-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl toks svarbus vaiko miego režimas?

Miegas būtinas tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, tačiau pastariesiems – ypač. Neišsimiegojęs mažylis dažniausiai būna suirzęs ir viskuo nepatenkintas. Miego stygius pasireiškia ne tik bloga nuotaika – jo vaidmuo kur kas svarbesnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Miegantis mažylis
Miegantis mažylis / Fotolia nuotr.
  • Mokslininkai sako, kad iš tiesų miegas yra aktyvi, o ne pasyvi žmogaus organizmo būsena. Greičiausiai ne kartą teko girdėti, kad būtent miego metu mažylis kaip reikiant ūgteli. Kodėl? Nes miego metu organizme gaminamas hormonas somatotropinas, atsakingas už kaulų augimą ir fizinį vystymąsi.
  • Kas vyksta miego metu? Tuo metu vyksta svarbiausi organizmo fiziniai ir psichiniai procesai, suaktyvėja galvos smegenų neuronų ryšys. Miegodamas mažylis suvirškina per dieną gautą informaciją tiek iš aplinkos, tiek iš organizmo. Taigi, jeigu vaikas neišsimiega gerai, tai gali pakenkti vidiniams jo organams ir susilpninti imunitetą. Be to, mažylis tampa išsiblaškęs ir nedėmesingas.
  • Kiekvienai miego trukmei – savas amžiaus cenzas. Ką tik gimę kūdikėliai pramiega kone visą parą – 16–18 valandų. Vėliau miegama vis mažiau, ir jau penkiamečiams pakanka 9–10 val., o paaugliams – 8–9 val. per parą. Miegodamas vaikas atstato psichines ir fizines jėgas. Jeigu mažylis priešinasi popiečio miegui, jokiu būdu neverskite jo. Geriau tegul ramiai paguli valandėlę kitą lovelėje, pailsi nuo per dieną gautos informacijos gausos.
  • Koks miegas kokybiškas? Vaikas per 10–15 min. negilaus miego fazę greitai ir kietai įminga, ramiai snaudžia be prabudimų ar kvėpavimo sutrikimų. Tačiau jeigu mažylis sveikas, o nuolat šokinėja lovytėje, nereikia per daug dėl to jaudintis – verčiau įsitikinkite, ar jam ne per karšta / šalta, ar nekamuoja jo troškulys, ar nenori į tualetą ir pan.
  • Ir dar vienas patarimas: nepratinkite naujagimio miegoti visiškoje tyloje ir ramybėje, nes vėliau jis gali pabusti nuo menkiausio šurmulio. Žinoma, visu garsu leisti trankios muzikos nerekomenduojame, bet įprasti namų garsai tikrai neturėtų tapti kliūtimi mažyliui gerai išsimiegoti.

SIŪLOME PASIVAIKŠČIOTI PO NUOTRAUKŲ GALERIJĄ IR VIRTUALIAI PASINERTI Į SALDŲ MAŽYLIŲ MIEGĄ...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius