-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nešvarūs dalykai, kuriuos vertėtų leisti daryti savo vaikams

Pamatę, kuomet vaikas iš lauko grįžta juodas it smala, pakraupsta tikriausiai daugelis tėvų – vieni dėl būsimos skalbinių gausos, kiti – dėl vaiko sveikatos, juk lauke tiek daug bakterijų ir mikrobų.
Vaikas purvinomis rankomis
Vaikas purvinomis rankomis / „Fotolia“ nuotr.

Vis tik, specialistų tikinimu, perdėtai saugoti vaiko nuo gamtoje tykančių mikrobų ar bakterijų tikrai nederėtų. Visų pirma dėl to – kad taip vaikui augant nesiformuos jo imunitetas ir atsparumas ligoms, rašo portalas time.com.

Milijonus metų vaikai augo nuolat susidurdami su jų aplinkoje esančiais mikrobais. Tik pagalvokite, kaip vaikai elgiasi nuo pat pradžios: kūdikiai savo rankas, kojas ar bet kokius įsivaizduojamus daiktus vis kišasi į burną, vyresni vaikai dievina rausimąsi purve, voliojimąsi pievoje ar mielai gaudo sliekus varles ar žiogus.

Toks natūralus vaikų elgesys, kaip manoma, evoliucijos metu ir susiformavo tam, kad susiduriant su kuo daugiau mikrobų gamtoje, jų imuninė sistema išmoktų į juos tinkamai reaguoti.

Vis tik šiuolaikinis mūsų gyvenimo būdas kur kas švaresnis, o vaikai – kur kas mažiau nei prieš dvidešimt metų praleidžia laiko gamtoje.

Atlikti tyrimai skelbia, kad tai ir yra pagrindinė tokių vaikų būklių, kaip astma, alergija, antsvoris ir diabetas, padažnėjimo priežastis.

Tad nebijokite, jei vaikai...

  • Išsipurvins gamtoje. Nebijokite leisti vaikui liesti žemę, purvą, šokinėti per balas, apčiupinėti augalus, medžius ar gamtoje aptiktus vabalus ir vabzdžius. Būdami lauke nedrauskite jiems išsiterlioti, leiskite, jei panorės, ir pažaisti purvo mūšį – nepakraupkite, jei purvo pateks jiems į burną, taip vaikai supras, kad nėra jau jis toks ir skanus.
  • Bus aplaižyti jūsų šuns. Jei vaikas mažas, nebijokite jo prileisti prie šuns (žinoma, darykite tai atsargiai) ir tikrai nenutiks nieko blogo, jei augintinis nuspręs palaižyti kūdikio veiduką. Atlikti tyrimai atskleidė, kad vaikui, augančiam kartu su augintiniais, yra mažesnė įvairių alergijų ir astmos išsivystymo rizika. O kur dar tokie privalumai, kaip didėjanti vaiko atsakomybė, jautrumas ar draugiškumas.
  • Tuojau pat nenusipraus. Nebėkite su buteliuku dezinfekuojamojo skysčio vos tik pamatysite, kad vaikas susitepė rankas, leiskite vaikams pažaisti ir išsipurvinti, o rankas jiems nuplaukite tada, kai tam ateis laikas: einant valgyti ar apsilankius tualete.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius