Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 16

Psichologė pataria: kaip prie švenčių stalo išvengti konfliktų ir pas kurio tėvus važiuoti

Įprastai didžiausios metų šventės asocijuojasi su šeimos susibūrimais, jaukumu, šiluma ir gražiomis tradicijomis. Vis dėlto kartu tai yra laikas, kai prie vieno stalo susirenka žmonės su skirtingomis nuomonėmis bei įsitikinimais, todėl normalu, kad požiūriai kalbantis gali išsiskirti. Psichologė Sonata Vizgaudienė pataria, ką daryti, jog per šventes diskusijos nevirstų rimtais konfliktais, ir siūlo, kaip be nemalonumų išspręsti amžiną dilemą, pas kieno tėvus važiuoti – savo ar partnerio.
Sonata Vizgaudienė pataria, kaip per šventes išvengti konfliktų
Sonata Vizgaudienė pataria, kaip per šventes išvengti konfliktų / 123RF, D.Čižaitės-Jonikės nuotr.

Reikėtų nelaukti, kol konfliktas įsibėgės

Kaip teigia psichologė S.Vizgaudienė, konfliktų prie šventinio stalo pasitaiko pakankamai dažnai. Tikimybė padidėja, jei susirenka ganėtinai skirtingi žmonės.

„Konfliktas gali kilti, kai pradedamos liesti nemalonios, jautrios temos. Pavyzdžiui, tėvai savo jaunų vaikų klausinėja, kada parves antrą pusę. Jei tokia jau yra – kada bus vestuvės. Galiausiai seka klausimai apie vaikus. Per šventes tai net suaktyvėja, nes šeimyniniai aspektai tampa itin jautrūs. Vyresni tėvai aštriau reaguoja, kad prie eglutės vis dar nebėgioja anūkai.

Asmeninio albumo nuotr./Sonata Vizgaudienė
Asmeninio albumo nuotr./Sonata Vizgaudienė

Nuomonės gali išsiskirti ir ties supratimu, kaip reikėtų gyventi – tarkime, vaikas neturi partnerio, užsiima neva netinkamu darbu, – aiškina S.Vizgaudienė. – Kita slidi tema – politika. Žmonės neretai pradeda kalbėtis gražiai, ramiai, bet net nepajaučia, kaip kyla tonas, imama aštriau diskutuoti.

Dažnai iškyla ir moraliniai klausimai – ypač tai matosi tarp skirtingų kartų. Pavojinga, kai užkabinamos tokios temos, kaip rasių skirtumai, homoseksualumas, gyvenimo būdas. Žiežirbų kelia ir vaikų auklėjimo klausimai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius