Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl mums būtina pailsėti vieniems nuo kitų?

Gausu patarimų, kur ir kaip vasarą keliauti su vaikais. Tėvai suka galvas, kaip juos užimti, ar saugu palikti namuose vienus, kol dirba? Tačiau lygiai taip pat atostogų kartais prireikia ir patiems tėvams!
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Mūsų visuomenėje tebėra gajus mitas, kad tėvai – nepavargsta, o šeima nuolat ir visur privalo keliauti kartu. Vaikų susilaukusioms poroms sunku net susiorganizuoti vakarienę dviese.

Kaip sako tėvai, mažieji neretai atsisako pasilikti be jų, pavyzdžiui, pas senelius. Vyresni tik ir svajoja pabūti atskirai, tačiau ne visada jau turi pakankamai atsakomybės tokiam atsiskyrimui.

123RF nuotr./Romantiškas pasimatymas
123RF nuotr./Romantiškas pasimatymas

Psichologai įsitikinę, kad toks požiūris nėra labai teisingas, mat visi vieni nuo kitų pavargstame. Ir visai nesvarbu, tai – bendradarbiai, broliai, kursiokai, tėvai ar mūsų pačių vaikai.

Kaip akcentavo Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos psichologė, Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė, verta ir tikrai įmanoma pailsėti nuo vaikų dar nespėjus „nuo jų išprotėti“.

Verta ir tikrai įmanoma pailsėti nuo vaikų dar nespėjus „nuo jų išprotėti“.

Ar vaikus auginantiems tėvams dažnai prireikia poilsio nuo jų?

– Poilsis ir atostogos būtinos visiems – nuo darbų, mokslų, kasdienės rutinos ir net nuo buvimo visai šeimai kartu. Turime suprasti, kad net ir trumpi išsiskyrimai, tai patirtis vaikui ir galimybė tėvams.

Kodėl reikia atrasti laiko sau ir kaip tai įgyvendinti, kad negraužtų sąžinė?

– Tėvams, kaip asmenims ir kaip porai, atostogos – būtinos, kad neatitoltų vienas nuo kito, kad buitis neužgožtų poros santykių. Dažnai po tėvų atostogų be vaikų pasikeičia ir atmosfera namuose – atsiranda daugiau ramybės, tarpusavio pasitikėjimo, emocijos ir jausmai tarsi persikrauna.

123RF.com nuotr./Šeima
123RF.com nuotr./Šeima

Kokiais patarimais dalijatės, jei į jus kreipiasi tėvai ir sako, kad yra pavargę?

– Savimi pasirūpinę, pailsėję, geros nuotaikos, energingi tėvai gali geriau pasirūpinti vaiku, skirti jam daugiau dėmesio, būti atidesni ir kantresni. Čia tiktų lėktuvo avarinio nusileidimo pavyzdys: pirmiausia deguonies kaukę turėtų užsidėti tėvai, kad galėtų tinkamai pasirūpinti vaikais, ir tik tuomet ją uždėti jaunesniems šeimos nariams.

Atostogų metu svarbu pailsėti ir atitrūkti nuo darbo ir kitų užsiėmimų, tačiau nuo tėvystės atostogų nėra. Todėl pasirūpinkime, kad aplinka, kurioje lieka mūsų vaikai, būtų saugi, o jais rūpintųsi patikimi žmonės.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Martišienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Martišienė

Kaip gali pasikeisti santykiai truputį pabuvus atskirai vieniems nuo kitų?

– Supraskime, augdamas vaikas įgyvendina pagrindinę užduotį – įtvirtina savo savarankiškumą. Kuo vaikas didesnis, tuo tėvų dėmesio ir rūpesčio reikia mažiau, auga poreikis tyrinėti ir pažinti pasaulį. Iki pilnametystės vyksta vaiko atsiskyrimo nuo tėvų procesas, todėl trumpi išsiskyrimai kuria saugų santykį, leidžiantį suprasti, kad atsiskyrus vėl grįžtama ten, kur saugu. Saugiai tapti savarankišku – vaiko raidos misija.

Kaip vaikui ir sau patiems gali pakenkti pervargę tėvai?

– Atminkime, kad mes, suaugusieji, vaikams rodome pavyzdį ne tik, kaip dirbti, planuoti, įgyvendinti užduotis, bet ir kaip rasti laiko sau, pasirūpinti savimi, partneriu, pailsėti. Tikėtina, kad jeigu vaikas nuolat matys pervargusį, suirzusį tėtį ar mamą, jis ir pats neturės įgūdžių, kaip pailsėti, pasirūpinti partneriu, savimi. Vaikai mato, kaip tėvai sutaria tarpusavyje, geba vienas kitą palaikyti, rūpintis vienas kitu.

123RF.com nuotr./Šeima
123RF.com nuotr./Šeima

Laiko sau suteikia įvairios vaikų stovyklos, būreliai, tačiau ką daryti, jei tėvai neturi tam pinigų?

– Stovyklos, būreliai vaikams padeda atrasti mėgstamas veiklas, pabūti tarp bendraamžių, įveikti iššūkius, dovanoja naujų patirčių, todėl pirmiausia jie yra svarbūs vaikui ir jo raidai. Žinoma, kol vaikai stovyklauja, pora gali pasinaudoti galimybe laiką skirti sau. Ir nebūtina galvoti tik apie ilgas ir brangias stovyklas. Daugelyje savivaldybių organizuojamos nemokamos dienos stovyklos, jos taip pat naudingos ir prasmingos vaikui.

Kokie galimi variantai, jei tėvai nori paatostogauti dviese, bet nėra, kur palikti vaikų?

– Tokių situacijų, kad nebūtų kaip pabėgti bent trumpų atostogų be vaikų, ko gero, nėra. Reikia į šį norą pažiūrėti kūrybiškai ir nebijoti į pagalbą pasitelkti artimųjų, draugų. Vieną savaitgalį išvykite su savo ir draugų vaikais paiškylauti jūs, o kitą savaitgalį į iškylą su vaikais lai išsiruošia draugai. Juk tai irgi sprendimas. Nereikėtų nuvertinti ir vaikų pabuvimo pas senelius, artimuosius – tai irgi aplinkos pakeitimas, atsiskyrimas, galimybė tėvams pailsėti.

123rf.com/Seneliai ir anūkas
123rf.com/Seneliai ir anūkas

Gal kartais ir vaikai nori pailsėti nuo tėvų, kuo tai naudinga jiems?

– Trumpos atostogos skyriumi su tėvais – gyvenimiška patirtis ir pamokos vaikui. Jos ugdo vaiko saugaus atsiskyrimo, pasitikėjimo jausmą. Vaikas gauna žinią ir patirtį, kad gali kažkiek laiko išbūti be tėvų, kad tėvai sugrįš, kad išsiskyrimas yra saugus. Tuo tarpu tėvai mokosi pasitikėjimo vaiku ir kitais, mokosi išgyventi išsiskyrimą su vaiku. Pasiilgti ir vėl sugrįžti emociškai naudinga visiems šeimos nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius