Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Psichologė J.Baltuškienė: „Patenkinus vaiko poreikius, krizių galima išvengti“

Skirtingais vaiko amžiaus tarpsniais formuojasi vis kitos savybės, atsiranda naujų poreikių, daugėja norų. Kaip jų neužslopinti, kad vaikas augtų pasitikintis savimi ir kitais, iniciatyvus ir savarankiškas, mokėtų atpažinti savo jausmus ir juos reikšti?
Jūratė Baltuškienė
Jūratė Baltuškienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Nešiojant kūdikį, kuriamas saugumas

„Daugelis tėvų kylančius sunkumus priskiria kurio nors amžiaus tarpsnio krizei arba su siaubu jos laukia. Tačiau, jeigu vaikas gauna tai, kas jam konkrečiu metu yra gyvybiškai svarbu ir reikalinga, jokia krizė neištinka. Ir, atvirkščiai, kai to amžiaus poreikiai nuolat nepatenkinami, vaikas pradeda jų siekti netinkamais būdais“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia Paramos vaikams centro psichologė, „Tėvų linijos“ koordinatorė Jūratė Baltuškienė.

Mažyliui iki 1,5 metų svarbiausia – saugumas ir griežtų taisyklių jam dar nereikia. Tad svarbu neignoruoti jo verkimo: „Ai, paverks ir nustos“, nes ateityje vaikui bus sunku pasitikėti artimiausiais žmonėmis. Pasak psichologės, kuo dažniau glaudžiant, nešiojant, švelniai raminant, vaikas ne lepinamas, bet kuriamas saugus pasaulis.

Leiskite mažyliui tyrinėti pasaulį

„Kai 1,5–3 metų mažylis pradeda aktyviai tyrinėti pasaulį visur lipdamas ir lįsdamas, o jam tėvai nuolat kartoja, kad negalima, nukrisi, sėdėk ramiai, jis pradeda šaukti, griūti ant žemės ir pan. Mat šiuo metu gyvybiškai svarbu pačiam atrasti, pasiekti, nuspręsti“, – projekto „Kompleksinių paslaugų teikimas šeimai Vilniaus mieste“ paskaitoje sakė J.Baltuškienė.

Nuo 4-ejų iki 6-erių labiausiai vystosi vaiko iniciatyvumas, todėl jis nori išbandyti įvairiausių dalykų – ir pavairuoti automobilį, ir piešti ant sienų.

Tėvai turėtų leisti vaikui treniruotis, kol neperžengtos saugumo sau, kitiems ir turtui, ribos. Taip pat nekariauti, kai jis į daugelį pasiūlymų ir klausimų atsako neigiamai, bet pasiūlyti pačiam nuspręsti, pavyzdžiui, su kuria kepure eis į lauką.

O kai randa vis naujų pretekstų dar neiti miegoti, svarbu nepamiršti, kad vaikas per dieną yra labai išsiilgęs tėvų ir nori kuo ilgiau su jais pabūti.

Svarbu vaiku nenusivilti ir jo nenuvertinti

Nuo 4-ejų iki 6-erių labiausiai vystosi vaiko iniciatyvumas, todėl jis nori išbandyti įvairiausių dalykų – ir pavairuoti automobilį, ir piešti ant sienų. „Nekvailinkite savo sūnaus ar dukros, sakydami kokią nesąmonę sugalvojai, nes vėliau nenorės imtis naujų dalykų – bijos išsišokti. Pirma tėvų reakcija turėtų būti: „Oho, kaip įdomiai sugalvojai, bet mes piešiam ant popieriaus“, – patarė psichologė.

Pasak specialistės, šiame amžiuje vaikai itin aktyviai ir daug fantazuoja, todėl nereikėtų jų kaltinti melu, bet suprasti, kad jeigu, pavyzdžiui, vienturtis visiems pasakoja turintis sesę, jis tiesiog to labai norėtų.

123rf.com/Šeima
123rf.com/Šeima

Pradėjus lankyti mokyklą ir iki 11 metų, vaikui itin svarbu jaustis vertingu ir sugebančiu. Reikėtų nepamiršti, kad visų gabumai skirtingi ir nespausti, nelyginti su kitais, nenuvertinti.

„Kad pradinukas neprarastų motyvacijos, nekritikuokite. Jeigu blogai kažką parašė, pirmiausia pagirkite, kad pavyko visą eilutę užpildyti“, – atkreipė dėmesį J.Baltuškienė.

Svarbu vaiku nenusivilti, jo nenuvertinti ir paauglystėje. Paauglys bando suprasti, kas jis toks, nori kuo daugiau sprendimų priimti savarankiškai, atsiskirti nuo tėvų, bet tuo pačiu tėčio ir mamos palaikymas – labai reikalingas.

Visuose amžiaus tarpsniuose vaikui svarbiausia nuolat sulaukti tėvų patvirtinimo, kad yra mylimas, jo pasiekimai – vertingi, o nesėkmės – laikinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius