-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nutukę vaikai. Kaip to išvengti?

Kai pusryčiais, pietumis ir vakariene tampa greitojo maisto užkandinėse ruošiami patiekalai, o prekybos centruose jaunoji karta skuba įsigyti energinių gėrimų, bulvių traškučių ir saldumynų, sveikatos specialistai skambina pavojaus varpais: Lietuvoje katastrofiškai daugėja vaikų, kurie skundžiasi nutukimu. Kodėl? Dietologai pirmiausia atsigręžia į šeimą, mat būtent ji formuoja mitybos įpročius. Pasak jų, kad vaikui susiformuotų sveikos mitybos samprata, patys tėvai turi taip maitintis ir skatinti atžalas pamėgti sveiką, lengvai virškinamą ir namuose ruoštą maistą.
Mityba
Kad vaikui susiformuotų sveikos mitybos samprata, patys tėvai turėtų taip maitintis. / Fotolia nuotr.

Svarbiausia – netingėti

Daug paprasčiau vaiką nuo mažumės maitinti jau pagamintomis tyrelėmis, o vėliau lengvai paruošiamais pusfabrikačiais: picomis, žuvų piršteliais, riebiais padažais apipiltais sumuštiniais su sūriu ar mėsa. Ne paslaptis, kad pasitaiko tėvų, kuriems tokia mityba priimtina ir nesukelia papildomų rūpesčių. Tačiau iš tiesų vertėtų apie tai pagalvoti – juk šeima atsakinga už tai, kokį maistą parinkti, kokius patiekalus pagaminti ir ką išbraukti iš valgiaraščio. Vaikai taip pat turi pasirinkimą: jie gali arba valgyti, arba nevalgyti to maisto, kurį siūlote. Tačiau jie, paragavę netinkamo valgio, gali atsisakyti valgyti sveikų ir nekaloringų patiekalų ir pradėti diktuoti savo mitybos taisykles. Dar nesubrendusioms atžaloms nieko nereiškia faktai, kad maistas gali būti ypač nesveikas ir pan. Šiuo atveju imponuoja tai, jog skanu. Aišku, nereikia vaiko versti valgyti tokio maisto, kuris jam nepatinka. Svarbiausia, kad jis pasijustų esąs alkanas, tuomet jam lengviau bus priimti jūsų siūlomą sveiką patiekalą. Ir nereikia pasiduoti, jei atžala atsisako išbandyti. Tėvai klaidingai elgiasi, jei vieną kartą vaikui atsisakius paragauti vienokio ar kitokio maisto, jie jį išbraukia iš valgiaraščio. Nevalgė kartą – pasiūlykite po mėnesio. Vaikų nuostatos dėl maisto nuolat kinta.

Nutukimas plinta žaibišku greičiu

Pastaruoju metu nutukimas įgauna vis didesnį pagreitį. Per 30 metų svorio sutrikimais besiskundžiančių vaikų padaugėjo net tris kartus! Antsvorio kamuojamus vaikus vargina ne tik fizinės ir psichologinės problemos – jie rizikuoja susirgti diabetu, širdies, kraujospūdžio ligomis, vėžiu. Todėl apie vaiko svorį, kad būtų išvengta su tuo susijusių problemų, derėtų pradėti galvoti dar prieš jam gimstant, mat naujagimių, kaip ir suaugusių žmonių, svoris kasmet vis didėja.

♦ Pasak gydytojų, mamos kūno masės indeksas turi įtakos naujagimio svoriui, todėl reikėtų stengtis išlaikyti tinkamą svorį prieš nėštumą ir jo metu. Taigi, jeigu laukiatės arba ruošiatės pastoti, dėl svorio vertėtų pasitarti su gydytoju. Derėtų daug dėmesio skirti sveikai mitybai.

♦ Leiskite atžalai valgyti pačiai. Kai kurie tyrimai rodo, kad vaikai, maitinami šaukšteliu, yra linkę turėti antsvorį ir labiau mėgsta saldų maistą nei tie, kurie bando valgyti patys.

♦ Jeigu jūsų mažylis labai išrankus – nepasiduokite ir bandykite padėti jam pamėgti jūsų siūlomą maistą.

♦ Išjunkite televizorių. Įrodyta, kad dėl kiekvienos papildomos valandos per savaitę, kurią 2–4 metų vaikai praleidžia žiūrėdami televizorių, mažėja fizinis aktyvumas ir turi įtakos svoriui.

♦ Valgykite kartu tiek su mažais vaikais, tiek su paaugliais. Įrodyta, kad vaikai, kurie reguliariai namie valgo su savo šeima, yra daug sveikesni.

♦ Sudominkite vaikus fizine veikla. Net 50 proc. vaikų, kuriems prie širdies sėslus gyvenimo būdas, turi fizinių ir svorio sutrikimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius