Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po 75-erių metų į Lietuvą grįžo tremtinė Vanda Valiūtė

Visuomenininkai Arvydas Kulikauskas su žmona Nina Vecher prieš mėnesį iš Irkutsko į Lietuvą padėjo sugrįžti tremtinei, partizanų ryšininkei, 94 metų Vandai Valiūtei. Tremtinė šiuo metu apgyvendinta Tauragės rajone esančiuose Pagramančio socialinės globos namuose, o Lietuvos institucijos stengiasi atkurti V.Valiūtės pilietybę, pranešama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pranešime spaudai.
Vanda Valiūtė nustebino puikia žemaičių tarme.
Vanda Valiūtė nustebino puikia žemaičių tarme. / Asmeninio archyvo nuotr.

„Tremtinė, partizanų ryšininkė, 94 metų Vanda Valiūtė prieš mėnesį iš Irkutsko sugrįžo į Lietuvą. Partizano dukra, partizano sesuo, partizanų ryšininkė, stipraus charakterio. Ištremta visa šeima, prapuolę jaunystės metai sunkiuose darbuose. Irkutske palaidoti tėveliai. Kai galėjo jau grįžti į laisvą Lietuvą, stokojo pinigų, galvojo dar užsidirbti. Galiausiai, Arvydo Kulikausko ir jo žmonos Ninos paraginta bei su jų pagalba susiruošė į Lietuvą. Užtruko kelionėje ne vieną dieną. Traukiniais, autobusais į gimtą šalį, parvyko po beveik 75 metų. Kaip sako Arvydo žmona Nina, partizano sūnus sugrąžino į Lietuvą partizanų ryšininkę“, – po susitikimo su V.Valiūte teigė Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Kad būtų atstatyta pilietybė ir senolė turėtų kur gyventi, gautų visa ko jai reikia, susitelkė daug Lietuvos institucijų bei Tauragės rajono savivaldybė. Tremtinė šiuo metu apgyvendinta Tauragės rajone esančiuose Pagramančio socialinės globos namuose. V.Valiūtės dokumentų sutvarkymas užtruks dar porą mėnesių, todėl P.Kuzmickienė ragina neabejingus žmones padėti senoliai įsigyti būtiniausių daiktų, rašoma pranešime spaudai.

„Mano žiniomis, Migracijos departamenas rūpinasi, kad pilietybės atstatymo dokumentai būtų sutvarkyti per įmanomą greičiausią laiką, tačiau vis tiek tai užims pora mėnesių. O tą laiką mielai Vandai labai trūksta keletos svarbių dalykų. Kaip jau minėjau, tiek SADM, tiek savivaldybė pasirengę padėti ir padeda kuo gali. Bet mes visi galime jau šiandien pasirūpinti klausos aparatu ir kitais būtinais, kiek daugiau, kainuojančiais, bet labai reikalingais, daiktais“, – sako P.Kuzmickienė.

Norėdami prisidėti prie V.Valiūtės gerovės, galite paaukoti į Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ banko sąskaitą, mokėjimo paskirtyje nurodydami – pagalba Vandai Valiūtei.

Swedbank LT427300010164341259

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius