Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seserys Irūna ir Ineta Puzaraitės: „Pagaliau žinome, kaip apsisaugoti nuo besaikio pirkimo“

Laukdami šeimos pagausėjimo, būsimieji tėveliai teiraujasi bičiulių ir šeimos narių apie jų patirtį, lanko kursus bei naršo po specializuotus interneto forumus ir knygas. Dainininkės seserys Irūna ir Ineta Puzaraitės sutaria, kad patikimiausias būdas įvertinti įvairias rekomendacijas dėl motinystės yra tapti mama. Be to, tada į patirties kraitelį pradeda byrėti ir autorinės gudrybės, kurios padeda saugiau, ramiau ir lengviau auginti vaikus ir gali būti pravarčios kitiems.
Irūna Puzaraitė-Čepononienė su sunūmi Toru
Irūna Puzaraitė-Čepononienė su sūnumi Toru / Asmeninio archyvo nuotr.

Nors su dauguma panašių vaikų auginimo iššūkių susidūrė ir mūsų tėvų ar senelių šeimos, tačiau sprendimo būdai juos įveikti dabar gali būti kardinaliai kitokie. Ir šių skirtumų gausu pačiose įvairiausiose srityse: vaiką maitinant, migdant, prižiūrint, lavinant, vedant į lauką ar atpratinant nuo sauskelių.

Beje, dažna šių dienų mama turbūt jau neįsivaizduoja, ką reiškia auginti kūdikį su vystyklais, didesnis galvos skausmas – kaip išsirinkti iš sauskelnių gausos? Bendrovės „Lidl Lietuva“ užsakymu šiemet „Spinter“ atliktas kūdikio kraitelio ruošimo įpročių tyrimas parodė, kad absoliuti tėvelių dauguma (91 proc.) naudoja arba planuoja savo kūdikiui pirkti vienkartines sauskelnes. Ne išimtis ir seserys Puzaraitės, kurių teiravomės, pagal ką renkasi kasdienes prekes atžaloms ir ką iš savo patirties patartų vaikų turintiems ar dar gandrų laukiantiems.

Naudoja tai, kas patikrinta

Dainininkė, televizijos laidų vedėja Irūna Puzaraitė-Čepononienė ir jos vyras, kariškis Rokas Čepononis, augina sūnų Torą, kuriam – jau beveik dešimt mėnesių. Tėvai kasdien džiaugiasi šeimyniškomis akimirkomis, sūnaus pasiekimais ir naujai išmoktais dalykais.

Jaunieji tėvai mėgaujasi tėvyste be didesnių rūpesčių – jei ir iškyla vienas kitas klausimas, visada pasitaria su artimaisiais ar draugais. Be to, Irūna turi jaunesnį brolį, kuriam vasarą sueis 10 metų, tad vaikų auginimo klausimais ji domėjosi dar nuo tada, kai gimė brolis.

Moteris įsitikinusi: kas tinka vienam vaikui, gali visiškai netikti kitam. Todėl artimųjų bei draugų patarimus ir nuomones jie mielai išklauso, priima, tačiau galutinius sprendimus visgi priima patys.

„Visus reikiamus daiktus sūnui susipirkome prieš pat jam gimstant – tikrai nenorėjau pulti ir iš anksto pirkinėti ko reikia ir ko nereikia. Keletą reikiamų daiktų atidavė sesuo, kai kuriuos reikmenis pirkome iš antrų rankų, dėvėtus. Bet tikrai namuose iki šiol yra tokių vaikiškų dalykėlių, kurie nepasiteisino ir kurių visiškai nenaudojome.

Atsiradus sūnui viskas plaukia pasroviui – iškyla vienas kitas klausimas, tačiau, manau, puikiai susitvarkome. Jei išgirstame apie dalykus, kuriais džiaugiasi draugų vaikai, tikrai nepuolame to pirkti – tai nebūtinai tiks Torui. Esame linkę išbandyti naujoves, tačiau galiausiai naudojame tik tai, kas tinka ir patikrinta“, – sakė I.Puzaraitė-Čepononienė.

Jei išgirstame apie dalykus, kuriais džiaugiasi draugų vaikai, tikrai nepuolame to pirkti – tai nebūtinai tiks mūsų sūnui Torui. Esame linkę išbandyti naujoves, tačiau galiausiai naudojame tik tai, kas tinka ir patikrinta.

Dėl sauskelnių klausimų nekilo

Ar sūnui rinktis daugkartines sauskelnes, ar vienkartines, Čepononiai net nesvarstė – vienkartinės sauskelnės vienareikšmiškai atrodė daug patogesnės. „Ir higienos klausimu, manau, vienkartinės sauskelnės yra geresnis pasirinkimas. Vienkartinės sauskelnės – mūsų kasdienybė. Puiku, kad šiais laikais taip paprastai galima susitvarkyti šiuo klausimu. Ant puoduko bandysiu Torą sodinti jau visai netrukus. Nors jis dar ir nesupranta, bet susipažinti, kas tai yra, manau, jau galima bandyti.

Sauskelnes rinkomės tikrai ne vien pagal kainą. Tiesiog pripirkau įvairiausių gamintojų sauskelnių – nuo pigiausio iki brangiausio varianto. Džiugu, kad mano mažiuko oda nėra alergiška, sūnus nesijaučia nepatogiai su vienomis ar kitomis sauskelnėmis. Jam tinka viskas, svarbiausia pasirinkti tinkamą dydį. Tad perkame tai, kas kokybiška, bet nekainuoja pernelyg daug“, – sakė prekybos tinklo „Lidl“ prekės ženklo „Lupilu“ sauskelnes išbandžiusi I. Puzaraitė-Čepononienė. Šių sauskelnių pakuotės kaina „Lidl“ parduotuvėse svyruoja nuo 3,49 Eur iki 8,25 Eur, priklausomai nuo sauskelnių dydžio.

Ji sakė pernelyg neišlaidavusi vaiko prekėms – nepirko brangiausių daiktų, juo labiau vardinių, kadangi vaikas greitai auga.

„Tik nekreipkite dėmesio į tuos, kurie sakys: „jau aš savo vaiko tai taip neauginau“, „jau aš savo vaikui šito neduočiau“, „mano vaikas visai kitaip darė“, – akcentavo I. Puzaraitė-Čepononienė. – Jūsų vaikas yra jūsų vaikas. Vienas toks ir vienintelis – su savo poreikiais, charakteriu, savo įpročiais... Įsiklausykime ir girdėkime savo mažylį. Jis pats labai aiškiai parodo, ko nori, kas jam tinka, kas patinka. Jis bus patenkintas, jei jį suprasite. Duokite jam visą savo meilę, dėmesio ir šilumos – būsite tobuli tėvai.“

Charizma photography nuotr./ Ineta Puzaraitė-Žvagulienė su sūnumi Bernardu
Charizma photography nuotr./ Ineta Puzaraitė-Žvagulienė su sūnumi Bernardu

Kai kurie daiktai – komercinis triukas

Irūnos sesuo Ineta Puzaraitė-Žvagulienė, Barboros ir Bernardo mama, vaikų auginimo klausimais pradėjo domėtis tik laukdamasi pirmojo vaiko. Ji skaitė knygas, lankė mamoms skirtus kursus, tačiau pagrindinius atsakymus į svarbiausius klausimus tikina radusi tik jau būdama mama – ji įsitikinusi, kad tikrai egzistuoja įgimtas motinystės instinktas. Tuomet atrodo, kad visi rūpimi klausimai tampa lengvai išsprendžiami.

„Daugiau klausimų kilo, kai Barborai suėjo 2-3 metai, kai prasidėjo vadinamoji 3 metų krizė. Kai pradėjo lįsti „ožiukai“ ir kartais būdavo sunku suprasti, kodėl vaikas yra toks irzlus ir piktas. Tada pradėjo kilti klausimai, kaip elgtis, kaip bendrauti su dukrele, kad parodytume tinkamą pavyzdį. Tuomet skaičiau psichologų straipsnius, konsultavausi su savo mama ar kitomis šeimos moterimis, kurios susidūrė su panašiomis problemomis“, – sakė I. Puzaraitė-Žvagulienė.

Laukdamasi antrojo vaiko, Ineta dar turėjo panešioti ant rankų ir pirmagimę, tad antrasis nėštumas buvo sunkesnis fiziškai. O štai dėl kraitelio šįkart buvo ramesnė – nepirko visų galimai reikalingų kūdikiui daiktų, nes jau su pirmagime buvo viską išbandžiusi ir supratusi, kad kai kurie daiktai tėra komercinis triukas.

Sūnus dabar vežiojamas sesės vežimėliu, naudojasi senąja jos lovele ir dauguma žaislų, automobilio kėdute ir netgi jos išaugtais drabužėliais. Kūdikiai greitai auga, tad, anot moters, nėra reikalo pirkti jiems vis naujus daiktus, jeigu jų reikia vos keliems mėnesiams. „Pirmam vaikui pirkau daug ir viską, ką tik įsivaizdavau būsiant reikalinga. O rūbus vaikams pirko visa giminė. Ši – didelė, ir visi Barboros taip laukė, kad aš gaudavau ir tebegaunu kalnus naujų rūbų, – sakė I.Puzaraitė-Žvagulienė. – Net nespėja vaikai kai kurių apsivilkti.“

Rinkdamasi vienkartines sauskelnes žiūriu, kaip į jas reaguoja vaiko odelė, ar neatsiranda paraudimų, ar patogu vaikučiui. „Lupilu“ sauskelnės iš „Lidl“ – tikrai puikus pasirinkimas.

Vaikų poreikiai – labai skirtingi

Inetai yra artimos ekologijos, natūralumo idėjos, todėl ji buvo pasiryžusi vaikus auginti naudodama daugkartinius vystyklus, nes taip geriau kvėpuoja kūdikio odelė. Tačiau netrukus buvo pereita prie vienkartinių sauskelnių, o ir antrasis sūnus auga su jomis. „Patogiau“, – paklausta apie pasikeitusį požiūrį, šypteli I. Puzaraitė-Žvagulienė.

„Rinkdamasi vienkartines sauskelnes žiūriu, kaip į jas reaguoja vaiko odelė, ar neatsiranda paraudimų, ar patogu vaikučiui. „Lupilu“ sauskelnės iš „Lidl“ – tikrai puikus pasirinkimas. Žinojimas, kas vaikui gerai, o kas ne, stabdo nuo besaikio pirkimo. Pavyzdžiui, sūnus košytes pradėjo valgyti nuo 6 mėnesių. Bandžiau jam duoti ir pirktinių, jas jis puikiai valgė. O Barbora jų kategoriškai atsisakydavo, ji valgydavo tik virtas namuose, – pastebi I. Puzaraitė-Žvagulienė. – Tad vaikai tikrai yra skirtingi.“

Mamoms ji turi labai paprastą patarimą: bandyti duoti vaikui visko po truputį ir stebėti, kaip jis jaučiasi. „Svarbu mažiau galvoti apie tai, kas nepavyks, kad kas nors neišeis. Koncentruokimės į tai, kad viskas bus puikiai. Motinystės ir tėvystės instinktai tikrai atsiranda visiems, atsakymai į daugelį klausimų ateina patys, tad baimintis nėra ko“, – įsitikinusi dainininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius