Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mano vaikas – „peštukas“: kaip sustabdyti polinkį muštis?

Vaikai kovoja dėl įvairių resursų – žaislų, daiktų, maistų ar rūbų – jausdami konkurenciją tarp žmonių. „Tarp mažų vaikų, kurie dar nekalba, kyla natūrali reakcija „paimti ir atimti“ pasitelkiant fizinę jėgą“, – sako Kauno jaunimo mokyklos direktorius ir psichologas Tomas Lagūnavičius.
Konfliktas
Konfliktas / „Scanpix“ nuotr.

Ką daryti tėvams, kad vaikų polinkis į muštynes būtų sustabdytas? Pateikiame alternatyvius elgesio būdus:

1. Įvardinkite, kad toks elgesys yra nepriimtinas. Dažnai tėvai užsimerkia ir sako: „Jis tik vaikas.“ Taip toleruodami nepavyzdingą elgesį galima sulaukti didelių pasekmių, t. y. sužeisti kitą vaiką taip, kad traumą gali likti visam gyvenimui. Paaiškinkite savo atžalai apie galimas pasekmes.

2. Išmokykite agresiją nukreipti į neutralų objektą. Pavyzdžiui, užvaldžius neigiamoms emocijoms vietoj smūgio draugui vaikas gali suspausti stipriai vieną iš savo žaislų ar sugniaužti pagalvę iš visų jėgų.

3. Paaiškinkite vaikui, kad yra ne tik jo norai, bet ir aplinkinių. Vaikas turi mokėti išreikšti savo norus, paprašyti ir žinoti, kad bet kuriuo atveju yra ir neigiamas atsakymas, kurį taip pat reikia priimti. Jūsų atžala tiesiog negali kelti savo reikalavimus.

„Scanpix“ nuotr./Vaikai pešasi
„Scanpix“ nuotr./Vaikai pešasi

4. Mokykite vaiką išreikšti jausmus priimtina, ramia forma. Vietoje smūgių kumščiu, vaikas turi mokėti pasakyti ką jis jaučia, kodėl jis yra nepatenkintas, iš kur kyla pyktis? Mokslininkai nustatę, jog išsakius jausmus agresija sumažėja.

5. Paaiškinkite, jog tik pajutęs kitų vaikų provokaciją – jis turi pasišalinti tam, kad nekiltų konfliktinė situacija. Svarbu, kad atžala mokėtų taikiai elgtis, t. y. neprovokuotų kitų žmonių. Pasakykite, kad vaikas labiau įsiklausytų ką kalba kiti, kokie yra jų poreikiai. Taip jo elgesys bus taikesnis ir priimtinesnis kitiems.

6. Taikykite įvairias bausmes, jei vaikas toliau mušasi. Žinokite, kas vaikui svarbu, ir už netinkamą elgesį apribokite malonumus (pavyzdžiui, būrelius, mobilų telefoną, laiko leidimą lauke ir kt.)

7. Išsiaiškinkite, kokie vaiko socialiniai poreikiai yra nepatenkinti (kalbant apie vyresnį vaiką). Tai gali būti valdžios ar prestižo nebuvimas, nemokėjimas, finansinis nepriteklius, nes mes, žmonės, dažnai reaguojame agresyviai, jei iš mūsų atima šituos socialinius resursus. Galbūt jūsų vaiką kamuoja ši problema?

Kartais muštynės gali slėpti rimtesnes problemas: „Gali būti nemotyvuotas noras dominuoti – vaikui yra smagu valdyti kitus. Arba net sadizmo pradžia, kada malonu, kai kitas patiria skausmą“, – sako mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius. Jeigu išvardinti alternatyvūs elgesio būdai nepadeda jūsų vaikui nustoti muštis, tai yra rimtas signalas, kad reikia konsultuotis su specialistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius