TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ruošiamės Vėlinėms: kaip įsirengti kapavietę, kad jos priežiūra netaptų darbu

Artėja Vėlinės, kai daugybė žmonių keliaus ant savo artimųjų kapų, tvarkys, atnaujins kapavietes. Kai kapinių tenka aplankyti nemažai, kai kam tai tampa sudėtingu darbu. Išskirtinių paminklų kūrėja Daiva Švobienė sako, kad kapinių lankymas neturėtų tapti darbu, kurį būtina padaryti. Ji dalijasi patarimais, kaip įsirengti ir tvarkyti kapavietę, kad liktų daugiau laiko buvimui su artimu žmogumi.
Kapinės
Kapinės / Shutterstock nuotr.

Ilgaamžiai sprendimai

Įmonės „Vienuolių akmenys“ atstovė D.Švobienė sako labai dažnai girdinti iš žmonių, kad šie važiuoja „žolės kapinėse nuravėti“, „susitvarkyti kapus“, lyg tai būtų koks nors privalomas darbas.

„Tačiau kapinės pirmiausia turi būti vieta Jūsų susitikimui su artimu žmogumi, kuris čia ilsisi. Jūs neturite atvažiuoti dirbti, tai neturi būti tik prievolė, mechaninis veiksmas. Tai pirmiausia turi būti emocija, ryšys“, – sako paminklų kūrėja.

Todėl savo klientams ji visuomet pataria rinktis tokius kapavietės įrengimo ir tvarkymo sprendimus, kurie nevers nuolat prižiūrėti kapavietės. Tarp šiandien populiariausių sprendimų – kapavietės dengimas plokštėmis, po kurio kapavietei reikalinga tik minimali priežiūra.

„Tai labai estetiškas sprendimas, nes iš karto sutvarkoma visa kapavietė. Be to, ateityje į tą patį kapą nesunku laidoti kitus žmones, pakanka tik atkelti vieną plokštę, nereikia perdarinėti visos kapavietės. Plokščių priežiūrai pakanka atvažiavus jas nušluoti. O likusį laiką galime skirti maldai, pokalbiui su brangiu žmogumi“, – sako D.Švobienė.

Ji pastebi, kad plokštės vis dažniau pasirenkamos šeimos kapams, toks sprendimas taip pat tinka tiems, kurie negali dažnai atvykti į kapines, kai artimieji gyvena užsienyje ar kitame mieste.

Atstovų nuotr./Paminklas
Atstovų nuotr./Paminklas

Nebūtina sodinti gėlių

Kone daugiausiai priežiūros kapavietėje reikalauja gyvos gėlės, kurios Lietuvos kapinėse yra labai populiarios.

„Tikrai daug žmonių, planuodami kapavietės projektą, kaip būtiną sąlygą įvardija vietą gėlių sodinimui. Ypač tuomet, kai kapavietės tvarkymo projektas atliekamas praėjus nedaug laiko po netekties. Visada sakau, kad žmonės pirmiau turėtų išgedėti artimo žmogaus išėjimą ir tik po kurio laiko planuotų kapavietę. Pradžioje atrodo, kad dažnai būsime kapinėse, kone kasdien atvyksime, tad bus kada ir gėles palaistyti, ir jas apravėti. Tačiau tai atima daug laiko, ilgainiui tampa papildomu darbu.

Labai dažnai pagalbos kreipiasi žmonės, kurie iš pradžių kapavietėje palikę vietą sodinamoms gėlėms, po kurio laiko persigalvoja ir renkasi kapavietės dengimą plokštėmis.

Todėl norint sukurti estetinį vaizdą ir daugiau tvarkos, patariu taip ir daryti. Šiandien galima įsigyti išskirtinio grožio vazų, kurios dera prie plokštės ir paminklo akmens. Joje ilgai laikosi pamerktos gėlės. Sukūrus tokį estetinį vaizdą, nereikia nuolat galvoti, apie tai, kaip atrodo nenuravėtas Jūsų artimojo kapas, kol Jūsų nėra“, – pataria D.Švobienė.

Shutterstock nuotr./Kapinės
Shutterstock nuotr./Kapinės

Mažiau yra daugiau

Dar viena taisyklė, padėsianti kapavietę išlaikyti tvarkingą ilgą laiką – laikytis principo, kad mažiau yra daugiau.

„Kartais pastebiu, kad kapavietės po švenčių ar svarbių datų tiesiog nukrautos plastikinėmis žvakutėmis. Visuomet kviečiu pagalvoti, ar tikrai reikia tiek daug. Man atrodo, kad ant kapavietės pakanka padėti vieną žvakę arba po vieną žvakę vienam palaidotam žmogui. Taip išlaikoma tvarka ant kapavietės. Be to, kai kurios pigesnės žvakės gali apgadinti paminklinį akmenį. Mirusiam tikrai nereikia gausos žvakių ir gėlių ant jo kapo, jam reikia, kad būtumėte kartu su juo mintyse“, – pataria paminklų kūrėja.

Mirusiam tikrai nereikia gausos žvakių ir gėlių ant jo kapo, jam reikia, kad būtumėte kartu su juo mintyse.

D.Švobienė sako, kad šia taisykle galima vadovautis kalbant ne tik apie kapavietės aksesuarus: „Pastebime, kad kartais tokiais atvejais, kai prižiūrima šeimos kapavietę, joje kiekvienam žmogui statomas atskiras paminklėlis ir kapavietė tampa netvarkinga, kiekvieną paminklą reikia prižiūrėti. Tokiu atveju siūlau rinktis kapavietės dengimą plokštėmis, o ant plokštės iškalti visų artimųjų vardus. Taip kapavietė bus tvarkingesnė, stilingesnė ir nereikalaus tiek daug priežiūros.“

Išsaugokite atsiminimus

Per visą savo darbo patirtį D.Švobienė sako sutikusi įvairių žmonių. Kai kurie nesusimąsto, kad paminklas padeda išsaugoti Jūsų atsiminimus. Todėl galvojant apie kapavietės tvarkymą, ji pataria galvoti ne tik apie praktiškumą, bet ir apie ryšio su artimu išsaugojimą.

„Tam dažnai pasirenkami išskirtiniai paminklai, kurie pastaruoju metu vis populiarėja. Unikalus, vienetinis paminklas – tai būdas įamžinti Jūsų artimo žmogaus atminimą. Kapavietė yra jo amžinojo poilsio vieta, todėl ji turi kelti prisiminimus. Pagalvokite, kaip tai galima padaryti? Galbūt artimo žmogaus mėgstamos gyvūno elementas, gal dažnai naudojamas akcentas galėtų papuošti kapą? O gal spalva, kuri jam patikdavo?

Labai dažnai kapavietės tvarkymo procese dalyvauja ne vienas šeimos narys, tariamasi, bendrai priimami sprendimai. Tačiau nepamirškite, kad kapavietė turi būti ne tokia, kokios norite Jūs, o tokia, kokia būtų miela išėjusiam žmogui.

Kartais netgi patariu žmonėms pasivaikščioti po kapines, pažiūrėti, kokių sprendimų galima sukurti ir gal ateis pajautimas, kad prie vieno ar prie kito paminklo pajus, kad kažkur stovi šalia jo išėjęs žmogus. Sukūrę kapavietę, kuri primins Jūsų artimą žmogų, išsaugosite atsiminimus, buvimas šioje vietoje bus daug prasmingesnis ir malonesnis“, – sako „Vienuolių akmenys“ įmonės atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius