-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paslaugos.lt: kitokios vestuvės – dekoro ir fotosesijos idėjos nebijantiems lietaus ir rudeniškų spalvų

Lietus – didžiausias nuotakos košmaras. Todėl rudenį ir žiemą tuokiasi reta pora – tik patys drąsiausieji. Ir vis dėlto portale paslaugos.lt atrasti vestuvių planuotojai ar fotografai vienbalsiai tikina, kad per lietų galima užfiksuoti tikrų tikriausias emocijas ir padaryti fantastiškas nuotraukas, o dekorą priderinus prie rudeniškos aplinkos, sukurti išskirtinę, kitokią vestuvių šventės aplinką. Taip pat vestuvės rudenį ar žiemą kainuoja pigiau, nes, nesulaukdami tiek daug norinčiųjų švęsti, paslaugų teikėjai daro nuolaidas.
Fotografų dueto „Mau Loa“ rudeniškos vestuvių nuotraukos
Fotografų dueto „Mau Loa“ rudeniškos vestuvių nuotraukos / „Mau Loa“ foto nuotr.

Bent dešimtadalį sutaupyti galite

Vestuvių organizavimo komandos „1 Vienintelis“ atstovas Mantas Kazlauskas sako, jog planuojant tuoktuves rudenį nereikėtų nusiteikti, jog absoliučiai viskas kainuos pigiau. Tačiau organizacija bus paprastesnė, nes vasarą juntamas tikras vestuvių „bumas“.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr. /Vestuvių organizatorius ir vedėjas Mantas Kazlauskas
Gabrieliaus Jauniškio nuotr. /Vestuvių organizatorius ir vedėjas Mantas Kazlauskas

„Vėlyvas ruduo, apskritai rugsėjis vis dar yra pilnas vestuvių. Nuo spalio mėnesio jų mažėja, nebėra tokios didelės paklausos. Kadangi, pavyzdžiui, šventės vietų populiarumas šiuo sezonu yra mažesnis, natūraliai ir kainos mažesnės. Vestuvių vedėjas, sulaukęs kelių jaunųjų užklausų tai pačiai datai, kelia savo kainą. Todėl rudens sezono metu jo kaina bus šiek tiek mažesnė: apie 10 proc.“, – sakė M.Kazlauskas.

Rudens gėrybės: obuoliai, kriaušės – visa tai galima naudoti dekorui.

Vis tik jis atkreipė dėmesį, kad daugeliui paslaugų teikėjų reikia įdėti tiek pat energijos, širdies ir tiek pat laiko organizuoti, planuoti, dekoruoti ar fotografuoti vestuves tiek vasarą, tiek žiemą. Todėl įvertinkite šių žmonių darbą.

„Nusiteikite, kad turėsite tiesiog kitokias vestuves. Pavasarį mes norime žydinčių obelų ir nuotakos, skęstančios žiedų jūroje. Vasarą – ryškios saulės, šilumos ir žydro dangaus. Rudenį, dažniausiai – tų ryškių sezono spalvų. Turėjome vienus klientus, kurie norėjo tuoktis tik rudenį, dvare, kur gausu prikritusių lapų. Šie lapai lygiai taip pat gali būti naudojami dekoruojant vestuves: ant stalų, pavyzdžiui. Tos pačios rudens gėrybės: obuoliai, kriaušės – visa tai galima naudoti dekorui“, – sakė pašnekovas.

Nėra rožių – o gal ir nereikia?

Jis akcentavo, jog jau kelerius metus yra pakankamai populiaru nuotakos puokštę gaminti iš vaisių bei daržovių. Rudens ir žiemos vestuvės – metas tokioms puokštėms, nors M.Kazlauskas sutinka, kad jos patinka nedidelei daliai nuotakų: tik turinčioms savitą stilių ir mėgstančioms išsiskirti.

„1 Vienintelis“ nuotr. /Dekoras „1 Vienintelis“ organizuotose vestuvese
„1 Vienintelis“ nuotr. /Dekoras „1 Vienintelis“ organizuotose vestuvese

Kai visos gėlės jau yra nužydėjusios, lieka du variantai: užsisakyti puokštę iš šiltesnių Europos vietų, pavyzdžiui, gėlių rojaus Olandijos, arba plėsti požiūrį į puokštę ir jai pritaikyti, pavyzdžiui, putino krūmo šakelę su ryškiai raudonomis uogomis

M.Kazlauskas iškelia ir dar vieną revoliucinę idėją: o gal nuotakos puokštės apskritai nereikia?

„Daug dalykų norime daryti todėl, kad kiti taip daro. Visuomet perklausiu: ar puokštės reikia, nes norite ją visada nešiotis, ar naudosite ją 10 minučių, tam išleidę apie 100 eurų? Yra nuotakų, kurios susimasto, kad tikrai – nereikia. Užtenka vieno simbolinio žiedo, galbūt ceremonijos momentui. Jei nuotakos puokštės sunku atsisakyti, tai vis daugiau žmonių atsisako puokščių, kurias nešasi pamergės, liudininkės ir svečiai. Ačiū Dievui, jau vis mažiau puošiami automobiliai“, – šypsosi vestuvių organizatorius.

„1 Vienintelis“ nuotr. /Vestuvių dekoras. „1 Vienintelis“ komandos organizuotos vestuvės
„1 Vienintelis“ nuotr. /Vestuvių dekoras. „1 Vienintelis“ komandos organizuotos vestuvės

Straipsnio pradžioje minėjome, kad tuokiantis šaltuoju periodu galima šiek tiek sutaupyti. Tačiau daugeliu atvejų mažesnę vestuvių samatą galite turėti gerai apsvarstę, ar tikrai reikia to, ką matėte kitose vestuvėse. Jau aptarėme pamergių puokštes. Antrasis taikinys – bažnyčios puošyba. Ceremonija bažnyčioje dažniausiai trunka nuo pusės valandos iki valandos, jos metu visų akys yra įbestos į jaunųjų porą. Nei jie, nei kuris nors iš svečių dažniausiai nebūna pastebėję nei vieno bažnyčios papuošimo akcento, o dekoratoriai tam turi sugaišti bent pusvalandį iki ceremonijos ir dar spėti viską operatyviai nupuošti iki į šventovę įžengs kiti jaunieji.

„Žiemos periodas atneša daugiau tamsos. Jei „pataikome“ tuoktis tuomet, kai yra daug sniego ar šerkšno – valio! Viskas balta, nuotraukos bus įspūdingos. Žiemos vakarais kaip niekad norisi jaukumo. Pastebime, kad vasaros vestuvėse svečiai daugiau šoka, dūksta, žiemos šventės dažniausiai būna labiau jaukios. Kai renkatės salę žiemos vestuvėms, apžiūrėkite, ar joje yra židinys – jis duoda labai daug jaukumo, sukuria atitinkamą nuotaiką“, – apie vestuves žiemą kalbėjo „1 Vienintelis“ vestuvių organizatorius.

Planuotojai ir sprinteriai – finišuoja visi, tačiau vieni pigiau, kiti – brangiau

Šypsodamasis pašnekovas skirsto jaunuosius į tris grupes: planuotojus, bėgikus ir sprinterius.

Jei ketinate susituokti 2019-aisiais ir jau pradėjote planuoti vestuves bei užsisakėte dalį paslaugų – tikrai priklausote pirmajai grupei. „Bėgikai“ – į vestuvių „maratoną“ įsijungia likus keliems mėnesiams ir bando sugaudyti dar likusius laisvus paslaugų teikėjus. „Sprinteriai“, matyt, mėgsta adrenaliną, todėl planuoja vestuves paskutinėmis savaitėmis.

Jei nuotakos puokštės sunku atsisakyti, tai vis daugiau žmonių atsisako puokščių, kurias nešasi pamergės, liudininkės ir svečiai.

„Pastarieji tikrai permoka už daugelį paslaugų. Tokiais atvejais likusių laisvų paslaugų teikėjų tikrai yra nedaug. Tačiau mums yra pavykę suorganizuoti renginį ir per savaitę – tiesiog tuomet turime kreiptis į daug didesnį skaičių paslaugų teikėjų ir glaudžiai dirbti kartu su jaunaisiais, kaip komanda. Turime vadinamąjį „paskutinės minutės pasiūlymą“ jauniesiems, kai vyksta šventės gelbėjimo darbai. Dažniausiai po visko jaunieji padėkoja ir dievagojasi, kad antrą kartą tikrai patys nemėgintų per tokį trumpą laiką suorganizuoti vestuvių“, – sako pašnekovas.

„1 Vienintelis“ vestuvių organizatorius sako, kad verčiau jau skirti jėgas tiesioginiam darbui ir uždirbti bei taupyti lėšas šventei, nei mėginti išdegusiomis akimis viską pasidaryti patiems. Nebent išties mėgaujatės vakarais ir naktimis lankstydami ir karpydami svečių stalo korteles.

Vestuvių organizatorius šventėje reikalingas tam, kad už jus sužiūrėtų ir suderintų visus niuansus bei apsaugotų nuo nereikalingų išlaidų. Galiausiai, jis gali paskolinti ar išnuomoti dalį dekoracijų, stalo puošybos elementų. „1 Vienintelis“ komandos minimalus darbų įkainis – 500 eurų, kai kuriais atvejais skaičiuojamas dešimtadalis sumos nuo suorganizuotų paslaugų (vestuvių sąmatos) vertės.

„1 Vienintelis“ nuotr. /Dekoras „1 Vienintelis“ organizuotose vestuvese
„1 Vienintelis“ nuotr. /Dekoras „1 Vienintelis“ organizuotose vestuvese

Vestuvių organizavimo komandos „1 Vienintelis“ darbų pavyzdžius rasite portale Paslaugos.lt

„Planas B“: dvaras arba viešbutis

Fotografų duetas „Mau Loa“ (Karina ir Gintas) rudenį bei žiemą taip pat neatostogauja. Priešingai – jie kasdien seka orų prognozes, tačiau net jei jos rodo vien lietų, jaunuosius bando nuteikti optimistiškai.

„Jei bus apsiniaukę ar šiek tiek lietaus – bus dar įdomiau, galima padaryti dar gražesnių nuotraukų. Žinoma, visuomet turime pasilikę ir „planą B“, jei ištinka kokia nors orų anomalija: labai stiprus lietus, griaustinis. Tokiu atveju būname numatę, kur galėtume nuvykti: greičiausiai tai būna koks nors dvaras ar viešbutis“, – sako vestuvių fotografė Karina Budurova-Jurevičienė.

Ji džiaugėsi, jog Lietuvoje lietus dažniausiai būna trumpalaikis: šiek tiek palyja ir nustoja. Tą intensyvaus lietaus laikotarpį galima praleisti automobilyje, o tuomet – lįsti lauk su skėčiais ir ieškoti, pavyzdžiui, vartų į vidinius kiemus, arkų, kurių Vilniaus senamiestyje – gausu.

„Ruduo – vienas gražiausių metų laikų. Mes kaip tik turėjome vestuves praėjusį penktadienį ir viskas puikiai pavyko. Vaikščiojome ir fotografavomės Verkių parke (per lietų pabuvome automobilyje). Duodame jauniesiems ir lapais pasimėtyti“, – juokiasi pašnekovė.

Taupantiems fotografai rekomenduoja užsisakyti 4 valandų fotosesiją vietoj standartinių 8 valandų.

Paklausta apie kainas „Mau Loa“ fotografų dueto atstovė sakė, kad bent jau jų paslaugos bet kokiu metų laiku kainuoja vienodai.
„Manau, kad nuolaidų galima tikėtis iš patalpų, sodybų nuomotųjų. Mes negalime nuleisti kainų, nes tai yra mūsų pragyvenimo šaltinis, o valgyti reikia ir žiemą, ir vasarą“, – šypsosi fotografė.

Tačiau taupantiems fotografai rekomenduoja užsisakyti 4 valandų fotosesiją vietoj standartinių 8 valandų. Perpus trumpesnis laikas su „Mau Loa“ fotografais kainuoja 280 eurų. Tokį sprendimą K.Budurova-Jurevičienė rekomenduotų ir tuo atveju, jei užsakomas labai garsus, populiarus vestuvių fotografas, kurio paslaugų kaina yra itin aukšta.

Pelkė ir kruša – įsimintinas vestuvių kadras

Vestuvių fotografė pabrėžė, jog fotosesijos, kai planus sujaukia lietus ar kitos klimato išdaigos, jai būna ne tik iššūkis, tačiau ir ilgam įsimenantis nuotykis. Pavyzdžiui, vienos fotosesijos Kauno rajono pelkės viduryje metu, iš dangaus pasipylė ne tik lietus, bet ir kruša.

„Iškart galvoji apie kelis dalykus: kaip apsaugoti jaunuosius? Kaip nesušlapinti technikos? Kaip kuo greičiau nusigauti iki automobilio? Mes vestuves fotografuojame dviese, todėl galime kažką papildomo panešti, visada turime skėtį jauniesiems. Tad skubiai padavėme jiems skėtį, išskleidžiau vieną virš fotografuojančio vyro, jaunieji bėgo link automobilio, o mes tuo metu dar spėjome įamžinti kelias jų emocijas. Ekstremalu, bet kokios nuotraukos: emocija, tamsiai mėlynas dangus, tyškantys ledukai“, – negalėjo atsižavėti vestuvių fotografė.

„Mau Loa“ foto nuotr./Fotografų dueto „Mau Loa“ rudeniškos vestuvių nuotraukos
„Mau Loa“ foto nuotr./Fotografų dueto „Mau Loa“ rudeniškos vestuvių nuotraukos

Kelios nuotraukos iš kitų vestuvių, kuriose įamžinti automobilyje nuo lietaus pasislėpę jaunieji, taip pat buvo padarytos netikėtai prapliupus dangui. Baigdama pokalbį vestuvių fotografė dar sykį paragina nebijoti blogų orų, nes, esant kitokiai šviesai, kitokios spalvos dangui, taip pat gimsta įdomios ir kitoniškos nuotraukos.

Fotografų dueto „Mau Loa“darbų pavyzdžius rasite portale Paslaugos.lt

Planuotojos patarimas nuotakoms: apsirenkite!

Vestuvių planuotoja Iveta Oželytė vardija daiktus, kuriais turėtų apsirūpinti rudeniškai fotosesijai besirengiantys jaunieji: šilti rūbai, skėčiai, šilti batai arba, jei mėgstate tokį įvaizdį – botai.

„Labai svarbios ir kokybiškos stilistų paslaugos (apie garbanas tokiu oru negalvočiau, jos neatlaikys). Svarbu ir profesionalus fotografas, kuriam oras ir vieta fotosesijai nebus tokie svarbūs. Jį pasamdę nesuksite galvos, kur vyks fotosesija lietaus atveju. Apie tai, samdydami profesionalą, patys apskritai neturėtumėte galvoti ir nervintis“, – sako I.Oželytė.

Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės
Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės

Kalbant apie kainas planuotoja pritaria kolegoms, kad kainos krenta ne drastiškai, tačiau šiek tiek sutaupyti galima.

„Sodybos, vedėjai, fotografai kainuoja pigiau. Tokio pat honoraro prašys žymūs atlikėjai, taip pat nesikeis gėlių, dekoracijų kaina. Mano paslaugų įkainiai taip pat keičiasi: pilnas paketas kainuoja keliais šimtais mažiau“, – sakė I.Oželytė.

Beje, itin apnuoginti savo kūną nuotakai nedera nei šaltuoju, nei karštuoju sezonu: ji juk atspinti nekaltumą, skaistumą.

Jos teigimu, su gėlių žiedais rudenį problemų nekyla, neįmanomų dalykų nėra, tiesiog gali tekti dėl svajonės ištuštinti piniginę ir išpūsti vestuvių biudžetą.

Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės
Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės

„Bet rudenį, žiemą egzistuoja tam tikras spalvynas, tam tikros medžiagos, kurios yra tiesiog tinkamesnės tam sezonui, atspindi sezoniškumą. Vasarą labiau tinkamos pastelinės, o žiemą – ryškios: raudona, žemės atspalviai, žalia, sidabras, auksas ir panašiai“, – patarė vestuvių planuotoja.

Pašnekovė taip pat patarė nesižavėti suknelėmis be rankovių ar su plonytėmis petnešėlėmis – dėl grožio vestuvių dieną sveikatos aukoti neverta. Juolab, kad ir šiltų alternatyvų, jaukių paltukų rinkoje gausu.

„Šaltuoju sezonu šiuo metu galima pasirinkti pačia gražiausią, madingiausią suknelę ilgomis rankovėmis. Kad nesušaltumėte bažnyčioje ar lauke, galima rasti baltų gražių paltukų – bent man jie atrodo gražiausiai. Pasirinkus vėsų sezoną vestuvėms, manau reiktų turėti omeny, kad rūbai turės būti tam labiau pritaikyti. Beje, itin apnuoginti savo kūną nuotakai nedera nei šaltuoju, nei karštuoju sezonu: ji juk atspinti nekaltumą, skaistumą. Tad jei atidengiate kojas, uždenkite pečius, krūtinę, jei atidengiate pečius, kojos turėtų būti uždengtos. Nuotakos aprangos kodas yra subtilumas“, – pokalbį užbaigė I.Oželytė.

Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės
Lauryno Butkevičiaus nuotr./Ivetos Oželytės organizuotos rudeninės vestuvės

Vestuvių planuotojos darbų pavyzdžius galite matyti Paslaugos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius