Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš Vėlines – kapų tvarkymo bumas: naujos tendencijos ir rūpestis, kas uždegs žvakeles

Kapų priežiūrai skirtų prekių, o ypač – žvakių ir gėlių prekyba pagyvėjusi nuo spalio vidurio. Kaip prognozuoja prekybininkai, ji tęsis iki pat Vėlinių ir dar kurį laiką po jų. Pasak kapų tvarkytojų, skirtingai nei ankstesniais metais, jie sulaukia daugiau užsakymų iš gyvenančiųjų emigracijoje, kurie dėl pandemijos negalės, kaip planavo, Vėlinėms grįžti namo.
Viržiai
Viržiai / Fotolia nuotr.

Negalintys grįžti iš emigracijos ieško, kas sutvarkys kapus

„Susirašėme su artimaisiais, kad Vėlinės bus kitokios, nei įprastai. Praėjusį savaitgalį internetu gavau nuotraukų, kaip prieš šventes sutvarkyti senelių kapai, uždegtos ilgai degančios žvakės, nors aplink dar nematyti daug“, – sakė dėl karantino į Lietuvą negalinti grįžti Akvilė.

Kasmet apvažiuoti artimųjų kapus, ant kiekvieno padėti gėlių ir uždegti žvakelę – jos giminės tradicija. „Gaila, šiemet daug kam neteks gyvai pamatyti ugnelėmis nušvintančių kapų, patirti nepakartojamo bendrumo jausmo – išėjusiųjų ir esančiųjų čia“, – sakė Akvilė, pridurdama, kad iš anksto susitarė, kurie artimieji vietoje jos nuvažiuos pagerbti giminės mirusiųjų, jų atminimui uždegti žvakučių ir padėti gėlių.

Kapų tvarkymo paslaugas Vilniaus mieste teikianti Lina 15min.lt sakė, kad Vėlinės – priešpaskutinis laikas metuose prieš žiemą, kai ji tvarko kapus. „Kai žmonės susitaria dėl nuolatinio kapų tvarkymo, kas mėnesį prižiūriu kapus, augalus, uždegu žvakutes, būna paprasčiau ir pigiau, nei likus kelioms dienoms iki Vėlinių skubiai tvarkant apleistą kapą. Yra buvę, kad ir 70 eurų už tai teko sumokėti – vien senų augalų rovimas, šiukšlių išnešimas kiek trunka! Negali nesutvarkęs kapo tik žvakutę uždegt, o viskas juk kainuoja“, – sakė pagal individualią veiklą kapavietes tvarkanti moteris.

123RF.com nuotr./Chrizantemos
123RF.com nuotr./Chrizantemos

Dalis jos klientų – emigracijoje gyvenantys žmonės, bet yra ir vietinių, kuriems toli iki kapų ar stinga laiko juos prižiūrėti.

„Dabar žmonės labai racionaliai sutvarko kapavietes – užberia skalda, uždengia plokštėmis, kad būtų kuo lengviau prižiūrėti. Tada belieka tik nuvalyti antkapius, apgrėbstyti, padėti gėlių, uždegti žvakutes. Neseniai kapą baigiau tvarkyti, kad per Vėlines atvažiavus žmonėms beliktų žvakutes uždegti“, – sakė Lina.

Tvarkytojos pastebėjimu, labiausiai jos klientų mėgstamos baltos gėlės, nedažnai, bet tenka kapus puošti ir dirbtinėmis: „Turiu vieną klientę – nevaikštančią moterį, tai ji pageidauja, kad dirbtinių gėlių nupirkčiau. Yra ir daugiau, pirmenybę teikiančiųjų dirbtinėms gėlėms, kurios nevysta, bet daugiausia klientų – už gyvas gėles“.

Viršų ima praktiškumas, tačiau gėlės ir žvakės – nenukonkuruojamos

Kapinių mados, Linos žodžiais, nėra sezoninės, tačiau ji pastebi kelias tendencijas. Vyraujanti šiuo metu – paprastumas, praktiškumas, daugiau investuojama į bazinį kapų sutvarkymą, naudojant įvairias kapų priežiūros priemones, tokias kaip skirtingų spalvų ir faktūros skaldą, neuždengtą paliekant tik nedidelį plotelį žemės, skirtą vienmetėms ar daugiametėms gėlėms. Tokių kapų priežiūra paprastesnė, nes mažiau reikia ravėti, sodinti ir persodinti gėles, daugiau naudojamos vazoninės, merkiamos gyvos ar dirbtinės gėlės“, – vardijo Lina.

123RF.com nuotr./Vėlinių žvakės
123RF.com nuotr./Vėlinių žvakės

Tradicijos per Visus Šventuosius ar Vėlines uždegti žvakeles, kapų tvarkytojos nuomone, nenukonkuruos niekas. Kad ir kaip būtų, vienkartinės ar nuolatinės kapų tvarkymo paslaugos pageidaujantys žmonės ne tik per Vėlines, bet ir kaskart pageidauja, kad ant sutvarkytų kapų mirusiųjų atminimui būtų uždegta žvakučių, jeigu patys negali atvykti.

Pasiūlys karališkų chrizantemų

Už gyvas gėles prekybos centruose „Norfa“ atsakinga Lina Saldžiūnaitė pastebi, kad chrizantemos išlieka vienos populiariausių gėlių, kurias žmonės perka prieš Vėlines. „Vazonėliai su chrizantemų krūmais – universali kapų puošmena, nes tinka pastatyti ir ant antkapinių plokščių, ir ant skaldos, ir papuošti tradicinį kapą. Pačios chrizantemos nėra labai atsparios šalnoms, nuo kurių gali kiek paruduoti žiedlapiai. Ne taip matyti, kai apšąla tamsesnių spalvų chrizantemos“, – pastebi L.Saldžiūnaitė.

Pasak jos, baltos gėlės tiesiog šviečia kapuose, iš karto matyti, kad kapas aplankytas. Tačiau prieš Vėlines žmonės perka ir spalvotas chrizantemas. Populiariausios – lietuviškos, bet perkamos ir atvežtos iš Olandijos.

123RF.com nuotr./Chrizantemos
123RF.com nuotr./Chrizantemos

„Turime daugybę skirtingų Lietuvos gamintojų vazoninių chrizantemų rūšių. Taip pat yra keletas olandiškų, bet pastebėjau, kad labiausiai perka lietuviškas“, – sakė „Norfos“ atstovė. Šiuo metu minėtame prekybos centre taikoma 40 proc. nuolaida visoms chrizantemoms. Vazonėlį su nedideliu chrizantemų krūmeliu galima įsigyti už mažiau nei eurą. Vešlus, didelis trijų spalvų chrizantemų krūmas kainuoja apie 5 eurus. Spalvų ir žiedų įvairovė – didžiulė.

„Prieš pat Vėlines iššluojamos visos vazoninės gėlės. Svarbu tik, kad žiedai būtų gražūs, šakelės neaplaužytos. Pas mus akcija gėlėms nuo spalio 15 dienos, tad žmonės aktyviai pirko praėjusią savaitę, šią savaitę vežame gėlių į prekybos centrus, o pačioms Vėlinėms pasiūlysime vazoninių karališkųjų chrizantemų. Jos jautresnės orų pokyčiams, tad stengiamės į parduotuves išvežti prieš pat šventes, kad gražiai ant kapų atrodytų per patį jų lankymą“, – sakė L.Saldžiūnaitė.

Kaip pastebi „Norfos“ atstovė, vazoninių chrizantemų pardavimai kasmet auga, per Vėlines žmonės skiria daugiau lėšų gėlėms, netaupo žvakėms.

123RF.com nuotr./Chrizantemos
123RF.com nuotr./Chrizantemos

Didysis pirkimas – Vėlinių išvakarėse

„Norfos“ vyr. vadybininkės Ritos Povilauskienės teigimu, ruoštis Vėlinėms žmonės pradėjo jau paskutinę rugsėjo savaitę. „Kalbant apie žvakes, prieš Vėlines daugiausiai išperkama vidutinio dydžio ir didesnių žvakių. Kitu metu daugiau parduodame paprastesnių žvakių, ypač keičiamų jų įdėklų, tačiau prieš Vėlines daugiau pirkėjų pirmenybę teikia ilgai degančioms stiklinėms“, – komentavo R. Povilauskienė.

„Norfa“ kasmet pakeičia apie 30 proc. žvakių asortimento, bet, kaip pastebi, vyr. vadybininkė, pirkėjai gana konservatyvūs, dalis jų ieško tų pačių klasikinių ilgiau degančių žvakių stiklinėse žvakidėse su dangteliu.

Iš Lietuvos ir Lenkijos tiekėjų šioms Vėlinėms pasiūlytų naujienų R. Povilauskienė išskyrė kiek brangesnes vitražines lenkiškas žvakes, kurias žmonės gana aktyviai perka, taip pat populiarios su religine simbolika – kryželiais, angeliukais. Žvakių kainos įvairuoja nuo kelių centų iki 8,89 euro kainuojančių didžiulių žvakių, kurios dega iki 80 valandų.

Organizatorių nuotr./Kapinių žvakės ir gėlės
Organizatorių nuotr./Kapinių žvakės ir gėlės

„Nesuskubusieji įsigyti gėlių ir žvakių dar galės pasinaudoti nuolaidomis. Pagrindinė dirbtinių, gyvų gėlių, kapų priežiūros priemonių prekyba vyksta šią savaitę. Žinoma, sutvarkę kapus žmonės uždega žvakutes, padeda gėlių, bet pagrindinis kapų lankymas, o tuo pačiu didysis pirkimas būna Vėlinių išvakarėse. Viskas suvežta į parduotuves, laukiam pirkėjų“, – sakė „Norfos“ vyr. vadybininkė R. Povilauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius