Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metas į darželį. Kaip išgyventi adaptaciją?

Darželis - tai ne tik nuostabus įvykis, bet ir svarbus gyvenimo etapas. Vaikų darželis lyg atkartoja suaugusiųjų bendravimo modelį. Čia bendraujama su vyresniais ir bendraamžiais, pasiskirstoma vaidmenimis, laikomasi socialinio elgesio taisyklių bei normų. Todėl pats laikas pagalvoti, kaip galite padėti savo mažyliui adaptuotis naujoje aplinkoje.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Fotolia nuotr.

Vaikučio pasiruošimas darželiui ir adaptacija priklauso nuo šeimos, kurioje jis auga, gyvenimo būdo ir jo paties įgūdžių. Dvejų trejų metų mažylis dar stipriai prisirišęs prie mamos ir sunkiai išgyvena tiek išsiskyrimą su ja, tiek su kitais jam artimais žmonėmis.

Adaptacijos simptomai

Sunkiausias pirmasis pusmetis. Paprastai visi vaikučiai, kuriuos su mama sieja ypač artimi ir šilti santykiai, patiria vienokių ar kitokių adaptacijos sunkumų. Tačiau reikia žinoti, kad tai normali vaiko fizinė ir psichinė reakcija į naujas sąlygas. Visgi galiausiai ateina diena, kai mažylis pripranta prie darželio. Kokie simptomai rodo, kad vaikutis išgyvena adaptacijos periodą?

♦ Pradeda dažniau sirgti, ypač peršalimo ligomis. Gali kiek pakilti kūno temperatūra – tai organizmo reakcija į įprastų gyvenimo sąlygų pasikeitimą.
♦ Tampa jautresnis, dirglesnis, dažnai verkšlena, nusimena dėl menkniekių. Atsiranda įvairių baimių, iš kurių didžiausia – kad mama nepasiims jo iš darželio.
♦ Pradeda elgtis tarsi būtų mažas bejėgis kūdikis. Ypač dažnai taip pradeda elgtis tie vaikučiai, kurių šeimoje neseniai atsirado broliukas ar sesutė.
♦ Gali pradėti trikti kalbos raida, vaikas „užmiršta“ tikruosius daiktų pavadinimus ir ima vartoti pačius primityviausius žodžius ir garsus.
♦ Pasireiškia neigiamos emocijos, ypač pyktis, agresija. Mažylis gali tapti arba sunkiai išjudinamas, arba nevaldomai hiperaktyvus.
♦ Sutrinka apetitas. Kai kurie vaikai visai atsisako maisto, valgo labai mažai ir retai, kiti pradeda persivalgyti.
♦ Gali sutrikti miego kokybė ir trukmė.
♦ Kai kurie vaikučiai, jau seniai nustoję šlapintis naktimis, vėl gali pradėti.

Vieniems lengviau, kitiems sunkiau

Ikimokyklinio amžiaus berniukai paprastai yra stipriau emociškai prisirišę prie mamos, todėl adaptuojasi sunkiau nei mergaitės. Kalbant apie vaikų temperamentą, cholerikai ir sangvinikai adaptuojasi lengviau. Sunkiausia yra flegmatikams – jiems nepavyksta prisitaikyti prie darželio tempo. Todėl pakalbėkite su auklėtojomis apie vaikučio ypatumus, kad organizuodamos užsiėmimus grupėje jos įvertintų mažojo individualumą.

Vaikučiai, kurie auga su vyresniais broliais ar sesėmis, adaptuodamiesi patiria mažiau sunkumų. Mat bendravimo su vyresniais vaikais patirtis jiems padeda lengviau užmegzti ir palaikyti santykius su bendraamžiais grupėje. O jeigu vyresnis broliukas ar sesutė taip pat lanko darželį, mažyliui tai yra įkvepiantis pavyzdys, kad naujoji aplinka nekelia jokio pavojaus.

Adaptacijos procesą gali sutrikdyti kūdikio atėjimas į šeimą. Vyresniuoju staiga tapęs mažylis gali pradėti pavydėti mamos naujagimiui ir vedimą į vaikų darželį įvertinti, kaip tėvų norą atsikratyti juo, kad visą dėmesį skirtų „naujam vaikui“. Šioje situacijoje labai svarbu mažylį tinkamai paruošti broliuko ar sesutės gimimui.

Trys adaptacijos sunkumo laipsniai

Lengva adaptacija. Naujoje aplinkoje mažylis adaptuojasi per 2–3 savaites. Jo elgesys beveik nepasikeičia, todėl nei tėvams, nei auklėtojoms nekyla jokių sunkumų.

Vidutinė adaptacija. Prie darželio vaikų ir auklėtojų vaikutis adaptuojasi ilgiau nei mėnesį, pradeda negaluoti.

Sunki adaptacija (dezadaptacija). Procesas vyksta ilgiau nei pusę metų, mažylis dažnai ir ilgai serga, akivaizdžiai pakinta jo elgesys ir emocinė būklė.

Padėkite savo mažyliui

Pratinkite prie naujos aplinkos. Dažniau veskitės vaikutį į svečius, mažiesiems skirtus renginius, teatrą, parkus. Pratinkite vaiką prie sąlygų, kur jam reikia susipažinti su nauja aplinka, nepažįstamais žmonėmis, keisti savo elgesio formas ir net kurį laiką pabūti be mamos.

Pasikonsultuokite su gydytoju. Pediatras įvertins nėštumo, gimdymo ir po gimdymo faktorių galimą įtaką adaptacijai. Dar prieš leisdami į darželį grūdinkite vaiko organizmą. Tam tinka ilgi pasivaikščiojimai lauke, plaukiojimas. Bet koks fizinis aktyvumas ir sveikas gyvenimo būdas stiprins mažylio fizinę sveikatą, imunitetą ir nervų sistemą.

Nerodykite susirūpinimo. Mintis, kad vaikas pradės lankyti darželį, neretai kelia stresą ir tėvams. Ar jis pats pavalgys? Ar paprašys į tualetą? Ar jo neskriaus kiti vaikai? Ar susiras draugų? Ar auklėtoja ant jo nešauks? Jokiu būdu nerodykite jam savo baimių ir nerimo. Ikimokyklinėse įstaigose dirba profesionalai, kurie tikrai ras būdą, kaip prieiti prie jūsų mažylio, ir padės jam greičiau priprasti prie darželio.

Stiprinkite jo teigiamą nusiteikimą. Prie vaikučio apie darželį ir auklėtojas kalbėkite tik gerai. Gražiai papasakokite, kuo jis ten užsiims, ko išmoks, kokių įdomių draugų susiras. Skirkite mažyliui daugiau dėmesio, paklauskite, kaip praėjo diena darželyje. Galite parodyti, kaip juo didžiuojatės, kad jis jau toks didelis ir savarankiškas. Parodykite savo susidomėjimą viskuo, ką jis veikia darželyje, kas ten vyksta. Jūsų atžalėlei tai ypač svarbu.

Neleiskite vaiko į darželį, kai šis išgyvena trejų metų krizę. Kad jūsų mažylis išgyvena trejų metų krizę, kai formuojasi vaikučio ego, išduoda staigus negatyvus elgesys: jis maištauja, savivaliauja, nuolat nepaklūsta, rodo kaprizus ir pan. Visa tai gerokai apsunkins adaptacijos procesą. Žinoma, ne visi vaikai šį tarpsnį išgyvena labai audringai, tiesiog būkite tam pasiruošusi.

Pasirinkite optimalų auklėjimo stilių. Būkite atidi įvairioms vaikučio elgesio ir emocijų reakcijoms. Šiuo periodu nereikėtų stipriai bausti už nepaklusnumą, kaprizus, padidėjusį aktyvumą ar pasyvumą. Auklėjimo stilius turėtų būti lankstesnis. Namuose suteikite mažajam galimybių nuleisti garą, pažaisti judrius žaidimus.

Paruoškite jį. Likus mėnesiui dviem iki darželio, pasikalbėkite su auklėtoja apie režimo grupėje ypatumus ir pabandykite panašų įvesti namuose. Mokykite vaiką savarankiškai plauti rankytes, veiduką, apsirengti ir nusirengti, valgyti prie bendro stalo, valgant nesiblaškyti ir pietus suvalgyti per pusvalandį.

Adaptacija turi vykti palaipsniui. Geriausias laikas pradėti lankyti darželį – ankstyvas ruduo. Tada imuninė sistema per vasarą būna sustiprėjusi. Pasiteiraukite auklėtojos, kada vaikų, pradėsiančių lankyti darželį, skaičius mažiausias. Kai naujokų vienu metu ateina mažiau, auklėtojos gali daugiau skirti dėmesio kiekvienam individualiai.

Bendraukite su auklėtojomis. Palaikykite ryšį su auklėtojomis. Įsiklausykite į jų patarimus. Dėl darbo patirties ir auklėjamų vaikų įvairovės auklėtojos tampa geriausiomis ekspertėmis, žinančiomis, kaip palengvinti mažylio adaptaciją darželyje.

Išrinkite tinkamą darželį. Svarbu ne tik paruošti vaikutį, bet ir pasirinkti tinkamą įstaigą. Didžiausia klaida – neteisingi darželio rinkimosi kriterijai, tiksliau – jų nebuvimas. „Arti namų“, „ten buvo vietos“ – tikrai ne patys svarbiausi kriterijai. Prieš leisdami vaiką į darželį surinkite kiek įmanoma daugiau informacijos ir tėvų atsiliepimų apie jį. Tik tada galite bent jau tikėtis, kad ir jums, ir, svarbiausia, mylimai jūsų atžalėlei darželyje praleisti metai kels tik pačius geriausius prisiminimus. Juk sutraumuoti trapią, dar nesubrendusią vaikučio asmenybę taip lengva, o gydyti vaikystėje patirtas psichologines traumas kartais tenka visą gyvenimą... Tad būkite atidūs. Būtent nuo sėkmingai parinkto darželio prasideda jūsų vaikučio sėkminga ateitis.

Adaptacijos planas

1–3 dienos. Kartu su mažyliu eikite į darželio žaidimų aikštelę. Tegul jis susipažįsta su vaikais ir auklėtojomis, apžiūri naują aplinką. Paskatinkite jį įsitraukti į bendrus vaikų žaidimus. Atsineškite žaislų, su kuriais visi galės pažaisti. Atkreipkite mažojo dėmesį, kaip smagu žaisti su kitais vaikais, kokia gera auklėtoja.

4–5 dienos. Pratinkite vaikutį žaidimų aikštelėje likti be jūsų. Iš pradžių palikite jį pusvalandžiui ar valandai, prieš tai labai aiškiai papasakojusi, ką jis kartu su kitais vaikais veiks, kur būsite jūs. Nevėluokite sugrįžti sutartu laiku.

6–8 dienos. Kasdien ilginkite laiką, kada vaikas grupėje lieka be jūsų. Į darželį atveskite mažylį kartu su kitais vaikais. Galite kiek pabūti grupėje ir stebėti jį. Tėvų buvimas, net ir pasyvus, vaikui sukuria saugią atmosferą. Palikite vaikutį grupėje iki pietų miego. Išeidama būtinai jam pasakykite, kada ateisite pasiimti, ir jokiu būdu nevėluokite! Vėlavimas sukels nerimą ir nesaugumo jausmą.

9–10 dienos. Palikite vaiką pietų miegelio. Kad greičiau nurimtų ir užmigtų, galite pasiūlyti pasiimti miego draugą – mylimą žaisliuką. Ateikite pasiimti šiek tiek anksčiau, nei vaikai pradės budintis iš miego. Jei viskas vyks sklandžiai, per 14 dienų vaikutis turėtų būti apsipratęs su darželio aplinka ir jį jau galima palikti visai dienai.

Kas negerai?

Po 3–6 sėkmingos adaptacijos mėnesių vaikutis galutinai pripranta prie darželio. Vis dėlto, jei dėl kažkokių priežasčių darželyje jaučiasi blogai, yra keletas ženklų, kurie tai išduoda.

• Net praėjus pusmečiui vaikas dažnai serga, ypač skundžiasi pilvo skausmais.
• Prieš einant rytais į darželį, netikėtai prasideda galvos skausmo, pykinimo priepuoliai.
• Į darželį eina stipriai ožiuodamasis, ašarodamas.
• Apie auklėtojas, darželį ir bendraamžius atsiliepia vien neigiamai.
• Atsiranda dieninis ir naktinis šlapinimasis į kelnytes.
• Sutrinka apetitas.
• Atsiranda naujų baimių, pradeda kamuoti nerviniai tikai.
• Mažylis nuolat primygtinai prašo nevesti jo į darželį arba ateiti anksčiau pasiimti.
• Pastebėjote, kad auklėtoja su vaikučiu bendrauja atžagariai, neskiria reikiamo dėmesio ir pan.

Tekstas psichologės Rasos Aukštinaitytės (rasa777@aktv.lt)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius