Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Leonas Zinkevičius: „Norėtųsi išlaikyti Nidos autentiškumą“

82-ejų Leonas Zinkevičius – tikras Kuršių nerijos gyventojas, atsikraustęs dar tuomet, kai tik naujai pradėjo kurtis Neringos miestas. Jis buvo tas žmogus, kuris vairavo Volga automobilį, kuriuo atvežė į Nidą žmones pasirašiusius aktą, jog nuo šiol čia bus Neringos žemė. Šiuo metu Leonas – senjoras, be kurio Nida neįsivaizduojama. Jis visada suras progą pabendrauti, pajuokauti, pasidalinti prisiminimais apie senąją Nidą.
Leonas Zinkevičius
Leonas Zinkevičius / Asmeninio arch. nuotr.

Nida – švarus miestas

L. Zinkevičius glaudžiai susijęs su automobiliais. Anksčiau dirbęs vairuotoju Pakruojo apskrityje, 1959-aisiais nepraleido palankios progos ir persikėlė gyventi į Nidą, kur jau gyveno jo brolis. Tuomet 29-erių metų vyras, drauge su miesto architektu, įkalė kuoliuką, kuris žymėjo, kad čia bus pastatytas pirmasis gyvenamasis namas, jau naujesnės statybos. „Tuo metu buvo noras pagerinti gyvenimo sąlygas žvejams, o Nidoje daugėjo žmonių, kuriems reikėjo gyvenamosios vietos. Meilė Nidai atsirado iškart, tai buvo švarus miestas. Pamenu, atvykau ir supratau, kad čia kita žemė. Kaime – purvynai, čia pušynai“, – prisiminimais dalinasi senjoras.

Aistra vairavimui

Vis dar neatsisakydamas automobilio vairo, daug metų L. Zinkevičius dirbo greitosios vairuotoju, o vėliau autobuso, kuris vežė turistus iš Smiltynės į Neringą. Taip jo pėdomis pasekė sūnus ir anūkas, kurie įkūrė transporto įmonę, vežančią turistus į Kuršių neriją. Nors šiuo metu Leonas jau senjoras – be jo Nida neįsivaizduojama. Visada suras progą pabendrauti, pajuokauti. Dažnai jį galima sutikti vaikštant aplink autobusų stotį – aistra vairavimui ir autobusams išlikus iki šiol.

Turistai atpažįsta

Anksčiau L. Zinkevičius buvo medžiotojas, tačiau dabar į mišką važiuoja tik sulos ir grybauti. „Man jau gaila žvėrelių. Turiu trofėjų, briedžio ragus ir gana. Dar turiu gėlių darželį, puoselėju žmonos sodelį. Prižiūriu paukštelius – juos lesinu. Vakarais mėgstu knygą paskaityti, o dieną labai patinka bendrauti“, – pasakoja vyras. Vakarais išėjęs pasivaikščioti senjoras sutinka turistus, tačiau juokiasi, jog jie atpažįsta jį labiau, nei jis pats. „Jų, ypač vasarą, daug, tad man sunkiau prisiminti. Anądien Edmundą Kučinską sutikau, pasisveikinom. Turistai čia kitokie nei kituose kurortuose, mėgstantys stebėti gamtą, mylintys ją“, – sako L. Zinkevičius.

Knyga apie Nidą

Su anūke aktore Juste Zinkevičiūte senjoras rašo knygą, kurioje bus pasakojimai apie Neringą, jos įsikūrimą. Nors tiksli premjeros data dar nežinoma, nes knyga dar nebaigta, tačiau jau atskleidžiama, jog joje bus papasakota vienos moters istorija, kurioje įsipins ir L. Zinkevičiaus prisiminimai apie Nidą. Paklaustas, ar labai Nida pasikeitė per tiek metų, senjoras pripažįsta, jog taip. „Jaučiu nostalgiją, nes Nida buvo žvejų kaimelis. Taip norėtųsi išlaikyti daugiau autentiškumo pačioje Nidoje, jos aplinkoje“, – sako pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius