Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mokslas rekomenduoja: 7 dalykai, kuriuos turite daryti, jei norite, kad jūsų vaikus lydėtų sėkmė

Beveik prieš šimtmetį F.Scottas Fitzgeraldas rašė, kad turtingieji yra ne tokie, kaip tu ir aš. Šiandien vienas iš akivaizdžiausių skirtumų yra tai, kaip jie augina savo vaikus.
Vyras su vaiku
Vyras su vaiku / Vida Press nuotr.

Įsivaizduokime, kad daugiausia pasiekę ir turtingiausi pasaulio žmonės savo vaikus myli taip pat, kaip ir visi likę.

Jie tiesiogine prasme gali padaryti viską, kad užtikrintų, jog jų vaikai turėtų geriausias galimybes užaugti laimingi ir pasiekti sėkmės. Tad štai keletas dalykų, kuriuos jie renkasi daryti. Juos vardija Billas Murphy portale Inc.com.

Dauguma šių patarimų pagrįsti mokslu, tačiau žinomi, sėkmės lydimi žmonės supranta, kad jie turi platesnę platformą juos įgyvendinti.

Padėkite jiems išvystyti emocinį intelektą

Tai yra sąrašo viršuje. Laimingiems ir sėkmingiems žmonėms vieno dalyko reikia labiau už bet ką kita: gerų santykių. Norint tokius sukurti, reikia išvystyti tinkamą emocinį intelektą, kaip rašė Gottmano instituto mokslininkai.

Svarbiausias dalykas, kurį gali padaryti tėvai, skatindami šį vystymąsi? Savo gerą elgesį ir meilę partnerystėje pateikti kaip modelį. Milijardierius verslininkas Tory Burchas kuo puikiausiai viską apibendrino: „Vaikai ir šeima turi būti pirmoje vietoje, tada viskas susidėlios į vietas.“

Teisingai juos skatinkite (ir leiskite jiems patirti nesėkmę)

Teisingas vaikų skatinimas reiškia pagirti juos už jų pastangas, o ne už rezultatus. Pasak Stanfordo profesorės Carol Dweck, tai padeda vaikams vystyti „augimo mąstyseną“, kuri yra daug sėkmingesnė už „fiksuotą mąstyseną“. Vaikai turi suprasti, kad nesėkmė nėra kažkas blogo.

„Mano tėtis klausdavo manęs ir brolio, kas mums tą savaitę nepavyko, ir jei neturėdavome, ką jam pasakyti, jis būdavo nusivylęs, – aiškina milijardierė Sara Blakely, „Spanx“ įkūrėja. – Tuo metu to nesuvokiau, tačiau jis bandė man iš naujo apibrėžti nesėkmę, kad nesėkmė reikštų ne rezultatą, o ne bandymą.“

Padėkite jiems susitikinėti ir susituokti su tinkamais žmonėmis

Kaskart, kai apie tai rašau, sulaukiu daug atsiliepimų, tačiau sėkmingi žmonės nuolat įkyriai kartoja: tuokis su tinkamu žmogumi. Na, bent jau nesituokite su netinkamu. Jeffas Hadenas daug rašė šiuo klausimu, cituodamas gerai žinomą Vašingtono universiteto tyrimą.

Aukščiausiojo Teismo teisėja Ruth Bader Gingsburg už savo sėkmę labai dėkinga santuokai su tinkamu žmogumi: „Gyvenime man labai pasisekė, tačiau niekas neprilygsta santuokai su Martinu D.Gingsburgu. (...) Be jo nebūčiau gavusi posto Aukščiausiame Teisme.“

Dirbkite iš namų kada tik galite

Mokslo pozicija labai aiški – žmonės, (bent kartais) dirbantys iš namų, yra laimingesni ir sėkmingesni už savo kolegas, atliekančius tą patį darbą ir kasdien einančius į biurą. O sėkmingiausi pasaulio žmonės sako, kad tai taip pat labai svarbu, norint užauginti sėkmingus vaikus.

„Aš tikiu darbu iš namų“, – aiškina verslininkas milijardierius Richardas Bransonas, kadangi darbas iš namų paveikė jo gyvenimo būdą, bei suteikė galimybę būti su vaikais.

Vida Press nuotr./Darbas namuose
Vida Press nuotr./Darbas namuose

Valgykite su jais

Viena mėgstamiausių dienos dalių yra galimybė papusryčiauti kartu su dukra. Pasirodo, tai gera praktika – valgymas kartu su vaikais padidina jų tikimybę užaugti sėkmingais, kadangi tai komunikuoja žinią, kad „laikas namuose su šeima yra aukščiausias mūsų prioritetas“, rašo pediatras Leonardas Saxas.

Šiuo atžvilgiu galima paminėti daugybę sėkmingų žmonių, tačiau apsistokime prie Jeffo Bezoso, kuris atsisako planuoti rytinius susitikimus, kadangi tuo laiku jis pusryčiauja su savo vaikais.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Turtingiausio pasaulyje žmogaus, „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso žmona MacKenzie: kaip tapo pripažinta rašytoja, nors iš pradžių metė darbą dėl vyro

Nestovėkite jiems už nugaros kaip apsaugos darbuotojai

Buvusi Stanfordo universiteto pirmakursių dekanė Julie Lythcott-Haims sako, kad vaikai susiduria su didelėmis problemomis, nes jų tėvai nuo jų nė per žingsnį neatsitraukia ir gelbėja nuo sunkumų bei sudėtingų sprendimų. Kad ir kaip būtų sunku atsitraukti, sėkmingiausi žmonės suvokia, kad tai labai svarbu.

„Geriau turėsiu vaiką su 9 pirštais nei nieko nesugebantį vaiką“, – sako MacKenzie Bezos (Jeffo žmona), aiškindama, kodėl jie leidžia savo vaikams žaisti su peiliais.

Tačiau būkite šalia, kai jiems jūsų reikia

Manau, moralas toks: nepulkite į kraštutinumus, nes „apsauginio“ auklėjimo vengimas nereiškia palikti savo vaikus likimo valiai. Šios srities tyrimo apžvalga padarė išvadą, kad tarp „bėkite pašonėje“ ir „liepkite vaikams susiimti“ mokymo, „bėkite jiems pašonėje“ (sveiko proto ribose) garantuoja laimingesnę baigtį.

Čia galima pacituoti daug pavyzdžių, tačiau „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo įpročiai pataiko į dešimtuką. Pranešama, kad kiekvieną dieną jis skiria laiko grįžti namo ir prieš miegą apkamšyti savo vaikus, o savo dukrai jis dainuoja žydų maldą „Mi Shebeirach“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius