-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mirkstu telefone per daug“: ką daryti, jei suprantate, bet nepavyksta savęs įveikti?

Socialiniai tinklai tampa vis svarbesniu bendravimo įrankiu mūsų gyvenime. Jų pagalba bendraujame su draugais, dalinamės savo gyvenimo akimirkomis, stebime kitų pasidalinimus, į juos reaguojame. Tačiau turbūt kiekvienas nors kartą esame pagalvoję, kad praleidome daugiau laiko žiūrėdami naujienas socialiniuose tinkluose, nei planavome.
Priklausomybė nuo mobiliojo telefono
Priklausomybė nuo mobiliojo telefono / 123rf.com nuotr.

Kartais netgi pastebime, kad dėl laiko, praleidžiamo stebint socialinėse medijose skelbiamus įrašus, nepavyko padaryti darbų, kuriuos buvome suplanavę ar teko atsisakyti kitų veiklų, kurios galbūt būtų suteikusios daugiau džiaugsmo. Tad ką gi daryti, jeigu pastebime, kad darosi sunku atsiraukti nuo socialinių tinklų? Patarimais dalinasi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus psichologė Beata Pučinskaitė.

  • Fiksuokite, kiek laiko per dieną praleidžiate stebėdami naujienas socialinėse medijose.

Neretai socialinių medijų programėles įsijungiame daug apie tai negalvodami – per pertraukėles darbe ar mokymosi procese, tačiau ne visuomet pastebime, kiek iš tikrųjų laiko užima naujienų socialiniuose tinkluose skaitymas. Stebėti laiką, praleidžiamą naudojantis socialinėmis medijomis, gali padėti laikmatis telefone. Kiek laiko praleidžiame naudojant socialines medijas, reikia stebėti kelias savaites ar mėnesį. Rezultatas gali tikrai nustebinti.

123RF.com nuotr./Vyras tualete naudojasi mobiliuoju telefonu
123RF.com nuotr./Vyras tualete naudojasi mobiliuoju telefonu

Svarbu tyrinėti, kokios programėlės pareikalauja daugiausiai laiko. Būtų puiku atsakyti sau į klausimus: ar tai išties kelia sunkumų jūsų gyvenime? Ar tai trukdo įsitraukti į kitas veiklas? Kiek laiko naudodami socialines medijas jaustumėtės gerai?

  • Sąmoningai atsirinkite žmones ar puslapius, kuriuos norite stebėti socialinėse medijose.

Neretai kyla jausmas, kad stebėdami socialinėse medijose skelbiamus įrašus ar nuotraukas praleidžiame nemažai laiko, o vėliau jaučiamės dar labiau pavargę ar susierzinę, nors norėjome pailsėti. Labai svarbu atsirinkti tai, kokią informaciją skaitome, todėl naudinga peržiūrėti, kas sudaro mūsų naujienų srautą.

Ar visi šie žmonės, puslapiai mums atrodo vertingi? Ar jų suteikiama informacija mus praturtina, įkvepia? O gal tam tikrų puslapių informacija mus suerzina? Nereikėtų manyti, kad socialinėse medijose nėra naudingos ar įdomios informacijos. Jos yra daug ir įdomios, tačiau labai svarbu atsirinkti, kas būtų tinkama jums, taip nepaskęstant beribiame informacijos sraute.

  • Išjunkite socialinių medijų programėlių pranešimus (angl. notifications).

Turbūt kiekvienam pasitaiko, kad norėdami paskambinti draugui telefonu arba atrašyti elektroninį laišką pamatome socialinių medijų pranešimą ir nejučiomis pradedame skaityti naujienas. Tuomet perskaitę vieną įrašą jau imamės skaityti kitą ir taip praleidžiame laiką naršydami internete, o laišką ar skambutį visiškai užmirštame.

123rf.com nuotr./Priklausomybė nuo mobiliojo telefono
123rf.com nuotr./Priklausomybė nuo mobiliojo telefono

Socialinių medijų programėlių pranešimai atkreipia mūsų dėmesį ir kelia smalsumą pažiūrėti nuotrauką ar perskaityti žinutę. Siekiant išvengti dėmesio atitraukimo nuo planuojamų darbų ar veiklų, svarbu būtų telefono nustatymuose išjungti programėlių pranešimus. Kad nepraleistumėte reikalingos, itin svarbios informacijos, įspėkite draugus bei šeimos narius, kad jus galima pasiekti skambučiu.

  • Telefoną palikite kitame kambaryje arba toliau nuo savo darbo vietos.

Svarbu rasti tinkamą vietą, kur galėtume girdėti skambučius ar žinutes, bet priimtume sąmoningą sprendimą atsiliepti į skambutį arba atsidaryti socialinių medijų programėlę. Dirbdami ir kartais pernelyg daug nesusimąstydami siekiame savo telefono, tuomet atsidarome socialinių medijų programėles ir stebime naujienas. Padėjus telefoną į atokesnę vietą, turėsime pagalvoti ar dabar tikrai metas skaityti naujienas socialiniuose tinkluose, o galbūt galėtume savo pertraukėlę praleisti užsiimant kita veikla?

  • Bendravimą naudojant socialinius tinklus keiskite į susitikimus gyvai.

Neretai darbų apsuptyje nepavyksta susitikti su draugais ar šeimos nariais, tad bendravimas perkeliamas į socialius tinklus. Svarbu atminti, kad bendraudami socialiniuose tinkluose prarandame nemažai informacijos, kurią gauname matydami kito žmogaus veido išraišką, kūno padėtį bei gestus.

Svarbu skirti laiko susitikimams su savo artimiausiais žmonėmis, juos pamatyti, aptarti naujienas, pasidalinti savo išgyvenimais bei jausmais. Tai gali sumažinti poreikį bendrauti naudojant socialinius tinklus bei sumažinti atskirties jausmą.

Pokyčiai reikalauja laiko ir pastangų, todėl nereikėtų tikėtis, kad per vieną dieną pavyks sumažinti laiką, praleidžiamą naršant socialinių medijų programėlėse nuo 3 valandų, iki pusvalandžio. Svarbu sau kelti realistiškus tikslus ir pasidžiaugti kiekvienu žingsneliu, kai pavyksta mažiau laiko skirti naršymui internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius