Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Paplūdimio etiketas poilsiaujant su vaikais

Tie, kas dar ne paplūdimyje, tikrai šią vasarą dar ten bus. Ta proga kartojamės etiketą, prisimename, kaip dera elgtis, kad ir mūsų pačių, ir aplinkinių nuotaikos būtų puikios.
Šeima kartu leidžia laiką.
Šeima kartu leidžia laiką. / Shutterstock nuotr.

Savo pastebėjimais dalijasi pozityvios tėvystės lektorė, asmenybės ugdymo trenerė, tinklaraščio jievaikai.lt autorė Vilma Juškienė.

Pozityvios tėvystės lektorė, asmenybės ugdymo trenerė, tinklaraščio jievaikai.lt autorė Vilma Juškienė.
Pozityvios tėvystės lektorė, asmenybės ugdymo trenerė, tinklaraščio jievaikai.lt autorė Vilma Juškienė.

Diena paplūdimyje tai – tinginystė, atsipalaidavimas, vėjo išpūsta galva… Tačiau neretai tokį puikumą sugadina nenuovokūs ir nesusipratę kaimynai. Būna piliečių, kurie viešą, visiems priklausančią erdvę, švelniai tariant, sumaišo su savo asmenine erdve.

Pripažinkite, prigrūstame Palangos paplūdimyje kartais atrodo, jog kone kiekvienas ten gulintis jaučiasi kaip savo kieme prie savo namo.

Taip pat skaitykite: Jokių bausmių ir rėkimų: 4 žodžiai, priverčiantys vaiką pasitaisyti ir elgtis deramai

Tikimės, kad viešose erdvėse „mano laisvė baigiasi ten, kur prasideda kito  žmogaus laisvė“. Todėl verta parašyti apie sklandžią dieną paplūdimyje su vaikais.

Taigi – paplūdimio etiketo ABC, kad ir mūsų, ir kaimynų nuotaika būtų puiki.

1. Pasisveikinimas. Šalia tų žmonių teks praleisti visą dieną, tad kodėl jos nepradėjus mandagiai ir gerai nusiteikus? Sako, gera pradžia, pusė darbo, o geresnės pradžios už „Laba diena“ nesugalvosi.

2. Rūpestingumas ir paslaugumas. Galima patiems, net ir neprašytiems, geranoriškai pasisiūlyti žvilgtelėti į kaimynų daiktus, kad šie galėtų visi drauge nusimaudyti. Tokie kaimynai mielai ir Jus išleis visus kartu pasimaudyti ar nufotografuos visą šeimyną.

Juk dažna problema šeimoje – beveik visuomet kažkuris narys lieka už kadro, o juk fotokadrai, kai juose įamžinti visi, – ypatingos vertės. Beje, gal kaimynų vaikams susidraugavus ir drauge žaidžiant, suaugusieji ramiai pavartys žurnalus ar paskaitys knygą?

2. Mano patiesalas = mano teritorija. Kuo didesnis patiesalas (ar rankšluostis), tuo didesnė teritorija, į kurią negali pretenduoti joks kaimynas. Visas kitas aplink esantis smėlis yra VISŲ. Tad neverta pykti, jei šalia įsikūrė kaimynai, ir vaikas neteko didelės asmeninės žaidimų aikštelės arba negalės tyloje nusnausti pietų miego.

3. Įsidėkite pakankamai užkandžių ir gėrimų. Kaimynams (o ir jums patiems) bus labai nemalonu, kai kaimynai išsitrauks savuosius užkandžius, o jūsų vaikas rodys pirštu, komentuos, kad nori to ir ano. Jei nepasirūpinsite maistu, neturėsite, ką mažyliui paduoti, ir svetimiems žmonėms nebus kitos išeities, kaip dalintis.

Būna ir atvirkščiai – būtent jums gali tekti vaišinti nesusipratusių kaimynų vaikus. Sunku apsimesti ar nepastebėti, kai svetimi vaikai spokso į jūsiškius smaližius, patys nieko gardaus neturėdami.

Primename, kad nuolatinis „non stop“ ko nors kramtymas, čiaumojimas, traškinimas ar saulėgrąžų gliaudymas gali iš kantrybės išvesti ir nuotaiką ilgam sugadinti net ir patiems kantriausiems kaimynams. Derėtų tvardytis – ir figūra bus gražesnė, ir kaimynai laimingesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius