Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija – vaikas vagia. Kaip elgtis tėvams, kaip kalbėtis su atžala?

Socialiai respektabili šiuolaikinė šeima: tėtis advokatas, mama mokytoja ir jų vienturtis pirmokas sūnus, kuriam gerai sekasi mokykloje. Ir staiga kaip perkūnas iš giedro dangaus tėvams ateina pranešimas iš policijos: „Jūsų sūnus sulaikytas vagiant...“. Tėvams šokas.
Kur dingo pinigai?
Kur dingo pinigai? / 123RF.com nuotr.

Kodėl vaikai vagia? Kur tokio elgesio šaknys? Kaip reaguoti ir teisingai pasielgti tėvams? Problemos priežastis aiškina ir pataria kaip elgtis psichologas, Kauno jaunimo direktorius Tomas Lagūnavičius.

Kiekvienas žmogus renkasi, kaip jam geriau gyventi ir išgyventi. Konstruoja savo gyvenimo modelį. Mūsų dabartinėje visuomenėje yra 8 pagrindiniai išgyvenimo būdai. Pirmieji keturi socialiai adaptuoti – t. y. priimtini didžiajai daliai žmonių. Patvirtinti rašytomis ir nerašytomis taisyklėmis.

K.Černevičienės nuotr./Psichologas Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Psichologas Tomas Lagūnavičius

Dauguma tėvų norėtų, kad tai būtų jų vaikų ateitis. Tai įmonių savininkai, verslininkai. Įstaigų direktoriai – samdomi savininko ir atnešantys įmonei dividendus. Specialistai – bet kurios srities, profesijos darbininkai, dirbantys kvalifikuotą darbą. Aptarnaujantis personalas – teikia visuomenės nariams įvairias paslaugas (mokytojai, gydytojai, teisininkai, psichologai, policininkai...).

Ir nei tėtis, nei mama nelinkėtų savo vaikui priklausyti kitiems visuomenės ratams. Šie gyvenimo būdai dažniausiai netoleruojami. Reketininkai jėga pasisavina kitų uždirbtą pelną.

Prašinėtojai „minta“ kitų žmonių gyvenimo sąskaita. Tai ne tik elgetos, bet ir tie, kurie gyvena vien iš socialinių pašalpų. Ir gyvena neretai geriau, negu dirbantys ir mokantys mokesčius valstybei.

Rinkėjai – nepriklausomi benamiai. Paribio žmonės. Gyvena iš to, ką randa gatvėje. Ši žmonių grupė geriausiai adaptuota ekstremalioms gyvenimo sąlygoms. Jie taip gerai prisitaikę išgyventi, jog galėtų išlikti ir po atominio karo.

Tai kaip atsiranda probleminis vaiko elgesys? Jeigu vaikas pradėjo vogti, tam yra kelios priežastys. Jūsų vaikas silpniausias šeimos narys. Todėl paklauskite savęs:

1. Gal vaikas turi skaudžių socialinių patirčių? (Išgyveno tėvų skyrybas, gimė broliukas ar sesutė, tėvai nuolat dirba ir neturi laiko jo išklausyti, pakeitėte gyvenamąją vietą, mokyklą ir t. t.). Vaikui trūksta dėmesio ir neadekvačiu elgesiu jis demonstruoja: „SOS, man labai bloga!“

Raskite kasdien 20 minučių laiko skirti visą savo dėmesį tik jam: bendraukite, klauskite, kaip sekėsi. Užsiimkite bendra veikla. Leiskite vaikui išsipasakoti, išsikalbėti. Paguoskite, nuraminkite, patarkite.

2. Gal vaikas labai impulsyvus ir nori gauti iškart ko negali? Gal vaikas piktas, pavydus ir vogdamas nori kažkam keršyti? Tai rodo, kad yra gilesnių neatskleistų ir nepatenkintų vaiko poreikių. Ramiai paklausinėkite, išklausykite ir išgirskite, ką vaikas sako. Kartu aptarkite jo pykčio, nuoskaudų priežastis. Pasakykite, kad jūs visada jį suprantate ir palaikote.

3. Gal mažasis abejingas ir nesugeba suvokti, kas yra nuosavybė, sąžiningumas? O gal šeimoje nėra griežtų taisyklių, kad naudojantis kito daiktais, reikia prašyti leidimo? Nubrėžkite aiškias ribas „tavo – mano“, „galima – negalima“. Nustatykite suprantamas taisykles, kaip elgtis su svetimais daiktais.

4. Gal paauglys vagia, kad pelnytų bendraamžių pripažinimą? Gal bendraamžiai jį verčia vogti, tik taip priimdami į savo grupę? Padėkite jam rasti draugų, kurie padės ugdyti charakterį ir išmokys pasipriešinti neigiamai įtakai. Užrašykite į būrelį, sporto klubą ir t. t. Ten, kur vaikas galės užsiimti pozityvia veikla.

5. Svarbu! Teisingo elgesio mokymas turi būti kasdieninis trumpas procesas. Vaikas turi suprasti konkretų „veiksmas – atpildas“ dėsnį. Jei manote, kad gražiuoju susitarti nepavyksta, kartais reikia taikyti bausmę. Prieš tai perspėkite, kad daugiau tokio elgesio netoleruosite. Ir savo žodžio laikykitės.

Jūs esate puikūs tėvai. Bendraukite su savo vaiku kasdien. Tapkite jo draugais, bendraminčiais, patikėtiniais, patarėjais. Padėkite jam rasti savo kelią ir savo vietą visuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius