Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Skyrybos. 9 strategijos, kurios padės vaikams išgyventi skyrybas

Skyrybas itin sunkiai išgyvena vaikai. Suaugusieji, nežiūrint asmeniškai patiriamo streso, turi padėti vaikams praeiti šį procesą. Tinklalapis huffingtonpost.com siūlo devynias strategijas, kurias vertėtų išbandyti besiskiriančioms poroms dėl savo vaikų.
Tėvų barnis
Tėvų barnis / Fotolia nuotr.

1. Atviras pasakojimas

Net ir mažiausi vaikai viską supranta, nors mums taip ir neatrodo. Jeigu mama ir tėtis pradeda miegoti skirtinguose kambariuose, jie tą pastebi. Aptarkite šį klausimą su partneriu ir būkite vieningi tuo aspektu, kad kartu pasakysite vaikui teisybę, nesileisdami į detales.

2. Skatinkite tolimesnį bendravimą

Atminkite: vaikai myli jus abu, juodindami savo partnerį jūs skaudinate savo vaiką.

Aišku, vaikai uždavinės klausimus arba komentuos situaciją. Likite atviri dialogui; pradėkite jį pirmi, jeigu matote, kad vaikas kažko nori paklausti, tačiau gėdijasi.

3. Pažadėkite ir laikykitės pažado

Pranešę vaikams apie skyrybas, nuraminkite vaikus, kad ir toliau būsite jų tėvai kas benutiktų. Jų ramybę būtina nuolat palaikyti. Priminkite jiems, kad skyrybos niekaip su jais nesusijusios ir kad vaikai – didžiausia šios santuokos dovana.

4. Nejuodinkite buvusio sutuoktinio

Vienas iš būdų, kaip jūs galite sunaikinti vaiko saugumo jausmą – tai blogai atsiliepti apie jo tėvą/mamą. Patikimas būdas įtikinti vaiką, kad net po skyrybų jis turės du tėvus – demonstruoti vienas kito palaikymą, ypač auklėjimo klausimuose. Galbūt jūs nepritariate buvusiojo/buvusios požiūriui, tačiau geriau tai aptarti ne prie vaikų. Atminkite: vaikai myli jus abu, juodindami savo partnerį jūs skaudinate savo vaiką.

5. Neišnaudokite vaikų

Vaikai nėra šachmatų figūrėlės jūsų žaidime, jie neturi būti susiję su skyrybų procesu. Nepaverskite jų poveikio buvusiam sutuoktiniui priemone. Nepriklausomai nuo to, sklandžiai ar nelabai vyksta skyrybos, visgi situacija namuose ir įprastas gyvenimas ima keistis. Todėl jūsų tikslas suteikti vaiką supančiai aplinkai kiek įmanoma daugiau stabilumo.

„Fotolia“ nuotr./Tėvų skyrybos
„Fotolia“ nuotr./Tėvų skyrybos

6. Būkite lankstūs

Visa šeima prisitaiko prie naujų vaidmenų ir grafikų. Pirmosiomis dienomis po skyrybų viskas gali vykti ne taip: jūs vėluosite, pateksite į neįprastas jums situacijas, pyksite. Pabandykite paleisti situaciją: atšaukite kai kuriuos susitikimus ar įsipareigojimus, plaukite pasroviui. Svarbiausia – išlaikyti stabilumą vaikus supančioje aplinkoje, kol viskas pradės tekėti sava vaga.

7. Leiskite vaikams liūdėti

Ištverti tėvų skyrybas nelengva, vaikai turi išgyventi šį praradimą. Jų liūdesys gali pasireikšti labai įvairiai. Ir labai individualu, kiek prireiks laiko susitaikyti, prisitaikyti ir priimti. Duokite jiems laiko, būkite šalia, stebėkite ir apsišarvuokite kantrybe.

8. Pasiūlykite profesionalią pagalbą

Egzistuoja vaikų psichologai, kurie specializuojasi teikti pagalbą tėvų skyrybas išgyvenantiems vaikams. Jeigu jaučiate, kad neišsiversite be profesionalo pagalbos, raskite tam pinigų ir laiko. Tai gali padėti ne tik vaikams, bet ir visai šeimai.

9. Saugokite save

Vaikai žiūri į jus kaip į jėgos šaltinį, ir kaip sunku jums bebūtų, jūs turite išlikti tuo šaltiniu. Prisiminkite, kaip nurodoma elgtis nutikus lėktuvo katastrofai – iš pradžių deguonies kaukę dėti sau, o tik paskui vaikui. Todėl neignoruokite savo poreikių. Kvėpuokite giliai, rūpinkitės savimi ir žvelkite į ateitį su optimizmu.


15min GYVENIMAS drauge su Šeimos ir asmens saviugdos centru „Bendrakeleiviai“ bei šeimos centru „Kartu saldu“ pateikia straipsnių ciklą, pavadinimu #Skyrybos. Jame nagrinėjami visi aspektai – tėvų elgesys, kai šeimoje yra nesutarimų, vaikų emocinė savijauta, jų įtraukimas į suaugusiųjų santykių peripetijas, atsakomybės, pareigos ir kaltės jausmas, likusios nuoskaudos, išmoktos pamokos po skyrybų bei kiti su skyrybų drama susiję dalykai.

Daugiau tekstų rasite skiltyje #Skyrybos.

Norite pasidalinti savo patirtimi bei išgyvenimais? Rašykite, išklausysime. Mūsų adresas gyvenimas@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius