Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokyklinė kuprinė: kaip ją išsirinkti? Specialistų komentarai ir vaizdo atmintinė

Iki mokslo metų pradžios liko jau ne tiek ir daug, tad pats metas susirūpinti būsimojo pradinuko pirkinių krepšeliu.
Pradinukė
Pradinukė / „Fotolia“ nuotr.

Ir nors pirkinių sąrašas yra ganėtinai ilgas, bene daugiausia dėmesio derėtų atkreipti renkantis mokyklinę kuprinę, mat būtent į ją ir bus sukrautas visas pradinuko „turtas“.

Turi įtakos laikysenai

Vaikų ortopedas ir traumatologas Giedrius Bernotavičius tikina, kad netinkamai parinkta kuprinė gali turėti gan didelės įtakos ir vaikų  laikysenai. Tad renkantis kuprinę svarbu atkreipti dėmesį, kiek ji pati ir visas į ją sukrautas „turtas“ apkraus mažųjų stuburą.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ortopedas ir traumatologas Giedrius Bernotavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ortopedas ir
traumatologas Giedrius Bernotavičius

„Kadangi ikimokyklinio amžiaus vaikų stuburo raumenynas dar nėra iki galo ir tinkamai susiformavęs, labai svarbu jiems parinkti tinkamą kuprinę, mat kitaip gali susiformuoti netinkama laikysena ar netgi atsirasti nugaros skausmų.

Priklausomai nuo paties vaiko sportiškumo ir jo raumenų stiprumo, netinkamai parinktos kuprinės įtaka vaiko stuburo sveikatai gali pasimatyti jau po pusmečio ar metų jos nešiojimo“, – tikina G. Bernotavičius.

Kalbėdamas apie tinkamiausias kuprines pradinukams, gydytojas akcentuoja ir specialių kuprinių su „anatomine/ortopedine“ nugarėle naudą. Anot jo, tokias, specialiai vaikiškam stuburui pritaikytas kuprines nešiojančių vaikų stuburas yra kur kas mažiau apkraunamas, mat jam tenkantis svoris pasiskirsto daug tolygiau.

Taip pat skaitykite: Paprastas dviejų klausimų algoritmas padeda išvengti konfliktų su vaikais

„Renkantis kuprinę pirmokėliams ar pradinukams, išties vertėtų įsigyti kuprinę su „anatomine/ortopedine“ nugarėle, mat jos specialiai pritaikytos dar ne itin tvirtam vaikų stuburui.

Didelę įtaką vaikų laikysenai daro platesni tokių kuprinių dirželiai ir speciali kuprinės nugarėlė, dėl kurios kur kas tolygiau paskirstomas stuburui tenkantis krūvis. Tokią kuprinę nešiojančiam vaikui tenka kur kas mažesnis krūvis juosmeninei nugaros daliai“, – teigia Giedrius Bernotavičius.

Mokyklinė kuprinė turi atitikti reikalavimus

„Fotolia“ nuotr./Mama su dukra
„Fotolia“ nuotr./Mama su dukra

Mokyklinių kuprinių svarbą vaikų sveikatai bei jų laikysenai akcentuoja ir Visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyrius, nurodantis, kad kiekviena mokyklinė kuprinė turi atitikti jai keliamus reikalavimus.

Pagrindiniai ir svarbiausi reikalavimai yra susiję su kuprinės svoriu, diržų pločiu ir reguliuojamu ilgiu. Tačiau jei gamintojas ar pardavėjas nenurodo etiketėje, jog tai mokyklinė kuprinė, tėveliai turėtų žinoti, į ką reikia atkreipti dėmesį.

VIDEO: Kaip teisingai išsirinkti mokyklinę kuprinę

Pateikiame Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų sveikatos skyriaus vedėjos Daivos Žeromskienės sudarytas rekomendacijas renkantis mokyklinę kuprinę:

Pagal higienos normos reikalavimus, tuščios pradinuko mokyklinės kuprinės svoris turi būti iki 700 g, vyresnių klasių mokinio kuprinė gali sverti iki 1 kg. 

Kuprinės svoris. Kuo lengvesnė kuprinė, tuo geriau. Čia labai svarbus kuprinės kokybės ir svorio santykis.

Pagal higienos normos reikalavimus, tuščios pradinuko mokyklinės kuprinės svoris turi būti iki 700 g, vyresnių klasių mokinio kuprinė gali sverti iki 1 kg. Vis tik ortopedai sutaria, kad geriau šiek tiek sunkesnė ir ortopedinė kuprinė nei netinkama vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius