Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Netrukus gimdysiančią bušido kovotojo H.Vikšraičio žmoną supykdė peticija: „Galvokite ne tik apie savo šiknas“

Lietuvoje nuo kovo 16-osios paskelbtas karantinas pakoregavo ir gimdymo namų veiklą: gimdyvės vaikelio susilaukia be vyrų ar dulų pagalbos. Tokiais ribojimais nepatenkintieji puolė pasirašinėti sukurtą peticiją, kuri supykdė netrukus gimdysiančią žinomo bušido kovotojo Henriko Vikšraičio žmoną Akvilę. Pasak jos, pasirašančios tokią peticiją nėščiosios yra savanaudės ir galvoja tik apie save.
Akvilės Vikšraitienė su šeima
Akvilės Vikšraitienė su šeima / Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr.

Peticija „Už šeimų teises gimdyti dalyvaujant kūdikio tėvui“ buvo sukurta kovo 23 dieną. Ją, adresuotą Sveikatos apsaugos ministerijai, šiuo metu yra pasirašę beveik 300 asmenų.

„Gimdymo metu moteris atsiduria ekstremalioje būsenoje, ji negali savimi pasirūpinti. Todėl jai būtinas pagalbininkas. Ir tai gali ir turi būti jos vyras ar mama, ar sesė, ar kitas artimas žmogus. Dabartiniai ribojimai tėvui ar kitam artimajam dalyvauti gimdyme yra pažeidžiantys šeimų teises ir yra neproporcingi. Gimdymas tai nėra tik motinų reikalas.

Suprasti galima norą saugoti gydytojus ir gydymo įstaigą (toks argumentas naudojamas sprendimo priėmėjų) nuo COVID-19 viruso, bet yra tam prevencinės priemonės, kurios leidžia šį tikslą pasiekti, nedarant žalos tiek gimdyvėms, tiek būsimo vaiko psichologinei būklei, tiek tėvui. Galima atlikti COVID-19 testą gimdyme pageidaujančiam dalyvauti tėvui (kad ir jo lėšomis), galima jį įpareigoti dėvėti apsaugos priemones (kad ir įsigytas savo lėšomis)“, – teigia peticijos autorius.

Pasak jo, yra daugybė mokslinių tyrimų, įrodančių, kad kuo mažiau streso gimdymo metu patiria gimdyvė, tuo mažiau streso patiria ir kūdikis, kuris jaus didesnio streso pasekmes visą gyvenimą. Tą patį, peticijos kūrėjo teigimu, patvirtina ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos, kurios rekomenduoja artimojo dalyvavimą gimdyme, kaip veiksnį geresnei sveikatai.

„Tuo būdu draudimas drakoniškomis priemonėmis partneriui dalyvauti gimdyme yra neproporcingas ir neleidžiantis užtikrinti gydytojų saugumo jau minėtomis alternatyviomis priemonėmis. Jei galvojama apie gydytojų saugumą, kas galvoja apie gimdyvių psichologinį saugumą, būsimų vaikų psichologinį saugumą? Teikiame šią peticiją būsimų tėvų vardu ministerijai, kuri privalo gerbti kitų žmonių teises ir teisę gimdyti psichologiškai saugesnėje aplinkoje“, – rašoma peticijos tekste.

Štai vienas peticiją anonimiškai pasirašiusiųjų tikina, kad vyrams tai taip pat labai svarbus įvykis jų gyvenime: „Mes norime būti kartu su savo žmonomis ir su į pasaulį atkeliaujančiu vaikeliu“.

„Nebūkime žiaurūs, neatimkime pačios svarbiausios akimirkos gyvenime iš šeimų. Vaiko atėjimą turi priimti abu, nes abu dalyvavo ir vaiko kūrime“, – pasirašydamas rašė kitas.

„Patys akušeriai-ginekologai teigia, jog po gimdymo kilus komplikacijoms mamos sveikatai, kūdikį turi prisidėti tėvelis prie nuogos krūtinės, kad naujagimis gautų kuo artimesni kontaktą. O čia ir mama strese, ir pats tėtis palikęs žmoną prie ligoninės durų...“, – rašė dar viena moteris, pritarianti peticijos turiniui.

Tačiau visiškai kitaip į šią peticiją sureagavo žinomo bušido kovotojo, daugkartinio „King of the Kings“ turnyrų dalyvių Henriko Vikšraičio žmona Akvilė. Antro vaikelio besilaukianti jauna moteris nesupranta, kokios savanaudės gali būti kitos nėščiosios.

Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Akvilės Vikšraitienė su šeima
Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Akvilės Vikšraitienė su šeima

„GIMDYMAS IR NEADEKVATI PETICIJA. Taigi per artimiausias savaites turiu gimdyti. Šiuo metu, vyraujant COVID-19, visose poliklinikose yra uždrausta dalyvauti vyrams. Kaip aš tai traktuoju? LABAI SVEIKINTINAS SPRENDIMAS!

Kai virusas taip sparčiai plečiasi, baisu net pagalvoti apie pasekmes, kurios gali nutikti, jei „corona“ įsisuktų į akušerijos skyrių – jį galimai uždarytų, gimdyvėms ir vaikučiams kiltų didžiausia grėsmė, o kas už visą tai atsakytų?!!!

Šią peticiją pamačiau šiandien ir galėčiau pasakyti, kad net supykau. Matyt, tokia logika, kad vyras už tave pačią pagimdys ir tau pačiai nereiks nieko daryti??? Kas kuria tokias peticijas ir galvoja tik apie save, yra visiškos savanaudės ir negalvojančios apie kitų gimdyvių, vaikučių, o dar svarbiau – medikų, sveikatą!! Šią peticiją siūlyčiau „užbaninti“ ir tokioms nėščiosioms pasakyti: galvokite ne tik apie savo šiknas, bet ir apie kitus žmones, tuo pačiu ir savo gimines.

P.S. Į gimdyklą susikroviau visas „cielas“ tris „tašes“, kad Henrikui nereiktų važiuoti ir rizikuoti mūsų bei kitų šeimų sveikatomis. Siūlyčiau ir kitoms taip padaryti“, – pranešimu asmeninėje feisbuko paskyroje kovo 27 dieną viešai nuomonę išsakė Akvilė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Bushido & KOK“: Henrikas Vikšraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Bushido & KOK“: Henrikas Vikšraitis

15min ji pasisakė gimdysianti Antakalnio ligoninėje, su jokiu gydytoju dėl gimdymo nėra susitarusi. Buvo numatyta, kad gimdyti ji turėtų per Šv. Velykas, tačiau akušerė tikino, kad tiek „neištemps“, ir numatė limitą iki balandžio 5 dienos.

Paklausta, kaip dėl to, kad negalės dalyvauti gimdyme, jaučiasi vyras Henrikas, Akvilė patikino, jog mylimasis stresuoja labiau nei ji pati.

Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Henrikas Vikšraitis
Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Henrikas Vikšraitis

„Kai prieš ketverius metus gimė pirmoji mūsų dukrytė, Henrikas dalyvavo gimdyme, nes pats labai norėjo. Iš tikrųjų jis dabar labai stresuoja, kad negalės dalyvauti, bet ir pats supranta, kad sveikata svarbiau. Stresuoja, kaip reiks nuvežti mane ir palikti vieną. Žodžiu, jis daugiau stresuoja nei aš. Šiaip tai jam sakiau, kad parodysiu per langą antrą dukrą, kai atvažiuos prie ligoninės“, – geros nuotaikos nestokojo Akvilė.

Kai šeima laukėsi pirmosios dukrelės Emilės, abu – tiek Akvilė, tiek Henrikas – dar buvo studentai, o dar ir bedarbiai. Jie neturėjo nei nuosavo būsto, nei pajamų, netgi gyveno pradžioje atskirai.

„Tuomet net neįsivaizdavom, kaip reiks vaiką užauginti ir iš kur pinigų prasimanyti, nes giminių Vilniuje neturėjome. Sukomės vieni, o dar ir mokslai spaudė, nes nuo gimdymo praėjus keletui savaičių iškart abiem sesijos prasidėjo, dar reikėjo ir bakalaurus baigt, žodžiu, buvo labai sunku.

O dabar viskas kitaip – turim jau savo namus, turim Emilę, kurią auginom visiškai vieni, žinome, kur klaidas darėme, kur reiktų pasitempti.

Antrojo nėštumo metu abu jau ir darbus turėjom, galėjom pilnai apsirūpinti antram vaikučiui ir viską įsigyti, nesukti galvos, kaip ant pampersų sukrapštyti. O pats nėštumas tai visiškai kitoks, nei kad su Emile – viskas sunkiau ir blogiau, bet visa tai nurašau metams ir kitokiam mąstymui“, – tikino A.Vikšraitienė.

Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Akvilės Vikšraitienė su vyru Henriku
Akvilės Vikšraitienės asmeninio albumo nuotr./Akvilės Vikšraitienė su vyru Henriku

Paskutinįjį nėštumo mėnesį ji su vyru leido skirtingais režimais: Henrikas ruošėsi kovo viduryje „Siemens“ arenoje turėjusiai vykti kovai, tad prisižiūrėjo maistą ir metė svorį, o štai Akvilės pilvukas toliau sėkmingai augo. Tiesa, Henriko kova dėl koronaviruso buvo nukelta į gegužės mėnesį, vėliau – į birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius