Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgalų dėdę išgelbėjęs trylikametis didvyriu nesijaučia, mama sūnų giria: „Nežinau, ką pati būčiau dariusi“

Trylikametis Majus Lasys gyvena nuostabaus grožio gamtos apsuptame Alantos miestelyje. Iš pirmo žvilgsnio jis toks, kaip ir visi berniukai, vieną koją įkėlę į paauglystę: mėgsta žaisti kompiuterinius žaidimus, naršyti išmaniajame telefone. Vis dėlto neseniai įvykusi nelaimė ir jos metu parodytas ryžtas atskleidžia, jog Majus auga išmintingas ir drąsus.
Trylikametis Majus išgelbėjo savo dėdę
Trylikametis Majus išgelbėjo savo dėdę / „Facebook“ nuotr.

„Drąsus berniukas iš gaisro išgelbėjo negalią turintį dėdę“. Tokia žinute prasidėjo istorija, kuria neseniai savo feisbuko puslapyje pasidalino Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Rugsėjo 15 d. 15.56 val. gaisras kilo Alantos miestelyje (Molėtų r.) privačiame name, kuriame tuo metu buvo trylikametis Majus ir jo dėdė, turintis negalią. Kilus gaisrui, paauglys nepasimetė – pirmiausia paskambino 112 telefonu. Tik po to paskambino ir apie nelaimę pranešė dirbantiems tėvams.

Pasak pareigūnų, svarbu ir tai, jog moksleivis tiksliai vykdė patarimus, nepanikavo: išklausęs operatoriaus nurodymų, Majus padėjo išeiti iš degančio namo kambario neįgaliam giminaičiui.

Majaus teigimu, apie tai, kaip elgtis ir nesutrikti sudėtingoje situacijoje, padėjo mokykloje sąžiningai išmoktos saugos pamokos, girdėti pokalbiai šeimoje. Numerį 112 jis puikiai žinojo dar ir dėl to, jog vyresnysis brolis, baigęs studijas, tapo policijos pareigūnu.

Visos žinios labai pravertė ir greičiausiai padėjo žaibiškai sureaguoti kviečiant pagalbą.

Ugniagesių teigimu, į Molėtų rajone Alantos miestelyje esantį namą atvykus pirmosioms ugniagesių gelbėtojų pajėgoms dalis pastato degė atvira liepsna, todėl svarbi buvo kiekviena minutė.

„Facebook“ nuotr./Taip po gaisro atrodo dalis Majaus tėvų namo
„Facebook“ nuotr./Taip po gaisro atrodo dalis Majaus tėvų namo

„Už katilinės durų šaudė ugnis“

Majus prisimena, kad dūmų kvapą pajuto būdamas savo kambaryje – čia berniukas ilsėjosi grįžęs iš mokyklos, naršė telefone. „Pirmiausia pajutau dūmų kvapą. Išbėgau į lauką ir pamačiau, kad už katilinės durų šaudo ugnis. Labai išsigandau. Iš karto bėgau skambinti 112, numerį buvau įsivedęs savo telefone. Mokykloje mus mokė, kad reikia žinoti numerį, kuriuo paskambinęs gali sulaukti pagalbos“, – pasakoja Majus, rašo Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Paskambinęs Majus operatoriui pasakė, kad dega namai. Jis iš karto sulaukė klausimo, ar name dar yra žmonių. „Tada atsiminiau, kad dėdė namie. Nubėgau pas jį ir pasakiau, kad dega namas ir mums reikia eiti į lauką. Jis taip pat buvo pajutęs dūmų kvapą. Dėdė vaikšto su vaikštyne. Palydėjau jį iki lauko durų, o ten jau buvo atbėgęs kaimynas, jis nuvedė jį toliau nuo degančio namo“, – pasakoja berniukas.

Paklaustas, kaip jaučiasi po šio įvykio, Majus prisipažįsta, kad nors gaisras jį labai išgąsdino, buvo baisu, bet dabar jaučiasi gerai ir didvyriu savęs nelaiko. Anot jo, dėdė džiaugiasi, kad pavyko laiku išeiti iš degančio namo.

Mama didžiuojasi ir stebisi: „Šiaip jis nėra drąsus“

Kaip 15min pasakojo Majaus mama Vanda Lasienė, septintą klasę lankantis jos jauniausias sūnus nėra drąsuolis.

„Mane stebina, kad jis taip pasielgė, kad nepasimetė, kai pamatė gaisrą, žinojo, kam skambinti. Nežinau, kaip pati tokioje situacijoje būčiau pasielgusi“, - neslėpė Vanda ir pridūrė, jog šeima jau nusprendė, jog už tokį poelgį pasistengs, jog Kalėdų Senelis Majui šiemet būtų dosnesnis.

Alantos miestelio parduotuvėje dirbanti Vanda prisiminė lemtingą dieną ir sūnaus žodžius.

„Jis paskambino man į darbą ir sako: „Mama, dega namai.“ Galvojau, gal keptuvė kokia – jis pats valgyti pasidarydavo, grįžęs iš mokyklos, nes namuose, be jo, būdavo tik dėdė, kuris serga. Sakau Majui: „Paskambink 112.“ O jis iškart pasakė, kad jau paskambino. Pirmiausia ten, o tik tada man“, – gaisro dienos pokalbį telefonu prisiminė moteris.

„Facebook“ nuotr./Taip po gaisro atrodo dalis Majaus tėvų namo
„Facebook“ nuotr./Taip po gaisro atrodo dalis Majaus tėvų namo

Kai paskambino vyrui, ji sako sužinojusi, kad Majus jau spėjo apie gaisrą pranešti ir jam.

„Vienas iš mano vaikų (iš viso Lasių šeimoje yra trys vaikai. Be jauniausio Majaus, yra ir už jį vyresni brolis bei sesuo – 15min) dabar dirba policininku Alantoje. Tai jį irgi iškvietė į gaisrą. Paskui jis pasakojo iš pradžių nepatikėjęs, kad iškvietimas – į tėvų namus. Galvojo, gal kas pajuokavo, supainiojo adresus“, – kalbėjo Vanda.

Gaisro metu namuose buvo ne tik Majus, bet ir negalią turintis jo dėdė – tėvo brolis. Su juo, pasak berniuko mamos, Majus turėjo artimą ryšį.

„Vyro brolis labai serga, neturi atminties, serga Alzheimeriu, vaikšto tik su vaikštyne. Bet, kai grįždavo namo, Majus nueidavo pas jį – pažaisdavo kortomis“, – pasakojo Vanda.

Ugniagesių nuomone, jei ne žaibiška ir teisinga trylikamečio reakcija, name likusiam negalią turinčiam vyrui būtų kilęs rimtas pavojus, pvz., jis galėjo apsinuodyti dūmais ir/arba patirti kitas gaisro komplikacijas.

Suprasti akimirksniu: ką daryti kilus gaisrui?

  • Kaip rašo Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, nors gaisras išgąsdino, trylikametis žinojo, ką daryti. Ką Majus šioje situacijoje darė teisingai?
  • Pirmiausia apie gaisrą pranešė ne tėvams, o 112 – taip buvo sutaupytos labai svarbios minutės ir operatyviai iškviesti ugniagesiai gelbėtojai.
  • Jo mobiliajame telefone buvo įvestas skubiosios pagalbos tarnybų telefonas 112.
  • Pravertė mokykloje atidžiai išklausytos saugos pamokos ir pokalbiai su tėvais, kuriuos jau buvo aptarta, kaip elgtis, jei namuose įvyktų nelaimė.

Pečius surėmė giminės ir bendruomenė

Negalutiniais duomenimis, gaisras name kilo dėl elektros instaliacijos. Nelaimės metu stipriai nukentėjo dalis namo. Vis dėlto po gaisro šeima – Vanda su vyru, Majumi, jo seserimi bei negalią turinčiu dėde – liko gyventi jame. Ir iškart ėmėsi remontuoti nukentėjusią namo dalį.

Alantos seniūnijos specialistė Rita Jūronienė 15min pasakojo, kad miestelio bendruomenė labai draugiška ir glaudžiai bendrauja, todėl po Lasių šeimą ištikusios nelaimės iškart surėmė pečius.

„Gyventojai renka pinigus, kažkiek jų jau surinko. Prisidės ir Molėtų rajono savivaldybė, kuri visąlaik tokių nelaimių atveju padeda nukentėjusiems. Aš tikiu, kad iki žiemos šeima spės susitvarkyti tiek, kad pilnai galėtų name gyventi. Jie ten dabar ir likę – gyvena išlikusioje pusėje, po truputį tvarkosi patys, su kaimynų pagalba“, – pasakojo seniūnijos atstovė.

Vandos teigimu, didžiąją dalį darbų vyras stengiasi padaryti pats. „Tačiau pagalbos tikrai sulaukiame – ir iš kaimynų, ir iš giminių. Aš pati esu iš gausios šeimos – buvome 10 vaikų. Tai iškart po nelaimės sulėkė visi – kas pinigais, kas darbu padeda“, – džiaugėsi alantiškė.

Svarbiausias jos ir visos šeimos tikslas – užbaigti remontus iki atvėstant orams ir šildymo sezono pradžios.

„Jei tik langą spės pagaminti, viskas bus gerai“, – žemiškus norus įvardino nuo gaisro nukentėjusios šeimos mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius