Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia jaunoji karta: ar iš tiesų ji per daug lepi, jautri ir vengianti darbo?

Apie šiuolaikinę jaunąją kartą galima išgirsti įvairiausių nuomonių: per daug išlepinti, tingūs, nesavarankiški, priklausomi nuo išmaniųjų prietaisų, visko trokštantys čia ir dabar, o vietoj darbo besirenkantys malonumus. Jiems apibūdinti net naudojamas specialus terminas – snaigių karta (angl. „snowflake generation“). Nors su tuo sutinka ne visi, psichologė Sonata Vizgaudienė įžvelgia, kad iš tiesų šių laikų jaunimas yra kitoks, nei buvo prieš kelias dešimtis metų.
Jauni žmonės su telefonais
Jauni žmonės su telefonais / 123RF.com nuotr.

Tėvai savo vaikus auklėja kitaip

Psichologės S.Vizgaudienės teigimu, suaugusieji, stebėdami šiuolaikinius vaikus, mato pakankamai didelį skirtumą nuo to, kokie jie patys buvo jaunystėje. Būtent dėl to šie neretai yra pavadinami snaigių karta.

„40–60 metų žmonių akimis, jaunimas iki 25 metų atrodo lėtesnis, greičiau pasiduodantis neigiamoms emocijoms, sunkiau jas kontroliuojantis, sudėtingiau susitvarkantis su gyvenimo iššūkiais, turintis daugiau psichologinių problemų, yra mažiau savarankiškas. Jie ieško malonumų, įdėdami mažiau pastangų, nori pasiekti greito rezultato.

Dėl to vyresnė karta jaučia, kad jie buvo kitokie: daug padėjo savo tėvams, turėjo atsakomybių, savarankiškai ravėjo daržus, gamino maistą, tvarkėsi, o šiuolaikinis jaunimas to nebedaro. Norėdami brangesnių daiktų, jie turėdavo ilgai taupyti, nes niekas lengva ranka nepaduodavo. Visko tarsi reikėdavo nusipelnyti, užsidirbti.

Dabar viskam yra lengvos galimybės. Nuo to žmonės darosi lepesni, tampa lengviau paveikiami išorinių dirgiklių“, – aiškina S.Vizgaudienė.

Asmeninio albumo nuotr./Sonata Vizgaudienė
Asmeninio albumo nuotr./Sonata Vizgaudienė

Anot psichologės, snaigių kartos terminas šiuo metu yra dažniau girdimas ir pritaikomas dabartiniam jaunimui. Kaip specialistė sako, atrodo, kad ši karta tarsi yra nusipelniusi tokio pavadinimo.

„Pastebimas nemažas skirtumas tarp 30-mečių ir 40-mečių, nors amžius skiriasi ne itin daug. Vis dėlto vyko tam tikri istoriniai, visuomeniniai, kultūriniai lūžiai, todėl jie nevienodai vertina gyvenimą, siekius, ne taip pat geba susitvarkyti su iššūkiais“, – teigia S.Vizgaudienė.

Psichologė pabrėžia, kad dėl to jaunosios kartos kaltinti negalima – taip yra nutikę dėl tų, kurie juos auklėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius