Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai – apie mažiausią gimusį kūdikį Lietuvos istorijoje: tai vienintelis toks atvejis pasaulyje

Gegužę Kauno klinikose gimė vos 22-ejų nėštumo savaičių ir 350 gramų sverianti mergaitė. Tai mažiausias išgyvenęs naujagimis šalies istorijoje. Savo pirmuosius 5 mėnesius naujagimė praleido ligoninėje. Šiandien ji vis dar gydoma Kauno klinikose. Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje gydytojai papasakojo, kaip mažylei sekasi augti. Ji jau išleidžiama į namus, nors dar reikia papildomai tiekti deguonį.
Intensyvios terapijos skyrius
Intensyvios terapijos skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Gimusi mergytė tilpo į suaugusio žmogaus delną. Tai labai menka ir trapu. 10 kartų mažesnė nei gimsta išnešioti naujagimiai“, – kokio dydžio buvo spalį turėjusi gimti mažylė, atskleidė medikai.

Kalbėdami apie rekordą, jie pabrėžia patį svorio ir savaičių derinį, ne tik svorį. 22 savaičių kūdikiai gimsta, bet jie gimsta didesnio svorio. Arba gimsta mažesnio svorio, bet nėštumas iki gimdymo būna buvęs ilgesnis. Registruojami gimdymai nuo 22 savaičių arba, jei tai nėra aišku, kai naujagimiai gimsta sverdami 500 gramų.

Šia žinia pasidalinta tik lapkričio 13-ąją. Šiandien mažiausios Lietuvoje gimusios ir išgyvenusios mergaitės biologinis amžius – daugiau kaip 5 mėnesiai, o sveria ji 3,5 kilogramo. Tiek, kiek dažnai sveria vos tik gimęs išnešiotas kūdikis. Jei mažylė būtų išnešiota, ji dabar būtų vos vieno mėnesio amžiaus.

Iki šiol Lietuvoje mažiausias naujagimis buvo 28 nėštumo savaičių ir svėrė 450 gramų.

Lapkričio 14 d. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje surengta spaudos konferencija, kurios metu medikai papasakojo apie naujagimės gyvybės išgelbėjimą ir augimą.

Vadina metų medicinos įvykiu

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius pasidžiaugė, jo nuomone, 2019 metų svarbiausiu įvykiu: „Mūsų didvyrė. Ji pretenduoja tapti Lietuvos medicinos įvykiu. Noriu pasidžiaugti visų gydytojų darbu. Tai ne vienos dienos, o dešimtmečių darbas. Išgyvena tik apie 10 proc. kūdikių, gimusių 22 savaičių. Net ir pačiose geriausiose pasaulio klinikose. 21-os savaitės beveik visai neišgyvena. Turime ribą, kai įmanoma išgyventi ir kai jau ne. Įspūdingas yra ne tik svoris, bet ir laikas, kada gimė – 22-ą nėštumo savaitę.“

Pasak Neonatologijos klinikos vadovės prof. Rasos Tamelienės, šios mergaitės išgelbėjimas – didžiulis laimėjimas neonatologijos srityje. Ji jau ruošiasi išvykti į namus.

„Kuo neišnešiotas naujagimis yra didesnis, tuo jo išgyvenamumo ir buvimo sveiku galimybės yra didesnės. Tačiau su šiuolaikinėmis medicinos galimybėmis ir labai mažo svorio naujagimiai šiandien turi galimybes būti sveikais.

Tai kol kas vienintelis toks kūdikis pasaulyje, kuris gimė tokio svorio ir tik 22 nėštumo savaičių. Yra gimę ir išgyvenę mažesni naujagimiai, tačiau tais atvejais buvo daugiau nėštumo savaičių – 23 ar 24.

Mergaitės būklė yra stabili. Reikia kiek papildomo deguonies. Į namus taip pat išvažiuos tiekiant papildomą deguonį. Ji valgo pati. Nuo pat pirmosios dienos gauna mamos pieną“, – pasakojo R.Tamelienė.

Teko operuoti

Išgyvena tik apie 10 proc. kūdikių, gimusių 22 savaičių.

Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovės Ilonos Aldakauskienės teigimu, mergaitės mažumas ir trapumas buvo labai išreikšti, ji gimė itin sunkios būklės. Prireikė pasitelkti visą įmanomą pagalbą, visus žinomus gydymo metodus. Gydymo, anot jo, reikėjo itin intensyvaus. Intensyviosios terapijos skyriuje mergytė praleido 4 mėnesius. Jai gimus, buvo nebrandūs ne tik plaučiai, bet ir virškinamasis traktas, oda, kt. organai.

„Mergaitei 2 mėnesius buvo taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija – kvėpavimas priklausė tik nuo aparatūros. Dešiniame plautyje formavosi cista. Nesverdama nė pusės kilogramo ji buvo operuota – pašalinta vieno plaučio viena skiltis. Nebuvo galima delsti nė dienos. Rizika pasiteisino“, – papasakojo I.Aldakauskienė.

Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė patikino, kad šis gimdymas buvo natūralus. Šįkart labai anksti prieš laiką nutekėjo nėščiosios vandenys. Priešlaikinių gimdymų priežastys dažnai būna neaiškios. Tai pirmasis vaikas, gimęs šioje šeimoje.

„Svarbu, kad visuomenė negautų nepagrįstų lūkesčių. Džiaugiamės, kad mergaitė su tėveliais išvažiuos į namus, tačiau pasakyti, kad 22 savaičių gimę naujagimiai nuo šiol visi išgyvens, negalime. Niekas nepasikeitė. Taip nėra niekur pasaulyje“, – teigė R.J.Nadišauskienė.

Iš pastaraisiais metais Kauno klinikose gimusių 22 savaičių naujagimių išgyvena 30 proc. Tiesa, visi jie svėrė daugiau nei ši – vos 350 gramų gimusi, mažylė. Išgyvenamumo rodiklis priklauso nuo daugelio dalykų, net smulkiausių detalių.

Paklausti apie galimas komplikacijas, medikai jokių garantijų neduoda ir prognozių nedalija. Tokie kūdikiai stebimi visų sričių specialistų. Pasak jų, ir kiekvienas sveikas, išnešiotas naujagimis gali susirgti.

Naujagimės tėveliai patys viešumo atsisakė, todėl spaudos konferencijoje nedalyvavo. Jie yra kauniečiai. Mamai – 30 metų, tėčiui – 36-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius