Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SOS! Nelaimė!

Auginti vaiką – išties nemenkas kantrybės ir reakcijos išbandymas. Tėveliai neretai patenka į situacijas, kai galvoje it švieslentėje mirksi klausimas: ką daryti? Siūlome keletą naudingų patarimų, kaip elgtis ekstremaliose situacijose.
Vaiko žaizdelė
Vaiko žaizdelė / Fotolia nuotr.

SITUACIJA: paspringo

Per pirmąjį pusmetį peržengusiems mažyliams kramsnoti morkų ar obuolių griežinėlius, riestainukus, džiūvėsėlius labai naudinga. Taip jie mokosi valdyti rankytes, kramtyti, dargi pamasažuoja nuo dygti pradedančių dantukų paburkusias dantenas. Bet... toks kietas maistas kelia ir didelį pavojų – vaikutis gali paspringti. Mažasis kramsnodamas pradėjo stipriai kosėti ar žiopčioti? Nedelskite nė sekundės!

Ką daryti
Atminkite, kad tokiose situacijose reikia reaguoti žaibiškai – brangi kiekviena sekundė.

Kūdikį paimkite į rankas, atsukite veideliu į grindis, galvytė turėtų būti žemiau liemens, rodomąjį pirštą įkiškite jam į burnytę, o kita ranka lengvai patapšnokite per nugarėlę – maždaug per 5 sekundes po 4 kartus.

Jei vaikas vyresnis, paprašykite, kad kiek galėdamas stipriau pakosėtų. Nepavyksta? Tada tuoj pat atsistokite jam už nugaros, tvirtai apkabinkite ir kumščiu periodiškai spūsčiokite tarp krūtinkaulio ir bambos. Taip darykite, kol jis išspjaus tai, kuo paspringo.

Jei vaikutis neišspjauna daikto, kuriuo paspringo arba nebežinote, kaip jį gelbėti, nedelsdama skambinkite 112 pagalbos numeriu. Būtų geriausia, kad paskambintų šalia esantis žmogus. Tą akimirką nieko nėra šalia? Įjunkite telefono garsą taip, kad galėtumėte girdėti ir tuo pat metu vykdyti medikų nurodymus, kol jie atvyks.

Patarimas
Nesvarbu, kad ir kokių turite neatidedamų reikalų ar manote, kad mažylį paliekate vieną tik sekundėlei, jei tuo metu rankytėje jis turi valgomą daiktą, visi reikalai privalo palaukti. Palikti valgančio mažojo nevalia nė akimirkai. Jei norite jį trumpam palikti maitinimo kėdutėje, paimkite iš jo valgį ir atidžiai pažiūrėkite, ar nurijo paskutinį kąsnį.

Pakramsnoti duokite tik tada, kai jis ramiai sėdi prie stalo, maitinimo kėdutėje ar vežimėlyje. Maži vaikučiai dažniausiai paspringsta tada, kai valgo bėgiodami ar dūkdami.

SITUACIJA: apsinuodijo

Pradėję ropoti ar savarankiškai vaikščioti mažyliai tampa nepaprastai smalsūs. Pasaulį jie labiausiai mėgsta tyrinėti ragaudami. Na, o su trejų ketverių metukų pypliais dar didesnė bėda. Jie jau šį bei tą supranta apie pavojus, bet neretai smalsumas ima viršų. Mažyliams maga sužinoti, ar skanūs močiutės vaistukai, ką įdomaus galima nuveikti su tuo gražiu geltonu vonioje stovinčiu skysčiu ir t. t. Panašių eksperimentų pasekmės gali būti labai liūdnos, kartais netgi mirtinos...

Ką daryti
Jei chemikalų pateko į vaikučio akis, nedelsdama plaukite tekančiu vandeniu ne mažiau nei 10–15 minučių. Ypač atidžiai skalaukite po vokais – juos atsargiai pakelkite. Geriausia šią procedūrą atlikti dviese, nes vaikai tokiais atvejais dažniausiai verkia ir spurda.

Jei pavojingos medžiagos pateko ant odos, tuoj pat nurenkite drabužius ir plaukite odą tekančiu vandeniu ne trumpiau nei 10–15 minučių.

Jei mažylis įkvėpė pavojingų dūmų ar garų, skubiai neškite jį į gryną orą. Jei matote, kad jis yra vangus ar praranda sąmonę, tuoj pat kvieskite greitąją.

Vaikas prarijo didelį kiekį vaistų? Liaudyje paplitusi nuomonė, kad reikia kuo skubiau sukelti vėmimą. Bet iš tiesų nepatartina to daryti patiems, nes kartais tai gali labiau pakenkti nei padėti. Taigi užuot gaišę brangų laiką, verčiau skubiai kreipkitės į gydytojus.

Jei įvykus pavojingam nutikimui, nežinote ko griebtis ir kaip gelbėti savo atžalėlę, jokiu būdu nesavivaliaukite. Skambinkite Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurui telefonais 85 236 2052; 8 687 53378. Profesionalūs toksikologai objektyviai įvertins situaciją ir patars, ką daryti toliau.

Patarimai
Visus vaistus ir chemikalus laikykite vaikams neprieinamose vietose. Dar geriau, kad jokių pavojingų chemikalų namie apskritai nebūtų.

Na, o jei apsisaugoti nepavyko ir nutiko bėda, turėkite galvoje, kad apsinuodijimo atvejais labai svarbu operatyvumas. Taigi kad medikai galėtų greičiau padėti jūsų vaikučiui, vykdama į ligoninę būtinai pasiimkite šalia mažylio rastas chemikalų ar vaistų pakuotes ir pan.

SITUACIJA: susižeidė

Mažyliai – tarsi gyvas sidabras. Bėgioja, dūksta, karstosi... Ko gero, nerasite nė vieno, kuris būtų užaugęs be gumbo, mėlynės ar įdrėskimų. Tokia bėda – ne bėda. Tačiau kartais mažieji šėliotojai susižeidžia ir ne juokais. Svarbiausia, deramai įvertinti, kada užtenka tik paguosti, o kada reikia kuo skubiau suteikti pagalbą ir kreiptis į gydytojus.

Ką daryti
Jei vaikutis tik susitrenkė, sumuštą vietą derėtų gerai atšaldyti. Yra net specialių gelio maišelių. Jei tokių neturite, puikiausiai tiks ir į audeklą įvynioti ledukai iš šaldiklio. Jei sutrenkimas nemenkas, neprošal vėliau jį periodiškai patepti specialiu traumas gydyti skirtu tepaliuku ar geliu.

Jei mažasis susitrenkė galvytę, stebėkite jį atidžiau. Tapo apatiškas, mieguistas, skundžiasi galvos skausmais arba jį pykina, vertėtų suskubti pas gydytojus – tai gali būti smegenų sukrėtimas.

Ką daryti, jei pasirodė kraujas? Pirmiausia žaizdą reikia nuplauti fiziologiniu tirpalu ar tekančiu vandeniu. Tik netepkite žaizdos jodu, vandenilio peroksidu, alkoholiu ar briliantine žaluma. Šios priemonės tik sukels vaikučiui skausmą, o jų nauda abejotina. Vaikams yra sukurta specialių priemonių, kurios ne tik dezinfekuoja, bet ir drėkina žaizdą bei skatina greičiau gyti. Jei žaizda yra labai gili, joje yra svetimkūnių (pvz., stiklo šukių) arba nepavyksta kraujavimo sustabdyti ilgiau nei 10 minučių, nerizikuokite vaiko sveikata – tuoj pat kreipkitės į medikus.

Patarimai

Ne veltui sakoma, jei pats saugosies, ir Dievas saugos. Taigi kol vaikutis dar nedidukas, pasistenkite, kad namuose jam būtų saugu. Jei jis dar netvirtai stovi ant kojyčių, kiekvienas aštrus baldo kampas mažajam kelia didžiulę grėsmę. Pasistenkite, kad tokių aštriakampių baldų jo kelyje nebeliktų. Yra net specialūs aštriems kampams skirti paminkštinimai. Jei jų uždėti neįmanoma, tada tą baldą bent kuriam laikui perstatykite atokiau nuo vaikučio. Nupirkite ir specialius kimštukus į rozečių lizdus – maži pirštukai labai landūs... Nepalikite vaikučiui prieinamoje vietoje peilių, žirklių, adatų ir panašių daiktų. Visada patikrinkite, ar čirškanti keptuvė ir kunkuliuojantis puodas stovi pakankamai toli nuo viryklės krašto. Juk vienas nerūpestingas poelgis gali labai brangiai kainuoti...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius