-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui nustatyti žmogaus embrionų laidojimo tvarką

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma nustatyti žmogaus embrionų ir vaisių iki 22-os nėštumo savaitės kremavimo ir laidojimo tvarką, kai tėvai (vienas iš tėvų) išreiškia valią juos kremuoti ir laidoti.
Kūdikio kraitelis.
Kūdikio kraitelis. / 123RF.com nuotr.

Pasak ministro, vadovaujantis šiuo metu galiojančio Žmonių palaikų laidojimo įstatymo nuostatomis, „tokiu atveju tėvai negali atiduoti savo vaiko kremavimui ir laidojimui, nes tai yra nelaikoma žmogaus palaikais, tai yra laikoma medicininėmis atliekamos“.

„Šitas projektas iš tikrųjų buvo paskatintas ir visuomenės, ir tėvų, kurie susiduria su tokiomis skaudžiomis patirtimis – praranda savo vaiką ir iš tikrųjų neturi galimybės tokiais atvejais atsisveikinti su jais, kaip yra įprasta su suaugusiu žmogumi“, – sakė A.Veryga.

Ministro teigimu, laidojant embrionus ir vaisius iki 22 nėštumo savaitės, nebūtų išduodamas medicininis mirties liudijimas, ar medicininis perinatalinis mirties liudijimas, todėl teisė į laidojimo pašalpą nebūtų suteikiama, taip pat numatomas ir kitoks palaikų paruošimo šarvoti, kremavimo reglamentavimas.

„Tokiais atvejais tos įprastos tvarkos negaliotų, nebūtų taikomos, nes puikiai suprantate, kad tokio amžiaus vaisių nėra galimybės paruošti, kaip suaugusį žmogų“, – atkreipė dėmesį sveikatos apsaugos ministras.

Siūlomoms pataisoms po pateikimo vieningai pritarė 81 Seimo narys. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, projektą plenariniame posėdyje nuspręsta svarstyti lapkričio 9 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius