Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasa Dičpetrienė: besaikė kontrolė augina priklausomą vaiką

„Jei norim, kad mūsų vaikas būtų atsakingas, savarankiškas ir laisvas, mano supratimu, besaikiu kontroliavimu niekaip to neišugdysim. Taip užauginsim nuo mūsų pačių priklausomą žmogų. O kaip jis gyvens, kai mes mirsim?“, – tinklalaidės „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“ eteryje svarsto „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.
Rasa Dičpetrienė
Rasa Dičpetrienė / „Gelbėkit vaikus“ nuotr.

Noras kontroliuoti pažįstamas

Be abejonės, savo vaikams norime tik geriausio, tačiau kaip pastebėti, kai nuoširdus rūpestis virsta noru kontroliuoti ar nesąmoningomis savo neišpildytų svajonių projekcijomis?

Pašnekovė neslepia, kad jai, kaip mamai, toks begalinis noras rūpintis savo vaikais yra suprantamas. Augindama vyresnį sūnų, ji taip pat patyrė tą norą daryti įtaką jo pasirinkimams, tačiau sąmoningumo ugdymas, literatūra padėjo į tai pažiūrėti iš šalies ir pergalvoti savo žingsnius.

Puoselėti tai, kas sekasi, ne priešingai

„Didžiausia tėvų atsakomybė sugebėti atrasti vaiko talentą ir jį puoselėti. Paprastas pavyzdys, į ką visi esame linkę, jei vaikui nesiseka matematika, bet sekasi lietuvių kalba, rašyti rašinėlius ir kurti eilėraščius, dažnu atveju samdysime papildomą mokytoją matematikai vietoj to, kad papildomai mokytume lietuvių kalbos ir augintume jo talentą. Matematiką jis išvilks pats, nes jo motyvacija ir aistra gyvenimui yra ten, kur yra jo gyvenimo prasmė, jo talentas“, – kalbėdama apie naudingą tėvų įsitraukimą į vaikų ugdymą, pastebi Rasa Dičpetrienė.

Negalvodami atkartojam savo tėvų elgesį

Pokalbio metu pašnekovė ne kartą pabrėžė tėvų sąmoningumo svarbą. „Jei visai negalvojam, kaip auklėjam savo vaikus, auklėjam juos taip, kaip mus auklėjo mūsų tėvai, nes tai mums įrašyta į kraują“, – sako R.Dičpetrienė. Puiku, jei tėvų pavyzdys buvo teigiamas, tačiau norint nutraukti disfunkcijos ratą sudėtingomis sąlygomis augusių žmonių tėvystėje, svarbu sprendimus daryti sąmoningai.

Vaiko problemos – tokios pat svarbios

Kalbėdama apie hierarchiją šeimoje, pašnekovė tikina, kad jos supratimu, šeimoje visi yra lygiaverčiai, bet ne lygiateisiai. „Tai reiškia, kad vaikas yra toks pat vertingas kaip mama ar tėtis ir vaiko problemos, iššūkiai turi tokį patį svorį, nors mums, suaugusiems, kartais gali atrodyti, kad tai menkos problemos, pavyzdžiui, paaugliui spuogas“, – įsiklausymo į vaiko problemas svarbą pabrėžia Rasa Dičpetrienė.

Viso pokalbio su Rasa Dičpetriene bei kitų sąmoningumą ugdančių pokalbių klausykite tinklalaidėje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius