Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Merūnas Vitulskis: „Kai vaikai nusižengia, jiems skiriame „europines bausmes“

„Mes nesistengiame būti super tėvais, norime, kad vaikai gyventų savo gyvenimą, būtų komunikabilūs, apsišvietę ir pakankamai pasiruošę gyvenimui. Auklėjame juos natūraliai, o ne perspausdami. Manau, kad nereikia vaikams į galvas „sukrauti“ begalės dalykų, informacijos. Vertybės formuojamos visai kitaip“, – sako dviejų sūnų tėvas Merūnas Vitulskis.
Merūno Vitulskio ir VDU kamerinio orkestro koncertas
Merūno koncerto „Rediscovered Luciano Pavarotti“ akimirka / Viktorijos Savickos nuotr.

Vaikams nori dovanoti vaikystę

Trejų ir ketverių metų sūnus auginantys Erika ir Merūnas Vitulskiai, pasak Merūno, sutaria dėl vaikų auklėjimo – pamatiniai, vertybiniai dalykai nesiskiria.

„Stengiamės ir buitį parodyti, kaip tėtis dirba, kur važiuoja, kodėl mes ilgai užtrunkame koncertuose. Pagaliau norime perduoti, įskiepyti suvokimą, kad pinigus uždirbti nėra lengva“, – 15min sakė M.Vitulskis.

Kalbėdamas apie vaikų auklėjimą M.Vitulskis akcentavo ir svarbiausius, kertinius dalykus – pagarbą suaugusiam, pagarbą daiktams, pagarbą aplinkai.

„Dėl to mūsų vaikai, jei ateitumėte į svečius, stengtųsi jus užimti ir pasakotų, kaip praėjo diena, jie paklaustų, kaip jūs gyvenate.

Mes nesirinkome ir jokio specialaus darželio. Norime dovanoti vaikams vaikystę, kuri jiems yra labai labai svarbi“, – sakė M.Vitulskis.

Gyvenimo pamokos – iš moterų

Sūnus auginantis Merūnas pats užaugo be tėvo. Kaip juokauja jis pats: viso gyvenime mokėsi ir išmoko iš trijų stiprių moterų – mamos, močiutės ir tetos.

„Mano šeima nehiperbolizavo, o stengėsi perduoti tai, ką perdavė jiems tėvai ir seneliai. Močiutė mane supažindino su gamta, perdavė savo filosofiją – viską saugoti, viską pažinti, priimti taip, kaip yra. Į mano galvelę svarbiausius dalykus sudėjo būtent močiutė. Tėvo realiai ir netrūko, nes augau su kietomis moterimis.

Skirtingais gyvenimo etapais tėvų pamokos būna skirtingos, bet kai augi su trimis moterimis, tai viskas tikrai būna kitaip. Vyrai, auklėdami vaikus, paprastai yra šaltesni. Aš kalbu apie tą standartinį tėvą, kokį aš tada įsivaizdavau ir kokį dabar įsivaizduočiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis

Visai kitoks auklėjimas, kai tą daro moterys. Labai didžiuojuosi, kad mane augino būtent moterys. Galiu ir siūti, ir nerti, ir megzti, ir gydyti. Beje, mano žmona apie vaistus ir gydymą nieko neišmano, šeimos gydytojas esu aš“, – juokėsi M.Vitulskis.

Dėl elgesio gailėjosi kelias savaites

Žinomas atlikėjas, tapęs tėvu ir ūgtelėjus vaikams, sako, jog dabar, kai tenka auklėti savo vaikus, matyt, atsiimantis už visas skriaudas, kurias pats yra iškrėtęs mamai, tetai ir močiutei.

„Buvau nelengvas vaikas, o šią frazę reiktų padauginti iš šimto. Todėl taip, esu vaikystėje muštas. Bet aš nejaučiu nuoskaudos, jaučiu pagarbą ir supratimą, aš jų nekritikuoju ir neturiu teisės teisti.

Nelengva auginti vaikus. Juk jie nebuvo patys mokomi kitaip auginti vaikų, nebuvo specialios literatūros, psichologo pagalbos. Kitaip tariant, nebuvo pavyzdžio, kaip auginti nemuštą vaiką“, – sakė Merūnas.

M.Vitulskis sako, jog pats skaito nemažai literatūros apie vaikų auklėjimą ir savo atžalas, jei prireikia, auklėja „europinėmis bausmėmis“.

„Turbūt visi žino bausmės kėdutes ar kilimėlius, kur vaikas turi praleisti pusvalandį ir apgalvoti, ką blogai padarė. Tada ateiti ir atsiprašyti, pasikalbėti“, – pasakojo M.Vitulskis.

Tiesa, vieną kartą ramaus būdo M.Vitulskis nesusivaldė ir vyresnėliui trinktelėjo per užpakalį.

„Nesuvaldžiau savo emocijų. Tai buvo vienintelis kartas, ir aš atgailavau dvi savaites. Su žmona daug apie tai kalbėjome. Iki šiol aš tai vadinu labai didele pamoka“, – sakė Merūnas.

Turbūt visi žino bausmės kėdutes ar kilimėlius, kur vaikas turi praleisti pusvalandį ir apgalvoti, ką blogai padarė.

M.Vitulskis ne kartą pagalbos ir patarimų kreipėsi į psichologę. Kaip elgtis ir kaip kalbėti, kai vaikas elgiasi ne taip, kaip suvaldyti krizes, kaip iššifruoti vaiko poelgius, kaip su juo kalbėtis?

„Todėl jei kyla klausimų, visada ieškome pagalbos. Kartais užtenka tik pokalbio telefonu. Mūsų vaikai – kaip ir visi vaikai. Jie gali užsispyrusiai elgtis parduotuvėje, ir tada visi žmonės žiūri į mus. Nėra malonus jausmas“, – šyptelėjo M.Vitulskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius