Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 15 /13:20

Lietuvoje yra apie 50 tūkstančių nevaisingų šeimų

Gegužės 28-ąją minima pasaulinė moterų sveikatos diena. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, viena iš keturių porų, gyvenančių išsivysčiusiose šalyse, yra nevaisinga. Kitais skaičiavimais, pasaulyje kas šešta pora (apie 10 – 15 proc.) susiduria su vaisingumo problemomis. Dar 10 – 25 proc. moterų patiria antrinį nevaisingumą, t. y. negali pastoti pakartotinai.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / Vida Press nuotr.

Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų ir kasmet jų daugėja. „Viena priežasčių, skatinančių nevaisingumą, yra ankstyvas lytinis gyvenimas ir dažnai keičiami lytiniai partneriai. Tad moterims padidėja rizika užsikrėsti ŽPV (žmogaus papilomos virusu) ir lytinėmis infekcijomis”, – sako gydytoja akušerė-ginekologė Gražina Bogdanskienė.

Pasak jos, infekcijos gali sukelti uždegimus, padidina kiaušintakių nepratekamumo riziką. „Šiais laikais nevaisingumo priežastys 40 proc. priklauso nuo moters ir 40 proc. – nuo vyro, apie 10 proc. – nuo abiejų. Likę 10 proc., deja, yra neaiškios kilmės nevaisingumas“, – aiškina gydytoja.

Susimąstykite, jeigu rūkote jau ne vienerius metus

G.Bogdanskienės teigimu, moksliniai tyrimai patvirtina neigiamą rūkymo įtaką moters reprodukcinei funkcijai. Vis dėlto, tai aktualu ne tik moterims – pasak gydytojos, yra įrodymų, kad rūkantys asmenys (tiek vyrai, tiek moterys) daug dažniau turi vaisingumo problemų nei nerūkantys. „Jei rūkote jau ne vienerius metus arba kasdien surūkote daug cigarečių, nevaisingumo rizika gerokai padidėja“, – sako G.Bogdanskienė.

Ar alternatyvios tabako priemonės – elektroninės cigaretės, bedūmiai tabako gaminiai, vaisingumui kenkia mažiau, gydytoja-akušerė atsakymo neturi.

„Cigaretės dūmuose yra daugiau kaip 4 000 cheminių medžiagų, iš jų 40 yra žinomi kancerogenai. Nikotino ir tabakui specifiškų kancerogenų randama gimdos kaklelio gleivėse, todėl rūkymas gali sumažinti imuninį atsaką gimdos kaklelyje“, – aiškina gydytoja.

„Palyginti su nerūkančiomis, šį žalingą įprotį turinčios moterys kur kas dažniau susiduria su tokiomis intymiomis sveikatos problemomis, kaip ovuliacijos sutrikimai, priešlaikinis gimdymas, reprodukcinių organų pažeidimai ar net persileidimas“, – teigia G.Bogdanskienė.

Gydytoja sako, kad net ir nerūkant, tačiau būnant patalpose, kuriose yra prirūkyta, žala vaisingumui tokia pat kaip ir rūkant pačiai. „Jeigu gyvenate su jus mylinčiu rūkančiu žmogumi, paraginkite jį atsisakyti šio įpročio. Pasyvus rūkymas jus nuodija, o tai gali atsiliepti jūsų vaisingumui“, – sako ji. „Net kelios dienos, kurias moteris praleidžia prirūkytoje patalpoje, gali turėti poveikį sveikatai ir vaisingumui“, – teigia G.Bogdanskienė.

Vida Press nuotr./Rūkanti moteris
Vida Press nuotr./Rūkanti moteris

Ar alternatyvios tabako priemonės – elektroninės cigaretės, bedūmiai tabako gaminiai, vaisingumui kenkia mažiau, gydytoja-akušerė atsakymo neturi. Medikai sutinka, kad vis dar nėra pakankamai ilgalaikių mokslinių tyrimų, kad būtų galima atsakyti apie šių produktų poveikį. Vis dėlto, pastaruosiuose gaminiuose dūmų nėra, tad jeigu mesti rūkyti nepavyksta, planuojantiems susilaukti vaikelio, vertėtų pasvarstyti apie galimus žalos mažinimo kelius.

Ką daryti, jei pastoti nepavyksta?

Gydytojos-akušerės teigimu, pora laikoma nevaisinga, jeigu moteris, nenaudodama kontraceptinių priemonių, esant reguliariems 2–3 lytiniams santykiams per savaitę (labai dažnai mylintis sperma nespėja subręsti), nepastoja per vienerius metus. Jos teigimu, jeigu partneriai yra vyresni arba patiria antrinį nevaisingumą (t. y. jau turi vaikų, bet nepavyksta susilaukti dar vieno), į gydytojus gali kreiptis ir anksčiau. „Laikas čia nėra mūsų sąjungininkas, nes lytinės ląstelės taip pat sensta. Dažnai girdime kalbant apie moterų biologinį laikrodį, bet spermos kokybė bėgant metams irgi blogėja“, – teigia G.Bogdanskienė.

Poros, kurioms kyla abejonių dėl vaisingumo, pirmiausia turi išsitirti. „Siekiant išsiaiškinti priežastis, svarbu, kiek laiko moteris nepastoja nesisaugodama, ar menstruacijų ciklas reguliarus, ar pora sirgo lytiniu būdu plintančiomis infekcijomis, ar buvo diagnozuotas gimdos, jos priedų, gimdos kaklelio uždegimas, ar vyras sirgo prostatitu, inkstų uždegimu“, – sako gydytoja. Visais atvejais siekiant nustatyti nevaisingumo priežastį ir paskirti gydymą, porai atliekami tam tikri tyrimai.

Gydytojos teigimu, jei pastoti nepavyksta, kankina nerimas, reikia tai patikėti gydytojui ginekologui.

Moterims svarbūs hormoniniai tyrimai, kurie atliekami siekiant išsiaiškinti, ar vyksta ovuliacija, ar ji kokybiška. Taip pat skiriamas ultragarsinis tyrimas, kurio metu nustatoma gimdos, kiaušidžių būklė. Dėl lytiniu ir nelytiniu būdu plintančių infekcijų ginekologas atlieka gimdos kaklelio ir makšties tyrimą. Pasak gydytojos, dažniausias moterų hormonų sukeltas sutrikimas – lėtinės anovuliacijos sindromas arba įgimtas policistinių kiaušidžių sindromas. Todėl moterys, pastebėjusios menstruacijų ciklo sutrikimus, staiga padidėjusį plaukuotumą, taip pat tos, kurias vargina ir nutukimas, turėtų susirūpinti ir apsilankyti pas gydytoją ginekologą.

Gydytojos teigimu, jei pastoti nepavyksta, kankina nerimas, reikia tai patikėti gydytojui ginekologui. Tikslūs tyrimai, padedantys nustatyti priežastį, ir paskirtas individualus gydymas padės išsklaidyti nežinią ir sulaukti taip trokštamo stebuklo – naujos gyvybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius