Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Namai visai šeimai pasidarė per ankšti: kaip sumažinti įtampą?

Žmogaus rutina dėl pandemijos sugriuvo akimirksniu – ištuštėjo biurai, gatvės, vaikai paliko darželius ir mokyklas, tėvai persikėlė dirbti į namus. Ši situacija jau savaime sudėtinga ir kelianti stresą, o greta viso to reikia prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų, nes į namus kuriam laikui grįžo visai šeima. Ir grįžo su savo charakteriais, įgeidžiais ir įpročiais. Tad kaip visai šeimai užsidarius vienuose namuose sumažinti kylančia įtampą, kaip nesusipykti ir išlaikyti pozityvumą?
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Emocijas namuose aštrina gedėjimo nuotaikos

Šiandien jaučiamas emocijų antplūdis, su kuriomis susitvarkyti gali būti nelengvas iššūkis. Birutė Ruplytė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja ir vadovėlio „Bendravimo psichologija“ autorė pažymi, kad dabar žmogus jaudinasi ne tik dėl savo ateities, šeimos ir pasikeitusių gyvenimo aplinkybių.

Šiandieninėje situacijoje įtampa gali kilti lengviau nei įprasta, o net ir menkiausios smulkmenos ją gali itin paaštrinti.

„Pasaulyje gerai žinomas autorius, netekties ir jos išgyvenimo ekspertas Davidas Kessleris pateikia požiūrį, kad šiandien daug žmonių, patys to nesuprasdami, gedi. Visi jaučia, kad pasaulis pasikeitė, kad jis bus kitoks nei iki šiol, kad laukia ekonomikos pokyčiai, gedima nutrūkusių socialinių santykių.

Patiriamas tiek vidinis, tiek fizinis pokytis. Be visa to, griūva ir saugumą simbolizavusi bei jį iki šiol suteikusi rutina. Visos šios emocijos, gedėjimo nuotaika bei pasikeitusi dinamika namuose aštrina emocijas tarp šeimos narių ir namuose kelia įtampą“, – pranešime žiniasklaidai cituojama B.Ruplytė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Birutė Ruplytė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja
Asmeninio archyvo nuotr. /Birutė Ruplytė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja

Apie blogus įpročius žinojome, tik buvome juos pamiršę

Emocijų antplūdis, pasikeitusios gyvenimo sąlygos bei ši įprastos rutinos griūtis neretai sukelia įtampą tarp šeimos narių. Kartu praleidžiama daugiau laiko nei įprasta, į paviršių vėl iškyla seni kiekvieno įpročiai, kurių keliamą erzinimą dėl nedidelio iki šiol drauge praleidžiamo laiko jau buvo spėta ir pamiršti.

„Sugrįžę į namus naujų dalykų žmonės vieni apie kitus nesužinojo. Šioje situacijoje jie tiesiog daug dalykų vienas apie kitą prisiminė – tiek gerų, tiek erzinančių. Tačiau šiandieninėje situacijoje įtampa gali kilti lengviau nei įprasta, o net ir menkiausios smulkmenos ją gali itin paaštrinti.

Šis laikotarpis atskleidžia labai daug šeimos dinamikos spalvų. Vienoje patalpoje drauge užsidarę žmonės pamato, ką per tiek metų drauge sukūrė bei tai, ko matyti tiesiog ilgą laiką nenorėjo“, – sako B.Ruplytė.

Siekiant išvengti susierzinimo ir konfliktų šeimos nariams patariama susikurti rutiną – tarpusavyje susitarti kėlimosi, valgymo, ėjimo miegoti laiką, namų erdves padalinti į atskiras darbo zonas, pasiskirstyti buities darbus.

Įtampą mažina laikas sau ir kokybiškas laikas su šeima

Ieškantiems įtampą sumažinančių sprendimų, B.Ruplytė siūlo prisiminti ar įvardinti savo poreikius ir skirti laiko sau, pasinerti į apmąstymus, užsiimti mėgstamomis veiklomis, pavedžioti augintinį, medituoti ar tiesiog pasivaikščioti.

„Laiko skyrimas sau būtinas, tačiau net ir ši užduotis kartais gali pasirodyti neįveikiama. Darbai bėgant nuo savęs neretai tampa tiesiog pasiteisinimu. Tad dabartinės sąlygos – puiki proga patikrinti santykius su pačiu savimi bei artimaisiais“, – sako Vadovų mokyklos konsultantė.

123RF.com nuotr./Šeima kepa sausainius
123RF.com nuotr./Šeima kepa sausainius

Namuose siekiantiems harmonijos, B.Ruplytė pataria sumažinti neigiamos informacijos kiekį, o pozityvumą kelti pasitelkiant kūrybingumą.

„Vienam kokybiškas laikas gali reikšti laiką sau, kitam žaidimus, trečiam laiką drauge. Šeima turi kalbėtis, išgirsti vienas kito lūkesčius bei poreikius, tad pirmiausia šeima šios sąvokos reikšmę turėtų susitarti tarpusavyje. O visa kita - fantazijos klausimas.

Karantinas – puikiausias laikas knygų skaitymui, filmų žiūrėjimui ir jų aptarimui, stalo žaidimams, gaminimui drauge, virtualių spektaklių ar koncertų žiūrėjimui. Tereikia noro ir iniciatyvos. Neišnaudoti šio laiko tarpusavio santykių gerinimui ir kūrimui būtų tikras praradimas“, – sako B.Ruplytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius