kažko trūksta, nereiškia, kad tėvai visada tai pirks“, – sako J.Spalthoff.

Moteris sako, kad tėvai turi būti sąmoningi ir suvokti, kad savo vaikams jie gali duoti daug daugiau nei pinigus. Pavyzdžiui, ji dirbo su viena šeima, skrydžius privačiu lėktuvu pakeitusia skrydžiais pirmąja klase.

Andrew Tischas, Laurence‘o Tischo iš „Loews Corp.“sūnus, anksčiau sakė „Fortune“ žurnalui, kad būdamas septynerių troško „Timex“ laikrodžio. „Mano tėvai sakė „taupyk“, – sakė tuometinis tabako kompanijos „Lorillard“ viršininkas. Šį patarimą jis perleido savo vaikams; kartą per savaitę savo vaikams jis duodavo po vieną dolerį išlaidoms. „Sūnus nori, kad jam nupirkčiau beisbolo korteles, – sakė A.Tischas. – Liepiau jam taupyti. Jis turi suvokti, kad nieko nėra nemokamo.“

Kai kurie tėvai tą patį principą taiko ir palikimui. Milijardieriai Warrenas Buffettas, Billas Gatesas ir britų muzikantas Stingas savo atžaloms paliks tik mažą dalelę didžiulių savo turtų – jie mano, kad vaikai savo darbu ir pastangomis patys gali pasiekti to, ko nori.

„Jie turi dirbti, – „Daily Mail“ sakė Stingas. – Visi mano vaikai tai žino, ir retai kažko prašo.“

Mokykite juos sunkiai dirbti ir vertinti savo pasiekimus

Stingo požiūris pabrėžia J.Spalhoff antrąjį punktą – leiskite vaikams „dirbti ir pajusti dienos darbų pasiekimus, ir nesvarbu, jie kažką pardavinėjo ar išmoko vertinti gautą pinigą“.

Rossas Perot Jaunesnysis gavo pamoką iš tėvo, H.Rosso Perot, „Electronic Data Systems“ įkūrėjo, kai vieną vasarą praleido kasdamas lysves gėlėms EDS teritorijoje. „Rossas gavo po 0,25 JAV dolerio už duobę, – jo tėvas sakė „Fortune“. – Lauke buvo karščiau nei galite įsivaizduoti, ir Rosas prisikasė iki pamatinio akmens. Tačiau jis nepasidavė.“

R.Sherman, autorė, apklaususi turtingus tėvus, pranešė, kad viena mama, turinti dešimtis milijonų verto nekilnojamojo turto, liepdavo savo šešiamečiam sūnui pačiam skalbtis, mainais už veiklas ar kitas privilegijas.

Tačiau tyrimo metu autorė pamatė, kad tėvų atsidavimas vaikų įdarbinimui sušlubuodavo, jei darbas „trukdydavo“ kitiems sugebėjimams, ypač kalbant apie konkurencingus stojimus į aukštojo lavinimo įstaigas. Nė vienas kalbintų tėvų paauglys vaikas nedirbo už atlygį.

Ir, kaip aiškina J.Spalthoff, kartais tėvai netyčia atima iš vaikų suvokimą apie darbo vertę, pakeisdami tai atostogomis ir popamokine veikla.

123RF.com nuotr./Paaugliai
123RF.com nuotr./Paaugliai

Leiskite savo vaikams patirti nesėkmę

„Kai reikalas nėra labai svarbus, leiskite vaikams susikirsti“, – sakė J.Spalthoff. Tai gali būti bet kas, nuo pamestų futbolo batelių iki pamirštų namų darbų. Užuot skubėję į pagalbą, tėvai turėtų leisti vaikams pajausti savo elgesį ir pasekmes. „Tai auklėjimas, priešingas „asmens sargybinio“ auklėjimui, – sakė J.Spalthoff. – Leiskite jiems prisiimti atsakomybę.“

Viena šeima, su kuria ji dirbo, neleisdavo namų tvarkytojai eiti į vaikų kambarius – tai būdavo jų atsakomybė susitvarkyti po savęs.

Pasakoju turtingiems tėvams, kad jeigu jie neišspirs savo vaikų iš namų ir neprivers patirti tikrojo pasaulio spaudimo, jie taip ir nepakils.

Tai pamoka, kuri nesibaigia, kol vaikai dar jauni. „Shark Tank“ investuotojas ir milijonierius Kevinas O‘Leary 2013-siais pasakojo Kanados moterų žurnalui „Chatelaine“ apie savo planus išstumti vaikus iš namų.

„Jie žino, kad pasibaigus mokslams, išstumsiu juos iš lizdo, – sakė K.O.Leary, neplanuojantis vaikams duoti nė cento. – Reikia paruošti vaikus pradėti savo gyvenimą. Pasakoju turtingiems tėvams, kad jeigu jie neišspirs savo vaikų iš namų ir neprivers patirti tikrojo pasaulio spaudimo, jie taip ir nepakils.“ Būtent tokios nesėkmės turtingi tėvai stengiasi išvengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius