Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Maitinimas krūtimi: naudinga motinai, kūdikiui ir planetai

Socialinėje erdvėje netyla svarstymai, kur, kada, kiek ir kaip žindyti vaikus. Tebeklesti pieno mišinėlių pramonės pardavimai, o kritikai burnoja, kad šiam intymiam motinos ir kūdikio aktui viešumoje – ne vieta. Mokslininkai tikina, kad motinos pienas yra pats sveikiausias pasirinkimas mamai ir jos vaikui. Kokių įdomių faktų apie žindymą neišgirsite iš gydytojo, akimis žaibuojančios bobutės ar pieno mišinėlių pramonės atstovo?
Naujagimis
Mama ir kūdikis / 123RF.com nuotr.


Motinos pienas kas kartą vis kitoks

Svarstote, kaip motinos pieno skonis neįgrista mažyliui? „Kid Spot“ duomenys rodo, jog mamos pieno skonis keičiasi priklausomai nuo jos valgomo maisto, paros laiko ir kūdikio mitybos poreikių. Tad galite visuomet būti tikra, jog maitindama savo vaiką kaskart jį nustebinate skirtingų skonių gama.

Moterims vis dar gėda žindyti viešumoje

Žindymas viešoje vietoje Vakarų pasaulio moterims vis dar yra tabu. Anglijoje atlikta apklausa atskleidė, kad net šešios iš dešimties krūtimi maitinančių mamų slepiasi, jeigu tenka šį intymų procesą atlikti viešoje vietoje. Viena iš penkių žindyvių mano, jog aplinkiniai nenori matyti, kaip ji savo kūdikį maitina krūtimi. Na, o viena iš dešimties moterų jaudinasi, kad teks žindyti ne namuose ir tai daryti viešumoje apskritai atsisako.

Maitinimas krūtimi gali padėti kovoti su klimato kaita

Anot UNICEF mitybos specialisto David Clark, žindydamos krūtimi ne tik užtikrinate savo vaiko sveiką vystymąsi, bet ir prisidedate prie klimato kaitos pokyčių mažinimo. Pavyzdžiui, pieno mišinėlių bei jiems paruošti naudojamų indelių gamyba eikvoja gamtos išteklius, o indelių transportavimas ir panaudotų pakuočių atsikratymas teršia aplinką. Pasvarstykime, kas nutiktų, jei visos mamos staiga susirūpintų gamta ir taptų žindyvėmis. Pieno pramonė bei jos transportavimo tinklai, greičiausiai, turėtų susimažinti savo pelnus. Liūdnesnės dienos veikiausiai ateitų ir pasaulio ekonomikai. Taigi, jeigu tvarumo idėjas palaikote labiau nei valstybės ekonomiką, galite prisidėti prie klimato kaitos mažinimo pasirinkdamos žindyti kūdikį savo pienu.

Žindymas gali leisti mamai ilgiau pamiegoti ar išvengti pogimdyvinės depresijos

Mokslininkai nustatė, jog kūdikių, kurie buvo maitinami krūtimi vakare ir (arba) naktį, tėvai miegodavo vidutiniškai 40–45 minutėmis ilgiau nei tėvai tų kūdikių, kurie buvo maitinami pieno mišiniais. Akivaizdu, kad maitinimas krūtimi gali pagerinti ir psichologinę motinos sveikatą. Tyrimas atskleidė, jog žindydamos moterys rečiau patiria pogimdyvinę depresiją, nes žindymo metu išsiskiria teigiamai moters savijautą veikiantis oksitocino hormonas.

Maitinimas krūtimi – puiki lieknėjimo priemonė

Svarstote, kaip atsikratyti nėštumo metu priaugtų papildomų kilogramų? Reguliarus žindymas gali padėti sudeginti net iki 500 kalorijų per dieną. Tai, jog maitindama krūtimi moteris lieknėja, buvo žinoma net Renesanso laikotarpiu. Siekdamos išlaikyti tuo metu madingas apvalias figūros formas, turtingos ponios atiduodavo savo kūdikius žindyvėms. Na, o šiais laikais, norėdamos vėl įtilpti į mėgstamas sukneles, moterys kaip tik yra motyvuotos žindyti pačios. Galbūt čia ir slypi paslaptis, kodėl atsiranda vis daugiau moterų, siekiančių išnaudoti žindymo privalumus kiek įmanoma ilgiau?

Per daug ilgai vaikų maitinti nepatartina, nes galite būti paduota į teismą

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žindyti dvejus metus ar ilgiau. Vis dėlto, kiek trunka „ilgiau” ir kur gi ta riba, kai jau derėtų pasakyti STOP? Ne paslaptis, kad kai kurios mylinčios mamytės šiuo procesu leidžia mėgautis ir gerokai paūgėjusiems savo vaikams. Vieni šiuo reiškiniu bjaurisi, kiti – žavisi ir palaiko. Vis dėlto, mylėti per stipriai gali būti pavojinga. Trisdešimt septynerių metų amerikietis netgi padavė į teismą savo motiną. Anot šio vyro, mama jį maitino krūtimi iki dvylikos metų ir taip pakenkė jo gebėjimui užmegzti ryšius su moterimis.

Taigi, pamirškite burnojančių bobučių sekamas pasakas ir, jei tik jūsų kūnas leidžia, žindykite drąsiai. Tai daryti verta tiek sulieknėti siekiančioms apvalutėms, tiek ir oksitocino pliūpsniais pasimėgauti norinčioms super mamytėms. Jeigu šios priežastys jūsų vis dar neįtikina, galbūt verta bent jau pagalvoti apie žindymo naudą žemei? Naudokitės maitinimo krūtimi privalumais. Tik, dėl viso pikto, nepamirškite mylėti savo vaikus atsakingai, kad persistengusi nebūtumėte paduota į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius