Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje svečiuojasi taisykles laužantis mokslo muziejus: įkvėpimo pasisems visi

Rugsėjo 1-oji vaikus vėl į mokyklas pakvietė semtis žinių, tačiau tikrai ne visų jų veidai švytėjo iš laimės. Ne paslaptis, kad dalis pamokų yra labai nuobodžios, nors galėtų būti kitokios. Ir tik nuo mokytojo charizmos bei vidinės motyvacijos priklausys, ar vaikų akyse sužibės smalsumo ugnelės ir pamokų jie lauks nekantraudami, ar nuobodžiai snūduriuos suoluose.
Nuotrauka iš AHHAA muziejaus foto būdelės
Nuotrauka iš AHHAA muziejaus foto būdelės / Asmeninio arch. nuotr.

„Žinome, kad vaikams labai sunku atsisveikinti su vasara ir atostogomis. Tačiau norime moksleivius įkvėpti ir parodyti, kad mokytis gali būti labai įdomu. Mokslas per patirtį vaikus sudomina ir patraukia jų dėmesį, taip greičiau ir daug paprasčiau įsisavinama mokykloje patiekiama informacija. Prekybos slėnyje esančią ekspoziciją galima ne tik apžiūrėti, bet pačiam išbandyti kiekvieną čia esantį eksponatą. Todėl laukiame visų smalsių vaikų ir jų šeimos narių prekybos slėnyje NORDIKA, nes ekspozicijoje esantys prietaisai įdomūs ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems“, – sakė prekybos slėnio NORDIKA valdytoja Jurgita Viršilienė.

I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“
I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“

Muziejaus eksponatus pristatantys mokslininkai: mokslas yra nenuobodus

„Iš tiesų kiekviena pamoka – chemijos, muzikos, fizikos ir netgi darbų gali būti labai įdomi. Ir AHHAA mokslo centras kiekvieną pamoką gali parodyti iš įdomiosios pusės. Vaikams ypač patinka, kad šiame centre galima daryti tai, kas paprastai yra draudžiama. Jiems parodoma ir suprantama kalba paaiškinama, kodėl kažko negalima daryti, kodėl tai yra labai pavojinga, kas gali atsitikti. Tai tikrai labai intriguoja ir vaikai visada mielai tai stebi bei patys dalyvauja eksperimentuose“, – sakė jau ne vienerius metus su Estijos muziejumi bendradarbiaujanti ir ekspoziciją į Lietuvą atvežusi MB „Laba diena“ vadovė Giedrė Rožytė-Jokūbavičienė.

Anot pašnekovės, atkeliavusi ekspozicija turėtų sudominti ne tik vaikus, bet ir mokytojus. Juk šiais moderniais laikais, kai vaikai yra ypač imlūs technologijoms, mokytojai privalo atitikti šiuolaikinių vaikų tempą ir naudoti savo pamokose inovatyvius metodus.

„Manau, kad AHHAA mokslo centras mielai pasidalintų savo patirtimi su mokytojais ir galbūt net leistų naudotis savo sukurtais metodais pamokose. Pavyzdžiui, AHHAA dirbtuvėlių „Žmogaus rega“ metu mes su mokiniais pjaustome tikrą kiaulės akį. Kiaulės akis savo dydžiu ir struktūra beveik 98 proc. tokia pati kaip žmogaus. Arba kita mokinių pamėgta AHHAA dirbtuvėlė – apie žmogaus DNR. Jos metu vaikai iš savo seilių išskiria savo pačių DNR. Tokių dirbtuvėlių metu nuobodžiaujančių nebūna, bet, kiek teko patirti, būna vaikų ašarų, kad pamoka pasibaigia“, – dalinasi patirtimi ekspozicijos organizatorė. Ji įsitikinusi, kad viena iš svarbiausių mokyklos užduočių – sužadinti vaikų žingeidumą.”

„AHHAA anglies dioksidą parodo kietoje formoje – tai yra sausas ledas, su kuriuo galima padaryti daugybę eksperimentų. Lygiai kaip ir su azotu, kurio mūsų ore yra daugiau nei 70 procentų, o skystame būvyje azotą juk galima pamatyti ir atlikti intriguojančių eksperimentų, kurie prikaustys vaikų dėmesį ir informacija išliks atmintyje labai ilgam“, – pateikia pavyzdžius G.Rožytė-Jokūbavičienė.

Žinoma, su pavojingais cheminiais elementais dirbti gali tik apmokytas žmogus, tačiau pašnekovė neabejoja, kad panašius metodus pritaikius pamokose, vaikai ne tik greičiau išmoktų, bet ir ilgam atsimintų informaciją.

VIDEO: AHHAA mokslo muziejaus eksponatai

Lietuvoje viešintys eksponatai žada daug emocijų

Didžiausias Baltijos šalyse Tartu AHHAA mokslo centras kasmet sutraukia tūkstančius turistų iš įvairių šalių. Muziejaus eksponatai skirti vaikams nuo dvejų metų, tačiau jie įdomūs ir suaugusiems. „AHHAA mokslo centre yra vienintelis pasaulyje sferinis planetariumas, dėl savo 5 mln. žvaigždžių įrašytas į Gineso rekordų knygą. Gyvosios gamtos salėje galima pamatyti, kaip iš kiaušinio išsirita viščiukas. Dar viena nepamirštama įdomybė – aukštai pakabintas lynas, kuriuo galima važiuoti dviračiu ir nenukristi“, – susižavėjusi pasakojo G.Rožytė-Jokūbavičienė.

I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“
I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“

Į Lietuvą šį kartą atkeliavo interaktyvūs eksponatai, kuriuos ne tik galima, bet ir būtina liesti bei išbandyti. Ir netgi sprogdinti!

„Vienas iš įdomiausių eksponatų yra foto būdelė, kurioje galima greitąja kamera padaryti nuotrauką sprogdinant balioną. Tuo metu įsijungia blykstė ir išeina labai linksmos nuotraukos, nes emocijų neįmanoma suvaldyti: vieni išsigąsta, kitiems būna labai juokinga, kiti pašoka iš baimės ir išgąsčio. Tačiau nuotraukoje matoma ne tik emocija, bet ir sprogstančio baliono likučiai, kurie atrodo įspūdingai“, – dalinasi organizatorė ir nudžiugina, kad nuotraukas galima atsisiųsti nemokamai.

Kitas eksponatas leis pasijusti kreivų veidrodžių karalystėje: atkeliavę 3 dideli veidrodžiai parodys kiek kitokį nei įprastą vaizdą ir leis smagiai iš savęs pasijuokti.

Jūros mylėtojus sužavės interaktyvus aparatas „Banga“, kuris leis sukurti tikrą audrą ir suprasti, kaip atsiranda bangos.

„Permatomam stikle kaip akvariume yra vanduo, kuris judinant ima banguoti ir gaunamas audros efektas. Banga juda ir lūžta būtent taip, kaip ir vyksta audros metu jūroje“, – intrigavo G.Rožytė-Jokūbavičienė.

I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“
I.Makauskaitės nuotr./AHHAA Mokslo muziejaus ekspozicija PC „Nordika“

Eksponatų yra atkeliavę ir daugiau, tačiau tai tegul būna siurprizas. Anot pašnekovės, AHHAA muziejaus tikslas yra įrodyti, kad mokslas yra nenuobodus, kaip daugumai žmonių gali atrodyti. „Jame dirbantys mokslininkai laužo taisykles ir mums įrodo, kad mokslas yra labai įdomus ir intriguojantis. Dėl to kviečiu atvykti ir pajusti tą gerą mokslininkų emociją bei patiems šiek tiek tapti mokslininkais“, – kvietė organizatorė.

Tartu Mokslo muziejaus AHHAA ekspoziciją galite pamatyti ir išbandyti prasmingų pirkinių slėnyje NORDIKA nuo rugsėjo 4 iki spalio 14 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius