-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja platforma neįgalių vaikų svajonėms – galimybė tapti gerumo milijonieriais

„Tereikia išpildyti negalią turinčio vaiko svajonę ir tapsi milijonieriumi", – tokiu šūkiu kviečiama pildyti vaikų, turinčių negalią, svajones. Prisidėti prie mažųjų norų galima labdaros ir paramos fondo „Algojimas" naujame portale Gerumomilijonieriai.lt. Pasirinkus svajonę, žmonėms sudaroma galimybė ją išpildyti tiesiogiai.
Akimirkos iš „Algojimo“ organizuojamų vasaros stovyklų
Akimirkos iš „Algojimo“ organizuojamų vasaros stovyklų / Liudo Barono nuotr.

„Negalią turinčių vaikų svajonių pildymu rūpinamės jau dešimtmetį. Mus supa tikrai daug nuoširdžių, dosnių ir jautrių žmonių, kurie yra pasiruošę padėti, jei tik sužino, kam ir kokia pagalba reikalinga. Naujai sukurtas puslapis nuo šiol leis daryti gerus darbus kur kas patogiau, tad gerumo milijonieriais galime tapti visi", – sako „Algojimo" įkūrėja ir vadovė Aušra Stančikienė.

Pirmasis dėmesio ženklas vaikams

Labdaros ir paramos fondas „Algojimas" mažųjų svajones pildo nuo 2008 m., tačiau nuo pat pradžių susidūrė su iššūkiais – tuomet net nebuvo aišku, kiek ir kokias negalias turinčių vaikų auga Lietuvoje, todėl pirmiausia pradėta ieškoti būdų, kaip prieiti prie kiekvienos šeimos, išsiaiškinti jų poreikius.

„Kiekvienos Lietuvos savivaldybės atskirai paprašėme pateikti negalias turinčių vaikų skaičių ir pažadėjome jiems paruošti sveikinimus su kvietimu išsakyti jų šeimos rūpesčius ir džiaugsmus. Sužinojome, kad negalią turinčių vaikų skaičius yra apie 30 tūkstančių, o kasdien naujai negalia nustatoma vidutiniškai 5–6 vaikams", – sako A.Stančikienė.

Ginto Beržinsko nuotr./Aušra Stančikienė
Ginto Beržinsko nuotr./Aušra Stančikienė

Ši informacija apie negalią turinčius vaikus buvo tarsi „sprogusi bomba", o dauguma šeimų, gavusios kvietimus išdrįsti pasisakyti ir išsakyti savo vaiko svajonę, atskleidė, kad tai buvo pirmasis dėmesio ženklas jiems. „Neabejojame, kad ne tik padedame nupirkti reikiamų daiktų, bet ir prisidedame griaunant stereotipus, didinant negalią turinčių vaikų integraciją, formuojant naujas paslaugas negalią turintiems vaikams ir jų šeimoms", – kalba A.Stančikienė.

Mažas indėlis – didelė vertė

Per 10 metų, kiek vyksta projektas, išsakyta daugiau nei 10 tūkstančių mažųjų svajonių. Svarbu tai, kad jam vykstant svajonės pildomos ne tik per Kalėdas, o ištisus metus. Pirmąją vaikų svajonių internetinę platformą, sujungtą su fondo internetiniu puslapiu, kūrė savanoriai. Juos vienijo bendras tikslas – sukurti vietą, į kurią būtų galima atsiųsti svajones ir jos taptų visiems matomos. Visgi vėliau dėl techninių parametrų sistema ėmė strigti, todėl svajonės nepasiekdavo viešumos. Naują puslapį Gerumomilijonieriai.lt sukūrė ir neatlygintinai paramos fondui perdavė išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų bendrovė „TeleSoftas".

„Sužinoję apie poreikį, sukūrėme naują ir vartotojams patogų puslapį Gerumomilijonieriai.lt. Prie šio projekto prisidėjo ne tik mūsų ilgamečiai darbuotojai, bet ir vasarai prie komandos prisijungę praktikantai, kurie norėjo išmokti programuoti ir drauge padaryti ką nors prasmingo. Taip ir gimė šis portalas. Puslapio pagrindinė stiprybė, kad jis paprastas vartotojams ir lengvai sujungia aukotojus ir mažuosius svajotojus bei jų tėvus. Nėra jokių tarpininkų – kai svajotojas ir svajonės pildytojas yra užregistruoti sistemoje, jie gali bendrauti tiesiogiai", – pabrėžia Šarūnas Putrius, „TeleSofto" Gamybos skyriaus vadovas.

Kaip pasakoja Š.Putrius, jis pats entuziastingai dalyvavo kuriant platformą, todėl norėjo ir vienas pirmųjų tapti ją išbandžiusiu gerumo milijonieriumi – susitiko su vienu mažuoju svajotoju ir išpildė jo svajonę: „Dovaną vaikui gali įteikti ir pats, o tai tikrai jautrus momentas. Kai jauti dėkingumą, matai didžiulę vertę, kurią gali sukurti, atrodo, su tokiu mažu indėliu."

Drąsūs mažųjų norai

Kaip pasakoja A.Stančikienė, per projekto gyvavimo dešimtmetį įvyko daug nuostabių istorijų. Pasitaikė, kad viena jauna moteris iš mylimojo gavo naują automobilį, tad visą sumą, kurią gavo už senąjį, skyrė vaikų svajonėms įgyvendinti. Tuomet ji pasirinko padėti vaikams, kuriems pagalba buvo gyvybiškai svarbi, nes valstybė nefinansavo kvėpavimo aparato, individualizuoto neįgaliojo vežimėlio, cukraus kiekio matavimo aparato. Reikalingas priemones moteris surado užsienyje, kur jos gerokai pigesnės, ir pati pristatė jas šeimoms.

Liudo Barono nuotr./Akimirkos iš „Algojimo“ organizuojamų vasaros stovyklų
Liudo Barono nuotr./Akimirkos iš „Algojimo“ organizuojamų vasaros stovyklų

Vis dėlto vaikams reikalinga pagalba – ne tik medicininė. Berniukas, kurio sveikatos būklė buvo labai sudėtinga, norėjo akvariumo ir retų žuvelių, viena mergaitė svajojo paskraidyti kariniu lėktuvu, kiti vaikai – susipažinti su žymiais sportininkais ir atlikėjais. Visos šios svajonės, padedant geriems žmonėms, buvo išpildytos.

„Pasitaikė ir tokių atvejų, kai apie projektą sužinoję vaikai taupė dienpinigius, kad galėtų pradžiuginti jiems nepažįstamą bendraamžį. Padėti skleistis empatijai, atsakomybei ir pilietiškumui reikia tiek nedaug", – pasakoja A.Stančikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius