Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Purpuru nusidažiusi Vilniaus rotušė skatins atkreipti dėmesį į neišnešiotų naujagimių šeimas

Penktadienio vakarą Vilniaus rotušė pirmą kartą istorijoje nušvis purpurine spalva. Tokiu būdu bus pažymėta lapkričio 17-ąją minima Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena, kuria siekiama atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į neišnešiotų naujagimių, jų šeimų bei medikų patiriamus iššūkius.
Paramos projektas „Ankstukai“
Purpuru nusidažiusi Vilniaus rotušė skatins atkreipti dėmesį į neišnešiotų naujagimių šeimas / Irutės Jarusevičiūtės nuotr

Šią dieną purpurine spalva tradiciškai nusidažo žymūs pastatai visame pasaulyje, tokie kaip Eiffelio bokštas ar Baltieji rūmai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šiemet, trečius metus iš eilės, ši data ypatingai minima ir Lietuvoje. Visą penktadienį vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami lankytis specialiuose renginiuose, kuriuos 18 val. vainikuos Vilniaus rotušės nušvietimo purpurine spalva ceremonija bei purpurinių balionų, simbolizuojančių gyvybę, paleidimas.

123RF.com nuotr./Kūdikio kraitelis
123RF.com nuotr./Kūdikio kraitelis

Kaip sako asociacijos „Neišnešiotukas“ vadovė Asta Radzevičienė, šia iniciatyva siekiama atkreipti dėmesį į ankstukų gyvybių trapumą, paskatinti diskusiją apie tiek jiems, tiek jų tėvams būtiną paramą.

Ši diena – tai proga garsiai ir drąsiai kalbėti apie šių naujagimių problemas ir jų sprendimo būdus.

„Pirmąkart išvydus per anksti gimusį vaikelį, tėvus paprastai užvaldo baimė, nežinomybė, bejėgiškumas. Vos gimęs ankstukas susiduria su daug didesniais iššūkiais nei laiku gimę kūdikiai. Vis dėlto, tobulėjant medicinos mokslui, galimybių išgelbėti šiuos mažylius vis daugėja. Ši diena – tai proga garsiai ir drąsiai kalbėti apie šių naujagimių problemas ir jų sprendimo būdus“, – teigia ji.

A.Radzevičienė skatina ankstukų susilaukiančias šeimas tikėti, kad jų mažyliai užaugs dideliais, išmintingais bei talentingais žmonėmis, kuriais jos galės didžiuotis.

„Labai svarbu žinoti, jog didžioji dalis neišnešiotų naujagimių jau per pirmus savo gyvenimo metus ne tik visiškai pasveiksta, bet ir prisiveja laiku gimusius bendraamžius“, – tikina asociacijos vadovė.

Visus susirinkusiuosius į Vilniaus rotušės nušvietimo ceremoniją sveikins ir renginyje apsilankysianti sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė. Renginį ves ankstukų ambasadorė Daiva Tamošiūnaitė.

Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną purpuru nušvis ir „Dainuojantis ąžuolas“ Ukmergėje (įžiebimas lapkričio 17 d. 17:00), Panevėžio šeimos teatras „Menas“, Klaipėdos bei Marijampolės savivaldybių pastatai, Žvėryno tiltas ir „Lietuvos energijos“ pastatas Vilniuje. Specialus minėjimas lapkričio 17 dieną 13 val. vyks ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Neišnešiotų naujagimių problema aktuali visame pasaulyje. Anksčiau laiko gimsta 1 iš 10 kūdikių. Lietuvoje kasmet gimsta apie 2000 neišnešiotų naujagimių. Europoje šis skaičius siekia 500 tūkst.

Lietuvos ankstukams padėti užaugti galima ir prisidedant prie neišnešiotiems naujagimiams skirto paramos projekto „Ankstukai“. Aukoti galima pavedimu, skirti 2 proc. GPM arba metant pinigus į aukojimui skirtas dėžutes, esančias „Pegaso“ tinklo knygynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius