Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Septyni požymiai, kad jūsų vaikas tapo „veiperiu“: garina elektronines cigaretes

Politikams vis ieškant būdų, kaip pažaboti elektroninių cigarečių vartojimą tarp nepilnamečių, tėvams ir mokytojams svarbu išmokti atpažinti, kad vaikas garina elektronines cigaretes. Jos yra bekvapės, jas paprasta slėpti, todėl svarbu atkreipti dėmesį į specifinius fizinius ir elgesio požymius, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / 123RF.com nuotr.

Yra žinoma, kad „atvirų talpų“ elektroninėse cigaretėse galima įsipilti ne tik aromatizuotų skysčių, bet ir narkotinių medžiagų, tačiau šiame straipsnyje nurodomi požymiai aktualūs tik elektroninius skysčius, o ne narkotines medžiagas garinančių vaikų tėvams ar mokytojams.

1. Nepaaiškinamas saldus kvapas, sklindantis nuo vaiko. Paaugliai dažniausiai renkasi elektroninių cigarečių skysčius su guminukų, uogų, citrinų, arbūzų ir kitokių skoniais. Tad jei nuo jūsų vaiko ar mokinio sklinda nepaaiškinamas saldus kvapas – pasidomėkite, galbūt jis tapo „veiperiu“.

2. Nebegeria kavos. Pastebima, kad garinant elektronines cigaretes padidėja jautrumas kofeinui. Tad jeigu jūsų vaikas nuolat prašydavo pinigų kavai ir leisdavo laiką su draugais kavinėse, bet dabar to nebedaro – gali būti, kad pradėjo garinti elektronines cigaretes.

3. Padidėjęs troškulys, džiūstančios lūpos, dažnas vaikščiojimas į tualetą. Dažnas garinamųjų tabako produktų, elektroninių cigarečių šalutinis poveikis – troškulys, sausos burnos, džiūstančių lūpų efektas. Todėl atkreipkite dėmesį, jei jūsų vaikas yra labiau ištroškęs ir dažniau nei įprastai vaikščioja į tualetą arba yra kitų dehidratacijos požymių (juodi paakiai).

4. Kraujas iš nosies. Garinantys elektronines cigaretes dūmus dažnai išleidžia pro nosį, o tai gali sausinti nosies gleivinę ir skatinti kraujo iš nosies tekėjimą.

5. Žaizdelės burnoje ir rūkoriaus kosulys. Pastebima, kad elektroninių cigarečių vartotojų burnose dažnai pasitaiko sunkiai gyjančių mikrožaizdelių, taip pat dažnas ir vadinamasis rūkoriaus kosulys.

6. Keistos baterijos ir krovikliai. Kai kurioms elektroninėms cigaretėms pakrauti reikia paprasto USB kabelio, tačiau senesnių modelių cigaretėms reikalingos baterijos, kurias reikia nuolat krauti. Jei savo vaiko kambaryje ar tarp daiktų pastebite neaiškias baterijas – pasidomėkite, jos gali būti nuo elektroninių cigarečių. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir su USB kabeliu kompiuteryje kraunamus įrenginius – vienas iš jų gali būti elektroninė cigaretė.

7. Vatos gabalėliai ir metalinės vielutės. Jei tarp savo vaiko daiktų randate nebalintos, organiškos medvilnės gumulėlius arba plonas metalines vielutes – galite būti įsitikinę, kad jūsų vaikas garina elektronines cigaretes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius