Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Psichologinis pirmoko paruošimas mokyklai: ką svarbu žinoti tėvams? Specialistės komentaras

Psichologiškai nuteikti vaikus pirmajai klasei yra tiek pat svarbu, kiek ir aprūpinti juos mokyklai reikalingais daiktais. Juk būtent psichologinis vaiko nuteikimas ir lemia tai, koks bus jo požiūris į naująjį savo gyvenimo etapą – tapimą mokiniu.
Mokyklinukė
Mokyklinukė / „Fotolia“ nuotr.

Vaikų ir paauglių psichiatrė Lina Maročkienė tikina, kad šį požiūrį labiausiai formuoja vaiko tėvai, todėl jiems labai svarbu žinoti, kaip tinkamai nuteikti ir psichologiškai paruošti vaiką mokyklai.

– Daugelis tėvelių išleisdami savo atžalas į mokyklą pasirūpina visu jų pirkinių krepšeliu, tačiau retas kuris susimąsto, kad vaiką reikėtų paruošti ir psichologiškai. Kodėl tai itin svarbu padaryti?

– Manau, visi tėvai ruošia savo vaikus įvairiems jų gyvenimo etapams: tiek darželiui, tiek ikimokyklinėms grupėms, tiek ir pačiai mokyklai. Šis procesas vyksta visiškai natūraliai, tačiau svarbu žinoti, kaip tai tinkamai padaryti.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ir paauglių psichiatrė Lina Maročkienė
Asmeninio archyvo nuotr./Vaikų ir paauglių psichiatrė
Lina Maročkienė

Vaiką psichologiškai paruošti mokyklai svarbu tam, kad jis įgytų pasitikėjimą savimi, pozityviai nusiteiktų ir nebijotų mokykloje jo laukiančių iššūkių.

Psichologinis pradinukų paruošimas mokyklai yra ypač svarbus, mat tai juk visas pagrindas, nuo kurio priklausys, kaip vaikas apskritai žiūrės į mokyklą. Tėvai turėtų juos padrąsinti, pozityviai nuteikti, parodyti dėmesį ir, žinoma, patys dalyvauti mokyklos gyvenime.

Svarbu ir pačių tėvų požiūris į mokyklą. Juk kiekvienas vaikas savo vertybių sistemą kuria, atsižvelgdamas į savo tėvų nusistatymus ir nuomonę bei tai, ką mato esant vertinga jo tėvams.

– Kaip patartumėte vaikus nuteikti, kad Rugsėjo 1-ąją į mokyklą jie žengtų su džiaugsmu?

– Visų pirma, svarbu juos aprūpinti reikiamais pirkiniais Ir tai reikėtų padaryti ne likus kelioms dienoms iki Rugsėjo 1-osios, o kiek anksčiau, kad vaikas spėtų apsiprasti su naujaisiais savo daiktais, juos išbandyti, pačiupinėti, pasidžiaugti ar „parepetuoti“ mokyklą.

Ir tai reikėtų padaryti ne likus kelioms dienoms iki Rugsėjo 1-osios, o kiek anksčiau, kad vaikas spėtų apsiprasti su naujaisiais savo daiktais, juos išbandyti, pačiupinėti, pasidžiaugti ar „parepetuoti“ mokyklą.

Kad Rugsėjo 1-ąją vaikas nepatirtų itin daug streso, derėtų į mokyklą jį nuvesti kiek anksčiau, tam, kad jis apsižvalgytų po mokyklos teritoriją, susipažintų su aplinka, jei yra galimybė, galbūt netgi ir pamatytų klasę, kurioje mokysis.

Sunkiausia tėvams į mokyklą išleisti savo pirmagimius, juk natūralu, kad dėl savo atžalų jie labiausiai rūpinasi. Tėvai baiminasi dėl to, kokia mokytoja juos mokys, ar vaikas sutars su savo bendraklasiais. Tokiu atveju derėtų pasikalbėti su pačia mokytoja ar su kitais tėvais, kurie jau yra perėję šį etapą ir gali duoti naudingų patarimų bei pamokymų.

Taip pat skaitykite: Kaip berniuką užauginti tikru vyru

Labai svarbu, kad tėvai savo juntamo nerimo neperduotų ir savo vaikams, o jei jie negali su šiuo nerimu susitvarkyti, tuomet jiems taip pat vertėtų pasitarti su psichologu.

Tėvai turėtų atsakyti į vaiko klausimus, kalbėtis su juo, galbūt papasakoti savo mokyklinių metų istorijų. Namiškių padrąsinimas ir dėmesys teigiamai veikia vaiko požiūrį į mokyklą ir jo pasiekimus.

– Kokius įgūdžius ir būdo bruožus vaikams derėtų išlavinti prieš einant į mokyklą?

– Mokykloje reikalingi patys įvairiausi gebėjimai: išlavėjusi kalba, koordinuotas judėjimas, savęs suvokimas ir savigarba, savikontrolė, susivaldymas, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai. Šie gebėjimai vaikui turi būti ugdomi visą gyvenimą.

Tačiau kalbant konkrečiau, svarbu, kad prieš eidamas į mokyklą vaikas jau būtų pasiruošęs:

Orientuotis erdvėje. Vaiką reikėtų supažindinti su mokyklos patalpomis, aplinka, parodyti jo būsimąją klasę. Taip pat su vaiku kartu pasivaikščioti nuo namų iki mokyklos, kad jis gerai žinotų ir kelią į ją. Svarbu išmokyti vaiką skirti puses (kairė, dešinė, kairės pusės apačia, viršus ir pan.). Taip bus lengviau orientuotis sąsiuvinyje ir vadovėlyje.

Pažinti ir suprasti laiką. Dar iki mokyklos vaiką derėtų išmokyti ir orientuotis laike: žinoti metų, mėnesių, savaitės sandarą. Taip vaikui bus lavinamas pažintinis suvokimas.

Pasirūpinti savimi. Psichologiškai ruošiant vaiką mokyklai, svarbu jam pradėti ugdyti ir savarankiškumą, kad jis mokėtų pasirūpinti savimi ir savo poreikiais. Kad žinotų ir galėtų vienas nueiti į tualetą, mokėtų tinkamai susitvarkyti savo darbo ar žaidimų aplinką, susidėtų ir nepamestų savo asmeninių daiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius