Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė atskleidžia, su kokiais iššūkiais susiduriama pirmą kartą tapus tėvais

Nesvarbu, kiek tėvai bus pasiruošę, perskaitę knygų ar išgirdę vertingų patarimų iš kitų – pirmosios tėvystės valandos, dienos ir savaitės su naujagimiu – tikras iššūkis. Naujos gyvybės atėjimas įneša pokyčių visų šeimos narių gyvenime, įpročiuose ir rutinoje. Vilniaus šeimos psichologijos centro psichologė Julija Vlasovienė pranešime žiniasklaidai atskleidžia, kokios mintys ir baimės dažniausiai kankina pirmą kartą tėvais tapusius jaunus žmones, ir pataria, kaip jų atsikratyti.
Vyras ir kūdikis
Vyras ir kūdikis / Vida Press nuotr.

Ar aš sugebėsiu jį užauginti? Kodėl jis vėl verkia? Ar esu pakankamai gera mama? Šiuos ir kitus klausimus, anot J.Vlasovienės, dažniausiai užduoda tėvai, besikreipiantys psichologinės pagalbos.

„Dalykų, kurie kelia nerimą, o kartais ir baimę, tėvystėje yra itin daug. Šis nerimas visiškai suprantamas, juk naujagimis dar nemoka kalbėti ir negali pasakyti, ko nori ar ką jaučia, todėl yra labai priklausomas nuo suaugusiųjų rodomo dėmesio ir rūpesčio“, – sako psichologė.

Vaiko gimimas – poros santykių išbandymas

Naujagimio atėjimas į šeimą, nepaisant to, ar joje jau yra vaikų ar ne, yra susijęs su naujų santykių susiformavimu. Kiekvienas šeimos narys kuria naują santykį su naujagimiu, tačiau J.Vlasovienės teigimu, pirmojo vaiko atėjimas reikšmingiausius pokyčius palieka poros santykiuose.

Ieškant, kaip suderinti mamos ir žmonos arba tėčio ir vyro vaidmenis gyvenime, nepavyks išvengti konfliktų ir nesutarimų – tai natūralus adaptacijos prie pokyčių procesas.

„Šeimoje atsiradus pirmagimiui, vyras ir žmona tampa mama ir tėčiu. Ieškant, kaip suderinti mamos ir žmonos arba tėčio ir vyro vaidmenis gyvenime, nepavyks išvengti konfliktų ir nesutarimų – tai natūralus adaptacijos prie pokyčių procesas. Svarbu jo nesibaiminti, o laiku, aiškiai ir pagarbiai kalbėtis apie iškylančius sunkumus ir stengtis suprasti, kaip jaučiasi kitas žmogus“, – sako J.Vlasovienė.

Anot psichologės, siekiant patenkinti pagrindinius naujagimio poreikius – maisto, šilumos ar emocinio artumo, neretai mamos ar tėčio vaidmuo vienam iš poros tampa dominuojančiu.

„Tuomet kyla grėsmė, kad vienas partnerių jausis nustumtas į šalį, nes visas dėmesys bus sutelktas į kūdikį. Gimus vaikui, abiem tėvams svarbu nepamiršti, kad jie vis dar yra vyras ir žmona – jų tarpusavio santykis turi išlikti svarbus ir jam taip pat turi būti skiriama pakankamai dėmesio, laiko ir pastangų“, – primena J.Vlasovienė.

Tėvų išpažintys iš pirmų lūpų

Psichologės teigimu, svarbia visos šeimos gyvenimo kokybės dalimi šiuo laikotarpiu tampa ir finansinis saugumas. Tėvai taip pat ima ieškoti naujų būdų vaikų gerovei užtikrinti ir siekdami geriausių – tiek materialinių, tiek buitinių sąlygų, labiau kreipia dėmesį ir į save.

Gimus vaikui, abiem tėvams svarbu nepamiršti, kad jie vis dar yra vyras ir žmona – jų tarpusavio santykis turi išlikti svarbus.

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Rizikų vertinimo ir produktų vystymo skyriaus vadovė Audronė Kupliauskienė pastebi, kad tapus tėvais, vis dažniau pradedama domėtis gyvybės draudimu. Skatindama sąmoningą tėvystę ir norėdama būsimiems tėvams padėti tapti finansiškai saugiais, bendrovė siūlo šiemet gimusių mažylių tėvams apdrausti savo gyvybę už simbolinį 1 euro mokestį.

„Nerimas dėl vaiko pažįstamas kiekvienai mamai – jis atsiranda dar prieš vaikui gimstant ir lieka visą gyvenimą. Natūralu, kad auginantys pirmagimius tėvai nerimauja daug labiau, nei auginantys antrą ar trečią vaiką, juk patirtis ir žinios suteikia pasitikėjimo.

Atsiradus vaikams, tėvai turėtų susirūpinti ir savo pačių saugumu, todėl jiems suteikiame galimybę apsidrausti gyvybę už simbolinę kainą ir prisidėti prie pagalbos „SOS vaikų kaimui“. Jauniems tėvams taip pat rekomenduoju dar prieš gimstant vaikui susidėlioti finansinį šeimos planą – surašyti savo pajamas ir planuojamas kiekvieno mėnesio išlaidas. Sudarius šeimos biudžetą bus lengviau suvokti, kur išleidžiate pinigus. Gali būti, kad kam nors jų skiriate per daug, o kažkam kaip tik – per mažai“, – sako A.Kupliauskienė.

Dviejų mėnesių pirmagimį Martyną auginančios Reginos (28 m.) teigimu, finansinis saugumas – šiuolaikinių žmonių poreikis, leidžiantis pasiruošti pačioms netikėčiausioms gyvenimo situacijoms. Jauna moteris sako, kad nors kūdikio gimimas atneša daug džiaugsmo ir pakylėjimo, kartu su jais ateina ir dvejonės – ypač dėl šeimos finansinės padėties. Siekdama saugesnės ateities, moteris pasinaudojo minėta iniciatyva, todėl dabar yra visiškai atsidavusi maloniems motinystės rūpesčiams ir sako, kad šiuo metu didžiausias jai tenkantis iššūkis – nemigos naktys.

„Jauniems tėvams reikia nusiteikti, kad pirmuosius mėnesius bus jaučiamas miego deficitas. Nors apie tai kalba daugelis žmonių, būkite rimtai pasiruošę nepastoviam miego ritmui, nes keltis teks kas 2 ar 3 valandas. Galiu šiek tiek nuraminti, kad vėliau tas ritmas nusistovės, bet pradžioje miego stygius tikrai jausis“, – kalba moteris.

123RF.com nuotr./Kūdikis
123RF.com nuotr./Kūdikis

Jauna mama sako, kad gimus vaikui tėvams taip pat reikės apsišarvuoti kantrybe ir visada planuoti savo pirkinius, ypač tuos, kurie mažajam reikalingi nuolatos.

Trijų mėnesių Mykolą auginantis Paulius (28 m.) pirmagimio laukiančius tėvus įspėjo, kad jiems gali tekti keisti įprastus keliavimo įpročius ir tobulinti planavimo įgūdžius.

„Kadangi mes su žmona mėgstame keliauti, mums sunkiausia buvo įprasti prie to, kad dabar turime viską planuoti iš anksto ir į priekį, net jei nevykstame kur nors toliau už Lietuvos ribų. Tiesa, didžioji dalis vaiko priežiūros tenka žmonai, tačiau aš padedu tiek, kiek tik galiu“, – patirtimi dalijasi pašnekovas, kuris taip pat pataria kritiškai vertinti informaciją, pateikiamą internete, ir nepulti tikėti viskuo, ką ten galima perskaityti.

Idealizmui nėra vietos

Siekiant, kad pirmosios savaitės su pirmagimiu būtų psichologiškai lengvesnės ir sklandesnės, J.Vlasovienė sako, kad svarbiausia – nepersitempti.

„Visų pirma, nekelkite sau per didelių lūkesčių. Pirmosiomis savaitėmis leiskite sau klysti ir ieškoti, stebėkite kūdikį ir po truputį atraskite save kaip mamą ar tėtį. Kylančius iššūkius įveikti bus lengviau, jei neturėsite išankstinio nusistatymo, kad gimus vaikus viskas bus idealu ir jus aplankys vien tik džiaugsmas“, – sako psichologė.

Susilaukus pirmagimio, šeimos nariams reikėtų atvirai kalbėtis tarpusavyje, o jeigu vienas jų yra linkęs išgyvenimus laikyti savyje, patartina kreiptis į artimuosius ar draugus.

Pirmosiomis savaitėmis leiskite sau klysti ir ieškoti, stebėkite kūdikį ir po truputį atraskite save kaip mamą ar tėtį.

„Neretai naujagimio atėjimas priverčia naujai atrasti santykį su savo paties mama ar tėčiu. Šiuo intensyviu laikotarpiu kūdikio močiutė ar senelis gali tapti svarbiu emocinės paramos šaltiniu. Nepamirškite, kad geri santykiai su artimaisiais yra vienas svarbiausių veiksnių, padedančių įveikti kylančius sunkumus“, – sako psichologė.

Net ir kruopščiai planuojant nėštumą ir tėvystę, psichologės teigimu, svarbu suprasti, kad gali įvykti netikėtumų, kuriems nebuvo pasiruošta iš anksto.

„Išgyvenimai, kurie užpuola idealistinį požiūrį į gyvenimą turinčius tėvus, gali būti labai sudėtingi ir susiję su stipriu kaltės, pykčio, liūdesio ir kitais skausmingais jausmais. Jie labai trukdo pirmosiomis dienomis stebėti ir pažinti savo kūdikį, todėl būsimiems tėvams svarbu suvokti, kad ne viskas priklauso nuo jų pastangų ar pasiruošimo“, – sako J.Vlasovienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius