-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinis paauglys ir socialiniai tinklai. Koks tėvų vaidmuo?

Raidos etapas – paauglystė. Šiame etape pagrindiniai iššūkiai ir siekiai – pripažinimo, tapatumo, savos draugų kompanijos, išskirtinumo paieškos, maištas prieš taisykles ir apribojimus. Paaugliams būdingas didelis svyravimas tarp idealizavimo ir nuvertinimo (tiek savęs, tiek aplinkinių), emocijų pokyčiai. Tai pirmosios meilės ir susižavėjimo laikotarpis, savo talentų ir gebėjimų paieška ir vystymas.
Naršymas internete
Naršymas internete / „Scanpix“ nuotr.

Nuo paauglio iki saugusiojo yra keletas žingsnių: geresnio gebėjimo kritiškai vertinti situaciją ir prisiimti atsakomybę išsiugdymas, nepriklausomybė ir atsiskyrimas nuo tėvų, mokyklos užbaigimo ir profesijos pasirinkimo uždaviniai (smegenų dalis, atsakinga už sprendimų priėmimą, numatant pasekmes, išsivysto tik apie 21 metus).

Galima išskirti keletą svarbių momentų, kaip socialiniai tinklai veikia jauną žmogų. Jų įtaka išties didelė, nes jie tenkina labai daug svarbių vaiko, jauno žmogaus poreikių: dėmesio, pripažinimo, įvertinimo, žinių, bendravimo, emocinio palaikymo ir t.t.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klinikinė psichologė Eglė Šekštelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klinikinė psichologė Eglė Šekštelienė

Dėmesio poreikis

Jaunas žmogus, paauglys yra alkanas dėmesio. Pasaulis, kuriame tiek daug skubėjimo ir užimtumo, dėmesys tampa labai sunkiai patenkinamu poreikiu. Jei paauglys mano, kad niekam nerūpi, socialiniai tinklai gali „pamaitinti“ šį trūkumą. Visuomet galima kurti, fotografuoti, rašyti ir gauti dėmesio „patinka“/„nepatinka“ forma, tapti sekėju ar tuo, kurį seka, domisi. Socialiniuose tinkluose jaunimas turi daugiau galimybių sulaukti dėmesio įdėdami mažiau pastangų.

Tobulo gyvenimo“ siekis

Visi nori to, ko neturi? Turtų? Žvaigždės gyvenimo? Prabangių daiktų? Prabangių drabužių? Prabangių vakarėlių? Prabangių transporto priemonių ar kelionių?

Nuotraukų gražinimas, vakarėlių ir pasilinksminimų nuotraukų ir aprašymų platinimas lyg pabrėžia, kaip „šauniai“ galėtum leisti laiką – daug draugų, vakarėlių, prabangos. Šis netikroviškas, bet labai viliojantis lengvabūdiškas ir smagus gyvenimas gali pasirodyti itin patrauklus jaunam žmogui.

Šis netikroviškas, bet labai viliojantis lengvabūdiškas ir smagus gyvenimas gali pasirodyti itin patrauklus jaunam žmogui.

Smagiai leisti laiką su draugais nėra blogai. Gebėjimas linksmintis, patirti džiaugsmą – būtina gyvenimo dalis. Kalba eina apie glamūrinio, prabangaus gyvenimo būdo, nuolatinių vakarėlių, „žvaigždiško“ gyvenimo būdo propagavimą.

Gali kilti klausimas – kodėl aš taip negaliu gyventi; gali kilti noras rodyti kitiems, kaip „tobulai“ gyvenama... Gauti palaikymą ir susižavėjimą. Į tokius spąstus pakliūti gali tiek jaunas, tiek suaugęs žmogus, kuomet išorė, statusas, prabangos elementai tampa patys svarbiausi.

Gyvenimas lygiuojantis į „žvaigždes“ tampa labai apgaulingas ir netikras. Toks vaikymasis paviršutiniškų ir lėkštų dalykų (daiktų, kitų prabangos atributų, kurie perkami dažniausiai iš tėvų sąskaitos) stabdo jauno žmogaus brandą, trukdo augti kaip asmenybei. Prabangos atributai ir lygiavimasis į „žvaigždžių“ kultūrą supoliarizuoja savęs vertinimą „ esu labai vertingas, nes...“ „esu niekam tikęs, nes...“.

Paauglystė – tikra savęs paieškų ir savo vaidmenų sumaištis. Čia svarbus tėvų vaidmuo ir pagalba paaugliui. Jį reikia skatinti svajoti ir kurti, padėti eiti link savo tikslų, atrasti ir vystyti savo talentus gebėjimus, tuomet stiprės ir jaunuolio pasitikėjimas savimi.

Vida Press nuotr./Mama ir dukra
Vida Press nuotr./Mama ir dukra

Klaidingas grožio suvokimas

Socialinių tinklų įtaka grožio suvokimui yra didžiulė, o jautriausia grupė – paaugliai, ypač jaunos merginos. Paauglystėje kūnas stipriai keičiasi. Dėl stipriai moteriškėjančios ar vyriškėjančios figūros gali tekti atsisakyti sportinės karjeros, pavyzdžiui, dėl lėto augimo šuolio gali žlugti svajonė tapti krepšininku. Kūno pokyčiai stipriai veikia ir lūkesčius, kokiu paauglys svajoja būti.

Socialinių tinklų įtaka grožio suvokimui yra didžiulė, o jautriausia grupė – paaugliai, ypač jaunos merginos. Paauglystėje kūnas stipriai keičiasi.

Socialinės medijos stipriai prisideda prie klaidinančio grožio suvokimo. Juk nuotraukos feisbuke, instagrame arti tobulybės. Nuostabi oda, plaukai, didelės akys, įspūdingas makiažas. Paauglys, žiūrėdamas šias nuotraukas, ima savęs klausti, o kaip aš atrodau? Tada jis gali tapti kritiškas savo išvaizdos trūkumams.

123rf.com /Paauglė
123rf.com /Paauglė

Paauglystės laikotarpiu dėl hormonų keičiasi ne tik oda, figūra, bet ir nuotaikos, savęs vaizdas. Jaunas žmogus dažnai nesupranta, kad normalu neturėti tobulos odos ir didelių akių ar puikiai sušukuotų plaukų, raumeningo kūno. Pagrindinis medijos trūkumas – jauni žmonės tampa jautrūs kūno „netobulumams“. Taip atsitinka iš dalies dėl to, kad jie idealizuoja garsenybes glamūrine išvaizda, „tobula figūra“.

Mokslininkai nustatė, kad depresija ir savivertės problemos glaudžiai susijusios su socialiniu lyginimu. Savęs lyginimas su kitais socialinėse medijose dažnai lemia savęs nuvertinimą, blogą, prislėgtą nuotaiką.

Claire Mysko, kūno vaizdo ekspertė, bestselerių autorė, teigia, jog jauni žmonės, kurie turi polinkį į perfekcionizmą, nerimą ar valgymo sutrikimus, žiūrėdami į lieknų merginų, moterų nuotraukas dažnai prilygina lieknumą laimingumui. Tokį patvirtiną gali gauti ir įkeldamos savo nuotraukas ir gaudamos taip laukiamo susižavėjimo, pripažinimo – tai tik dar labiau iškreipia savo kūno vaizdo suvokimą, priėmimą.

C.Mysko perspėja, jog socialiniai tinklai, nors suteikia teigiamą atgalinį ryšį, pripažinimą, kurio jaunos merginos taip trokšta, gali ir tapti dar didesniu nesaugumo katalizatoriumi.

Emocinis palaikymas

Šis poreikis sietinas su artumo poreikiu. Iš tiesų socialiniai tinklai turi ne vien neigiamą poveikį. Asmenims, kurie jaučiasi atstumti, izoliuoti arba serga, turi sunkumų susirasti bendraminčių ratą ir taip gauti emocinio palaikymo, gali padėti socialiniai tinklai.

Daug sunkiau realiai eiti į pasimatymą, realybėje užkalbinti patrauklų asmenį, kviesti draugauti. Socialiniuose tinkluose jaunuolis gali būti atviresnis, saugesnis nei realybėje. Kalbantis socialiniuose tinkluose, gali skirti daugiau laiko pagalvoti – ką nori parašyti, kaip parašyti, ištrinti, kas nepatiko, ir pakoreguoti. Regis, realybėje būti tokiam, kokiam norisi, gana sudėtinga – tai atrodo daug lengviau socialiniuose tinkluose.

Asmenims, kurie jaučiasi atstumti, izoliuoti arba serga, turi sunkumų susirasti bendraminčių ratą ir taip gauti emocinio palaikymo, gali padėti socialiniai tinklai.

Visgi nereikia pamiršti, jog socialiniuose tinkluose susiduriame ne vien su palaikymu ir pripažinimu, bet ir su kritika, atstūmimu.

Tėvų vaidmuo

Tėvų vaidmuo itin reikšmingas, net jei patys taip negalvoja. Adekvatus vaiko vertinimas, padrąsinimas ir teigiamas dėmesys labai vertingas bręstančiam paaugliui. Pastebėkite, kiek sakote pozityvių padrąsinimų, pastebėjimų, kiek esate kritiški, ar keliate balsą, priekaištaujate, pykstate.

Svarbus kokybiškas laikas leidžiamas kartu. Kiek jums pavyksta skirti individualaus dėmesio paaugliui (be kritikos, barimų), ar galite padėti mokytis įveikti nusivylimus, skatindami koncentruotis į pastangas, o ne vien į rezultatą?

  • Dėmesys paaugliui, jo vidiniam pasauliui. Čia verta pastebėti, jog vaikui svarbu ne tik materialiniai dalykai ir jų pakankamas užtikrinimas, bet vaiko minčių ir jausmų pasaulis, santykiai su kitais. Domėkitės, kaip jūsų paauglys mąsto, jaučiasi, kaip ir su kuo bendrauja, kas jam svarbu, apie ką jis svajoja. Toks rūpestingas, bet ne kontroliuojantis domėjimasis parodys jūsų vaikui, kad jis jums rūpi, yra svarbus. Žinoma, vaiko lepinimas, kiekvieno noro tenkinimas – ne išeitis.

  • Dėmesys kaip, kur ir kodėl vaikas įsitraukia į socialinius tinklus. Žinokite, kur jūsų vaikas įsitraukia, kokias paskyras yra susikūręs, kas jį tame domina (menas, mada, žinios, garsenybės, muzika, reklama ir pan. ). Domėkitės ir klauskite:

  • Kiek kartų per dieną lygini save su kitais?

  • Kaip jautiesi, kai sulauki kitų pritarimų įkėlus fotografiją?

  • Koks tikslas buvo įdėti fotografiją?

  • Ar naršymas po socialinius tinklus veikia tavo nuotaiką?

  • Kada jauteisi prasčiau po to, kai peržvelgei socialinius tinklus?

  • Ar manai, kad tavo draugai tikrai yra tokie žmonės, kokius save rodo internete? O tu?

Šie ir kiti klausimai atskleis, kaip jūsų paauglys jaučiasi, kuo jam svarbūs socialiniai tinklai, su kokiais sunkumais susiduria ir kt. Lieka ir kiti svarbūs klausimai:

  • Jūsų kišimasis/nesikišimas/bendravimas socialiniuose tinkluose. Kaip jūsų vaikas jaučiasi, kai jūs matote jo bendravimą socialiniuose tinkluose, dalinatės, kas jums patinka po jaunuolio nuotraukomis? Pasikalbėkite ir kartu nutarkite, kaip jums abiems geriausiai tiktų, kokios jums svarbios bendravimo taisyklės populiariausiuose socialiniuose tinkluose.

  • Pagalvokite, kokia jums bendravimo strategija artimesnė – visai „nedraugauti“ socialiniuose tinkluose, bendrauti su tam tikrais privatumo apribojimais ar kita? Turėkite sau ir šeimos rate aiškias taisykles apie bendravimą socialiniuose tinkluose.

  • Ar jūsų paauglys žino svarbiausias saugumo taisykles ir kam jos reikalingos? Ką darys, jei norės įkelti savęs pusnuogio nuotrauką ar kiti to prašys? Jei užkalbins nemalonus, gąsdinantis žmogus, jei patirs elektronines patyčias ar kitokį smurtą? Pasikalbėkite apie galimus pavojus, priminkite, kad jums, tėvams, visada praneštų, jei sulauktų įtartinų, nerimą keliančių pranešimų, priekabių nuo nepažįstamų žmonių. Skatinkite vaiką saugiai elgtis ir visuomet pranešti apie smurtą, piktas situacijas. Visada reaguokite rimtai ir atidžiai į vaiko išsakomus sunkius jausmus, sudėtingas situacijas, nenuvilkite ir neatstumkite, kitaip galite prarasite vaiko pasitikėjimą ir saugumo su jumis jausmą.

  • Aptarkite sunkias situacijas, santykių klausimus nekritikuojant ar nekamantinėjant. Padėkite suprasti, kaip jis galėjo prisidėti prie nesutarimų ar nusivylimų santykiais su kitais, kaip ištaisyti sunkias situacijas, savo elgesį. Jūsų grįžtamasis ryšys gali būti naudingas ir skatinantis brandumą.

Paauglio raidos ypatumų supratimas, socialinių tinklų svarba šiuolaikiniame pasaulyje, tėvai bei kiti svarbūs paaugliui asmenys gali padėti jiems tapti brandžiais suaugusiais. Kad vaikai nepakliūtų į dėmesio siekimo ir paviršutiniško pripažinimo ar iškreipto grožio supratimo spąstus, verta pagalvoti, kiek tėvai gali pasiūlyti supratingo ir teigiamo dėmesio. Teigiamas grįžtamasis ryšys ir palaikymas – didelė pagalba paaugliui bręstant ir tampant suaugusiu žmogumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius