Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Specialistai pataria: dešimtmetis jau turėtų mokėti skalbti ar įkalti vinį

Vaikai sugeba kur kas daugiau, negu jūs įsivaizduojate, tad tėvai darydami viską už savo atžalas iš tiesų daro meškos paslaugą, sako žurnalistė Michelle Crouch. Portale parents.com skelbiamame straipsnyje ji rašo, kad namų ruošos darbų vaikai turėtų pradėti mokytis dar lankydami darželį, o dešimtmetis jau turi mokėti skalbti, apsipirkti ar sutvarstyti žaizdą.
Mergaitė piešia.
Mergaitė piešia. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Internetinės saugos bendrovės „AVG Technologies“ neseniai atlikto tyrimo duomenimis, Jungtinėse Valstijose naudotis išmaniuoju telefonu moka net 58 procentai 3–5 metų amžiaus vaikų, bet pasigaminti sau pusryčius sugebėtų tik kas šeštas (15 proc.).

„Užuot leidę vaikams patiems apsitarnauti, dauguma tėvų stengiasi viską padaryti už juos“, – sako JAV organizacijos „Growing Leaders“, kurios tikslas – ugdyti vaikų lyderystės įgūdžius, steigėjas Timas Elmore’as. Jis pataria pradėti vaikus mokyti praktinių dalykų jau dabar – tai jiems padės greičiau tapti savarankiškiems ir nepriklausomiems.

1. Tegu skalbia

Nemažai paauglių neturi nė menkiausio supratimo apie tai, kaip, pvz., esant reikalui reikėtų išsiskalbti drabužius, nors pradėti pažindinti vaiką su skalbimo procesu, pasak autorės, galima jau nuo šešerių.

Jei jūsų skalbimo mašina pakraunama per viršų, pastatykite prie jos taburetę-laiptelį. Parodykite vaikui viską nuo pat pradžių: kiek ir kur reikia įpilti skalbimo priemonės, kaip pasirinkti programą ir kaip mašiną paleisti.

Tinklaraštininkė Amy Mascott augina tris vaikus (9, 10 ir 12 metų amžiaus). Jos namuose įvairius buities darbus atlieka smagūs herojai: Karys skalbikas, Super-puper džiovintojas ir Galingasis sulankstytojas.

A.Mascott pripažįsta, kad kartais skalbiniai atsiduria spintoje dar gerokai drėgni, tačiau, pasak jos, ne tai svarbiausia: „Nesiekiu, kad viskas būtų atlikta tobulai. Mano tikslas – išmokyti juos padaryti darbą nuo pradžios iki galo“.

2. Tegu sėja ir sodina

Daugelis priešmokyklinukų žino, kad sėklas reikia pasėti, o tada iš jų išauga augalai – to juos išmoko darželyje. Tačiau kažin ar daug jų sugebėtų daigelius perkelti į dirvą sode. Štai ką šiuo klausimu pataria sodininkystės projektų rinkinio vaikams bendraautorė Whitney Cohen:

– paprašykite vaiko iškasti duobutę, kuri būtų šiek tiek didesnė už vazonėlį, kuriame auga daigelis,

– perkėlę daigelį iš vazonėlio į duobutę, paprašykite vaiko atsargiai užpilti šaknis žemėmis ir nestipriai tą vietą apspausti,

– leiskite vaikui pačiam palaistyti pasodintą daigelį,

– 6–7 metų vaikas persodinti daigelį gali pats. Pamokykite jį: reikia praskleisti du pirštus, kad daigelis atsidurtų tarp jų, tada nestipriai kita ranka spustelti vazonėlį, kad tai, kas jo viduje, atšoktų nuo sienelių ir atsidurtų delne. Jei šaknys suaugusios pernelyg tankiai, prieš augalą persodinant jas reikėtų kiek papurenti.

3. Tegu pakuoja dovanas

Dovanoti dovanas jūsų atžala mėgsta – tuo galima neabejoti. Tačiau pakuoti jas jam patiktų ne ką mažiau. Priešmokyklinukai gali būti puikūs pagalbininkai atkerpant pakavimo popieriaus ir klijuojant prie jo lipnią juostelę, o mažesniems vaikams leiskite pasireikši kitur: tegu nuima nuo dovanos kainą, suranda tinkamo dydžio dėžę ir apvynioja tą dėžę popieriumi prieš kerpant, kad būtų aišku, kiek jo reikia.

4. Tegu kala vinis

Duokite vaikui nedidelį plaktuką. Vaikams skirtų prekių parduotuvėse galima rasti specialiai vaikams skirtų plaktukų, bet jie, pasak rašinio autorės, dažniausiai būna labai lengvi, todėl jais įkalti vinį sunkiau.

Pasirūpinkite kokio nors nekieto medžio, pvz., pušies, pliauska ar kaladėle. Galite ją kuo nors (virve ar pan.) pritvirtinti prie paviršiaus, kad laikytųsi, arba tiesiog padėkite ant žemės.

123RF.com nuotr./Berniukas su planšete
123RF.com nuotr./Berniukas su planšete

Pasirūpinkite vinimis plačia galvute. Pirmąjį stuktelėjimą plaktuku į vinį visada atlikite patys.

Kai vaikas bus pasirengęs tai padaryti pats, šiek tiek jam pagelbėkite: įsmeikite vinies galiuką į nedidelį gabalėlį kartono – tegu vaikas pirštais prilaiko ne pačią vinį, o kartoną (kad nenusimuštų pirštų).

Įvaldžius šį metodą, galima pereiti prie rimtų dalykų – kalti prilaikant nebe kartoną, o vinį. Anksčiau ar vėliau pirštą vaikas, ko gero, vis tiek nusimuš, bet iki tol, tikėtina, spės suprasti, kas tai per užsiėmimas.

5. Tegu rašo laiškus

Jei vaikas dar visai mažas, pakaks, jei tekstą jis padiktuos kam nors iš šeimynykščių (galbūt įkvėptas paveikslėlių), paskui ant voko priklijuos pašto ženklą ir įmes laišką į pašto dėžutę.

Jei vaikas vyresnis, išmokykite jį užrašyti ant voko gavėją ir paaiškinkite, kad laišką sudaro penkios dalys: data, kreipimasis („brangus / mielas...“), laiško tekstas, prierašas („pagarbiai / su pagarba...“) ir parašas. Paprašykite, kad vaikas, pvz., padėtų jums išsiųsti atviruką iš atostogų kelionės.

6. Tegu ruošia valgį

Pasikvieskite vaiką padėti jums gaminti pietų: patikėkite jam tam tikras užduotis, tik nesikarščiuokite, kai jam kas nors nepavyks, pataria keturių vaikų mama ir knygos „Mažieji šefai“ autorė Christina Dymock.

Nebloga mintis pirmajam savarankiškos gamybos patiekalui – jogurtas su vaisiais. Priešmokyklinukai gali šaukštu dėti jogurtą į dubenį ir įmaišyti į jį iš anksto paruoštus vaisius.

Penkerių metų amžiaus ir vyresniems vaikams patiks tepti sumuštinius ir gaminti glotnučius (padėkite jiems dirbti trintuvu).

7–8 metų vaikai gali pamėginti patys išsikepti karštų sumuštinių ar pasigaminti salotų: susiplėšyti salotų lapų, susipjaustyti pomidorą, agurką ar morką, pasibarstyti džiūvėsėlių.

Kiek vyresni vaikai jau gali pradėti savarankiškai naudotis kaitlente ar viršutine viryklės dalimi (žinoma, ne be priežiūros). Svarbiausia – visą dėmesį sutelkti į saugą ir praktiką.

Duokite vaikui nedidelį plaktuką. Vaikams skirtų prekių parduotuvėse galima rasti specialiai vaikams skirtų plaktukų, bet jie, pasak rašinio autorės, dažniausiai būna labai lengvi, todėl jais įkalti vinį sunkiau.

7. Tegu mokosi orientuotis

Jei automobilio navigacija yra bent kartą jus pavedusi, jūs labai gerai suprantate, kodėl svarbu mokėti naudotis žemėlapiu (net jei jis jūsų telefono ekrane). M.Crouch teigimu, orientuotis aplinkoje vaikai gali išmokti žaisdami įvairius žaidimus.

Ieškokite lobių. Žemėlapiai daug kam atrodo nuobodūs..., kol nepadeda atrasti šio bei to įdomaus. Paslėpkite kieme žaislą ir nubraižykite paprastą planą, pagal kurį vaikas galėtų susigaudyti, kur ieškoti. Trimečiui ar keturmečiui rodykite žemėlapyje vaizduojamų objektų atitikmenis realybėje.

Leiskite vaikui būti gidu. Nesunkiai suprantamų, spalvingų žemėlapių visada rasite zoologijos soduose, muziejuose, teminiuose parkuose. Priešmokyklinukui galite pasiūlyti sekti nueitą maršrutą, o jei vaikas vyresnis, duokite jam užduotį nuvesti jus iš taško A į tašką B.

Išbandykite geokešingą. Penkerių metų amžiaus ir vyresni vaikai be galo mėgsta šį lobių paieškos žaidimą. Geokešingas žaidžiamas naudojantis GPS, o žaidimo tikslas – rasti dėkliukuose saugiai paslėptus „lobius“. Daugiau informacijos rasite svetainėje geocaching.com.

8. Tegu susitvarsto žaizdą

Nuo mažų dienų mokykite vaiką neprarasti sveiko proto pamačius kraują (ir patys stenkitės tvardytis). Aiškiai išdėstykite vaikui, kaip jis turėtų elgtis, jei staiga susižeistų.

Tai ne tik padės vaikui nukreipti dėmesį nuo skausmo, bet ir padidins tikimybę, kad net ir tuo atveju, jei jūsų nebus šalia, jis žinos, ką daryti: žaizdą spausti, kol kraujavimas sustos, nuplauti ją vandeniu, padengti antibakterine priemone ir galiausiai užklijuoti pleistru.

Fotolia nuotr./Vonios reikmenys
Fotolia nuotr./Vonios reikmenys

9. Tegu valo vonios kambarį

Pasirūpinkite kempinėlėmis ir šluostėmis. Vaikai tikrai sugebės nuvalyti kriauklę, kad ant jos nebeliktų dantų pastos likučių.

Tualeto valymo procedūra kiek sudėtingesnė, bet mokyklinio amžiaus vaikams nesunkiai įveikiama. Pasiėmę antibakterinę šluostę jie gali nuvalyti tualeto dangtį ir sėdynę.

Žinoma, reikėtų pasirūpinti, kad paskui kruopščiai nusiplautų rankas. Dideli vaikai gali iššveisti ir patį klozetą, tačiau valiklis neturėtų būti toksiškas – pakaktų valgomosios sodos ir acto.

10. Tegu pats apsiperka

Kad vaikas taptų išmintingu vartotoju, jam reikia nuolat praktikuotis. Savo vaikus rašinio autorė M. Crouch teigia mokiusi pagal šį trijų pakopų metodą:

Aiškinkite. Kalbėkite apie kainas ir pagrįskite savo pasirinkimus, pvz., „Degalų pilsimės šitoje degalinėje, nes čia litras kainuoja penkiais centais pigiau“. Vaikams pravartu sužinoti ir apie tai, ko norėtumėte nusipirkti, bet nepirksite, nes tai netelpa į jūsų biudžetą.

Leiskite vaikams patiems pirkti. Duokite vaikui pinigų ir paskirkite jį atsakingu už vieną ar kitą pirkinį. Rašinio autorė teigia niekada pati neperkanti vaikams saldumynų. Tai, pasak jos, padėjo jos vaikams tapti sąmoningesniems: pastebėję, kad pirkti ledų po vieną porciją neapsimoka, jie susimetė savo pinigus į krūvą, nusipirko visą dėžę ir pasidėjo į šaldiklį.

Žaiskite. Parduotuvėje duokite vaikui užduotį išsiaiškinti, kurie popieriniai rankšluosčiai ar kuris pomidorų padažas yra pigiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius