Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2015 birželio 5d. 10:54

Maistą ruošia vaikai: kas jiems įdomu skirtingame amžiuje

Vaikai šeimininkauja virtuvėje
Fotolia nuotr. / Vaikai šeimininkauja virtuvėje

„Mano vaikai visada žino, jog mane suras virtuvėje, todėl dažnai ten užsuka“, – šypsosi Renata Ničajienė, kulinarinių knygų autorė ir tinklaraščio sezoninevirtuve.lt įkūrėja. Nuo pat mažens jos vaikai virtuvėje nėra svečiai, mat dažnai užbėgdavo pas mamą, besisukiojančią prie viryklės.

Renata Ničajienė.
Renata Ničajienė.

Pašnekovė prisipažįsta, kad šiandien neįsivaizduoja savęs plušančios virtuvėje be vaikų, skubančių į pagalbą ir turinčių begalę naujų idėjų. Todėl ilgai negalvojusi ji sutiko prisijungti ir prie socialinio prekybos tinklo „Rimi“ projekto „Šeimos pietūs“, skirto paskatinti šeimas daugiau laiko praleisti kartu gaminant maistą.

Pasak pašnekovės, tai ne tik smagus užsiėmimas visai šeimai, savarankiškumo pamokos, bet ir būdas paskatinti vaikus valgyti įvairesnį ir sveikesnį maistą.

Jai antrina ir kita projekto partnerė, vaikų psichoterapeutė Goda Bačienė, sakydama, kad virtuvė gali virsti tikra gyvenimo laboratorija, kupina veiksmo, emocijų ir bręstančiam žmogui svarbių patirčių.

Šįkart pašnekovės dalijasi patarimais, kaip sudominti maisto gaminimu įvairaus amžiaus vaikus.

Gyvenimo laboratorija virtuvėje

Anot vaikų psichoterapeutės G. Bačienės, virtuvė yra ta vieta, kurioje vaikui galima perduoti labai daug žinių. Juk maisto gaminimas apima pačius įvairiausius mokslus – nuo biologijos, fizikos ir chemijos iki istorijos, kultūros, ekonomikos.

Goda Bačienė.
Goda Bačienė.

„Gamindami maistą mes skaitome, perkame, planuojame, matuojame, daliname, maišome, kepame, puošiame, uodžiame, ragaujame. Tokiu būdu kartu leidžiant laiką atsiranda daugiau erdvės ir pasipasakojimui, svarbių temų aptarimui. Virtuvė – tai tikra gyvenimo laboratorija, kurioje patiriama daug veiksmo ir emocijų“, – sako G. Bačienė.

Taip pat skaitykite: Patarimai apkūnioms moterims: kaip atrodyti stilingai per karščius

Paklausta, kada vaikus jau galima kviesti gaminti kartu, specialistė siūlo tai padaryti iškart, kai tik jie pradeda domėtis šia veikla. Ir kam delsti? Juk jau vienerių metų vaikai gali paspausti mygtuką ir ką nors įjungti, suberti produktus, uždengti ar atidengti indus, atidaryti spintelę.

„Mažiesiems pagalbininkams patikint tokius epizodinius darbelius pradedamas koncentruoti jų dėmesys, pastabumas, o vėliau jiems galima skirti ir sudėtingesnius užduotis virtuvėje: puošti, smulkinti, formuoti, dengti stalą“, – sako G. Bačienė.

Mažiausiems – nuo daržovių plovimo iki kokteilių plakimo

Paklausta, kokius darbus virtuvėje galima patikėti patiems mažiausiems, R. Ničajienė pasakoja, kad jau trimečių vaikų prašydavo nuplauti daržoves ir vaisius. Kad galėtų patogiai darbuotis, jie pasilypėdavo ant specialaus suoliuko ir lengvai pasiekdavo virtuvės kriauklę. Nors paskui visur telkšodavo balos, tačiau mažųjų džiaugsmui nebūdavo ribų.

„Vėliau, jau kiek paaugus, kai vaikai geba ilgiau išlaikyti dėmesį prie vieno darbo ir atlikti sudėtingesnes užduotis, jiems galima patikėti iššluostyti indus, suplėšyti salotų lapus salotoms, sulaužyti sausainius gaminamam „Tinginiui“, taip pat – paserviruoti stalą“, – pasakoja R. Ničajienė.

Receptai
Receptas: Mažylių skanėstas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 18
Kaip gaminti

1. Sutrupinkite sausainius, supjaustykite marmeladą. Ištirpinkite sviestą. Palaukite, kol atvės.

2. Sumaišykite sausainius su marmeladu, cukrumi, kakava, tirpintu sviestu ir grietine.

3. Apvalų indą išklokite maistine plėvele, supilkite sausainių mišinį ir palaikykite per naktį.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Marmeladas 150.00 g
Sausainiai: 540.00 g (2 pakeliai (360 g) šviesių, pvz. "Gaidelis" ir 1 pakelis (180 g) šokoladinių, pvz. "Selga")
Sviestas: 200.00 g
Grietinė: 500.00 g
Kakava: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kavos tinginys
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 48
Kaip gaminti
  1. Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
  2. Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
  3. Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
  4. Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
  5. Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Ingredientai
Sausainiai: 500.00 g (trapių avižinių)
Anakardžių riešutai: 100.00 g (gali būti ir kitokie)
Sviestas: 250.00 g
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (indelis)
Kava: 2.00 valg. š. (tirpios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pasak jos, didžiausiu atradimu mažiausiems gali tapti kokteilinė. Kai vaikai suprato, pasakoja Renata, kaip greitai ir lengvai patys gali susiplakti savo mėgstamus kokteilius su įvairiais vaisiais, uogomis, sultimis, pienu, jogurtu, jie nepaleido jos iš rankų. Tokiu būdu galėjo pasireikšti ir jų fantazija.

Vyresniems – sudėtingesni darbai

R. Ničajienė pasakoja, kad vyresniems vaikams, pavyzdžiui, pradinukams, jau galima patikėti ir daržovių skustuku nuvalyti morkas ar bulves.

Pašnekovės teigimu, patys mažiausieji dažniausiai labai mėgsta valgyti blynus, todėl jie tikrai apsidžiaugs, gavę užduotį užmaišyti blynų tešlą. Be to, ir pačių užmaišyti blynai bus skanesni.

Taip pat skaitykite: 15 faktų apie greitąjį maistą. Ar vis dar troštate to, ką matote paveikslėlyje?

Vaikams labai patinka sausainiai. Jiems smagu juos ne tik valgyti, bet ir kočioti tešlą, spausti formeles. Prieš kiekvienas Kalėdas Renatos šeima tradiciškai kepa įvairiausių formų imbierinius meduolius.

Receptai
Receptas: Imbieriniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.0 / 88
Kaip gaminti
  1. Sviestą, pieną, medų ir cukrų dėkite į puodą ir viską ištirpinkite, kai viskas ištirpsta sudėkite prieskonius, kartais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies 5 minutes.
  2. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir į juos supylus truputį atvėsintą sirupą gerai išmaišykite ir suminkykite.
  3. Visą tešlą sulipinkite į vieną gumulą ir bent valandai dėkite į šaldytuvą. Padalinus tešlą į kelias dalis kočiokite kuo plonesnius blynus ir sausainių formelėmis spauskite norimus sausainius, plačiu peiliu arba mentele atsargiai perkelkite ant skardos, ištiestos  kepimo popieriumi, kepkite apie 12-15 min 180 laipsnių orkaitėje.
  4. Gaminame glajų: Kiaušinį gerai nuplaukite su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo.
  5. Baltymą lengvai suplakite išspauskite citrinos sulčių ir po truputi plakant palaipsniui dėkite miltelinį cukrų, kol glajus bus reikiamo tirštumo.
  6. Dėkite į nedidelį maišelį prakirpkite jo kampuką, dekoruokite iškepussiius ir atvesusius sausainius, skanaus!

Receptą atsiuntė Rasa B.

Ingredientai
Sviestas: 125.00 g
Pienas: 5.00 valg. š.
Medus: 3.00 valg. š. (natūralaus)
Miltai: 350.00 g
Rudasis cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - maltų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (ketvirtadalis - kvapniųjų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas - glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - glajui)
Miltelinis cukrus: 1.00 puodelis (glajui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai „Per mėsmalę“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 19
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su cukrumi, įmuškite kiaušinius, po truputį berkite miltus ir minkykite. Gautą tešlą 1 val. palaikykite šaldytuve.

2. Sausainius formuokite sukdama mėsmalę. Tuomet sudėkite juos į skardą ir kepkite, kol pageltonuos.

Receptą atsiuntė Aleksandra Vasiljeva

Ingredientai
Sviestas: 350.00 g
Cukrus: 1.00 st.
Miltai: 4.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (1 pilnas ir 2 tryniai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

„Aš paruošiu tešlą, o dukra spaudžia formelėmis sausainius bei dekoruoja juos saldžiu glajumi ir pabarstais. Jų kepimas mūsų namuose tikra šventė. Prasidėjus Adventui dukra nuolat klausinėja, kada kepsime kalėdinius sausainius“, – šypsosi pašnekovė.

Paaugliams gaminimas turi teikti malonumą

Vieningai sutinkama, kad maisto gaminimas yra svarbus įgūdis, ruošiantis savarankiškam gyvenimui atskirai nuo šeimos. Todėl paauglius, kurie nerodo susidomėjimo maistu, verta paskatinti įpareigojimais kartą per savaitę paruošti kokį patiekalą.

„Jiems gali būti patikėta pareiga ir padėti virtuvėje jaunesniems broliams ar seserims. Tačiau darbą virtuvėje svarbu suorganizuoti taip, kad gaminimas teiktų malonumą, dėkingumą, skatintų jų smalsumą ir dalinimąsi žiniomis“, – sako G. Bačienė.

Beje, R. Ničajienė pastebi, kad vaikams labiausiai patinka gaminti tą maistą, kurį jie mėgsta patys. Itin picą mėgstantis jos paauglys sūnus ją išsikepa savarankiškai, kaip ir meksikietiškas kesadilijas ar makaronų patiekalus.

Receptai
Receptas: Pica su faršu ir traškia šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.7 / 13
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į šiltą vandenį, įberkite cukraus, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų (10–15 minučių).

2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus, supilkite aliejų, pasūdykite ir gerai išminkykite. Miltų berkite tiek, kad būtų lengva minkyti. Tešlą uždenkite ir leiskite 20–30 minučių pakilti. Faršą apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais, druska.

3.Tešą iškočiokite, išpjaukite norimo dydžio nedideles picas ar kelias dideles ir įtieskite į aliejumi išteptą kepimo skardą.

4. Tešlą aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite picų prieskoniais, puse fermentinio sūrio. Sudėkite faršą, plonai pjaustytą svogūną, mocarelą, plonai pjaustytą šoninę, pomidorų griežinėlius ir apibarstykite likusiu fermentiniu sūriu.

5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–30 minučių, kol gražiai parus.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Mielės: 30.00 g
Vanduo: 1.00 st.
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 - 2)
Karštai rūkyta šoninė: (įdarui) 100.00 g
Faršas: 300.00 g (300 - 400 jautienos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio - įdarui)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (du rutuliukai su žalumynais - įdarui)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (4 - 5)
Picos prieskoniai: (įdarui) 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meksikietiškas užkandis „quesadillas“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 31
Kaip gaminti

VIŠTIENOS PARUOŠIMAS

Dubenyje sumaišykite visus produktus: sojos padažą, laimo sultis, rudąjį cukrų, medų, sutrintą česnaką ir džiovintą papriką. Sudėkite į marinatą mažais gabalėliais supjaustytą vištos krūtinėlę. Išmaišykite, kad visi gabalėliai apsiveltų marinatu. Uždenkite dubenį su vištiena maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms, kol mėsa išsimarinuos.

 

RAUDONOSIOS SALSOS (SALSA ROJA) PARUOŠIMAS

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Pomidorus perpjaukite per pusę į dvi dalis. Čili pipirus perpjaukite per pusę ir pašalinkite didžiąją dalį sėklyčių. Svogūną perpjaukite į keturias dalis.

3. Pomidorus, čili pipirus, svogūną, ir česnakus išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos. Aptepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, kol daržovės suminkštės.

4. Pakepintas daržoves sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol gausite beveik vientisos konsistencijos masę. Įspasuskite laimo sultis ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai įmaišykite kapotas petražoles. Atvėsinkite.

 

QUESADILLAS PARUOŠIMAS

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir griežinėliais supjaustytą porą kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Sudėkite išsimarinavusią vištieną ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol vištiena gražiai apskrus. Įmaišykite kapotas petražoles.

2. Ant tortilijos tolygiai paskleiskite šeštadalį pakepintos vištienos su daržovėmis. Tolygiai apiberkite šeštadaliu sumaišytų tarkuotų sūrių. Perlenkite tortiliją per pusę.

3. Įkaitinkite didelę keptuvę. Labai plonai ištepkite ją šlakeliu aliejaus. Įdėkite per pusę perlenktą tortiliją ir kepkite, kol ji apskrus, o sūris išsilydys. Apverskite kita puse ir kepkite, kol ir ši pusė apskrus bei bus gražiai auksinės spalvos. Taip pat paruoškite ir iškepkite likusias quesadillas.

Patiekite šiltas su raudonąja salsa. Skanaus!

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: meksikietiškas užkandis „quesadillas“ (Meksika)

Ingredientai
Tortilija: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio, kukurūzų miltų)
Vištienos krūtinėlė: 450.00 g (marinuota)
Sūris: 170.00 g (tarkuotas fermentinis)
Mocarelos sūris: 130.00 g (tarkuotas)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ir 1 raudonajai salsai)
Porai: 1.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g
Sojų padažas: 40.00 ml (vištienos marinatui)
Sultys: 60.00 ml (1/8 puodelio laimo sulčių - vištienos marinatui ir 2 valg. š. raudonajai salsai)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (vištienos marinatui)
Medus: 15.00 g (vištienos marinatui)
Česnakai: 5.00 skiltelės (2 sutrintos skiltelės - vištienos marinatui ir 3 raudonajai salsai)
Džovinta raudonoji paprika: (vištienos marinatui) 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 6.00 vnt. (dideli raudoni pomidorai - raudonajai salsai)
Pipirai: 2.00 vnt. (2-3 čili pipirai - raudonajai salsai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (raudonajai salsai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - raudonajai salsai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį - raudonajai salsai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

„Šiuo amžiaus tarpsniu svarbu „neatmušti“ paaugliams noro gaminti ir leisti kuo daugiau laiko praleisti virtuvėje, nors po jų darbų virtuvė gali atrodyti „kaip po karo“, – priduria pašnekovė.

Taip pat skaitykite: Imbiero galia: padeda lieknėti ir stiprina sveikatą

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Verslas

Paskelbtos draugiškiausios valstybės kriptovaliutoms: Lietuvos nėra, bet pateko baltarusiai

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

15min recenzija Kultūra

Nepavykęs Latvijos istorinis epas: filmas „Pagonių žiedas“

Aktualu

Ar gali Europos ir JAV sąjunga pergyventi Donaldą Trumpą?

Vardai

Nakties muzika: elektroninės muzikos prodiuserė Mexeny pristato singlą „Better Stop“

Naujienos

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Verslas

Paskelbtos draugiškiausios valstybės kriptovaliutoms: Lietuvos nėra, bet pateko baltarusiai

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

15min recenzija Kultūra

Nepavykęs Latvijos istorinis epas: filmas „Pagonių žiedas“

Aktualu

Ar gali Europos ir JAV sąjunga pergyventi Donaldą Trumpą?

Vardai

Nakties muzika: elektroninės muzikos prodiuserė Mexeny pristato singlą „Better Stop“

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką