-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Stilingas naujagimio kraitelis

Naujam žmogučiui ateinant į pasaulį, tėveliams kyla daug labai malonių rūpestėlių. Būsimi tėveliai turi pasirūpinti viskuo, kas bus reikalinga auginant mažylį.
Naujagimio kraitelis
Naujagimio kraitelis / averydesigninteriors.com, etsy.com, skimbacolifestyle.com ir Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Daiktelių sąrašas, sudarantis kraitelį, gal ir nesikeičia stipriai (nepaisant kelių techninių naujovių), tačiau vaizdinė išraiška būna gana įvairi. Jei pažiūrėtume, kaip vaikiškas kambarėlis, lovytė ir drabužėliai atrodė prieš dešimt ar dvidešimt metų, tikrai įžvelgtumėme tam tikras madas ir būdingą bendrą vyraujantį stilių. O kokia gi mada (jei galima taip pasakyti) dominuoja dabar formuojant naujagimio kraitelį? Kas itin aktualu ir turi didžiausią paklausą?

 

Šiandien renkant naujagimio kraitelį, įrengiant vaikelio kambarį, visa ko stilistinė ašis yra pastelinių spalvų jaukumas ir rankdarbiai. Vaisinių ledų ir kremo spalvos vyrauja ne tik vaikelio kambario interjere, bet ir dekoruojant aplinką mažylio sutiktuvių ar palankynų šventei, taip pat pakuojant jam dovanėles, būsimai ar ką tik iškeptai mamytei kuriant šeimos ar kūdikėlio nuotraukų albumą. Atrodo, dar taip neseniai buvo siūlomos ryškios, vaiskios spalvos, kuriomis buvo gražinamos kūdikiams skirti reikmenys (sūpuoklės, vystymo stalai ar lentos), patalėliai, sienų tapetai ir pan. Dabar rekomenduojama per daug nedirginti vaikučio nervinės sistemos, apgaubti jį rankų darbo šiluma, švelnių spalvų jaukumu, kad jam būtų gera ir ramu. Svarbiausia, kad net jei tai nepadaryta tobulai, bet pagaminta su didžiule meile ir rūpesčiu, tai bus pats nuostabiausias ir tinkamiausias daiktelis vaikučiui. Visas interjeras ir daiktelių stilistinė išraiška turėtų alsuoti švelniu dėmesingumu ir įdėtu mamos rankų darbu.

skimbacolifestyle.com, casacullen.com, homeklondike.com ir indulgy.com/Vaikų kambarys
skimbacolifestyle.com, casacullen.com, homeklondike.com ir indulgy.com / Vaikučio kambarys

 

Šiuo metu mažylio kambario sienas siūloma dažyti lygia švelnia spalva. Žinoma, skirtingas sienas galima dažyti skirtingomis pastelinėmis spalvomis. Tačiau svarbiausia skirtybė nuo ankstesnės stilistikos – nenaudojami jokie sienų lipdukai ar piešinėliai. Kartais sienos dekoruojamos švelniais grafiniais elementais, pavyzdžiui, tolstančių nuskrendančių paukščių siluetais ar medžio šakelių piešiniu. Šie nedideli piešinio intarpėliai būna vos keliais tonais tamsesnio atspalvio nei kambario sienos spalva.

 

Užuolaidos vaikelio kambariui taip pat renkamos plonos, šiek tiek perregimos, bet primenančios natūralų audinį, tarkime, drobelę. Dažniausiai būna ilgos, iki žemės, viršuje surištos mažais raišteliais, kaspinėliais.

Patalėliai taip pat švelnių spalvų, galbūt netgi kremo ar visai baltos, su senoviniu, lyg rankomis apnertu krašteliu, gali būti siuvinėta kiauraraščiu arba tos pačios spalvos siūlais kaip patalynės audeklas.

Shutterstock ir design love fest nuotr./Naujagimio patalėliai
Shutterstock ir design love fest nuotr. /Naujagimio kraitelis

 

Siūloma, kad vaikelio drabužinė būtų puikiai organizuota. Visi daikteliai turi turėti savo vietą ir užtektinai dėželių, stalčiukų jiems padėti. Komodos stalčiuose ar spintose kabančius kūdikėlio drabužėlius geriau suskirstyti grupėmis pagal pobūdį (glaustinukės, smėlinukai, šliaužtiniai, megztukai, švarkeliai ir pan.) ir pagal dydį (greitesniam mamytės ir ypač tėvelio orientavimuisi). Drabužėliai gali būti ne tik suskirstyti, bet ir atskirti dailiais skirtukais. Pastarieji galėtų atkartoti vaikelio kambario interjero spalvas.

 

Didžiąją naujagimio kraitelio dalį vis dėlto užima patys drabužėliai. Patys stilingiausi dabar baltut baltutėliai kaip sniegas arba švelnaus kremo atspalvio. Ir jų nereikia vengti, nes susitepti tokiam mažyliui beveik nėra kur (nebent ištiktų viena nedidelė bėdelė), o derinti tarpusavyje kur kas lengviau, nebereikia sudaryti atskirų komplektų ir papildomai išlaidauti.

childmode.com ir marthastewart.com nuotr./Rūbeliai vaikams
childmode.com ir marthastewart.com nuotr. / Drabužėliai vaikams

 

Labai gražu, jei tokius paprastus dailius drabužėlius papildo koks mamos rankomis kurtas papuošimas, pavyzdžiui, nedidelė nerta gėlytė, paukštelis ar iš veltinio padarytas žvėrelio snukutis, prisiūtas ar prie kepuraitės, ar prie švarkelio apykaklės, ar prie pirštinyčių. Gražiausia, kai jie nėra itin kontrastingų spalvų, o atitinka arba labai harmoningai dera su drabužėliu, tarkime, prie žydros kepuraitės – mėlynas, prie rožinės – avietinis, prie baltos – baltas ar smėlio spalvos nedidelis aksesuaras. Puikiai atrodo ir lengvai pagaminami batukai iš veltinio – tokie meilūs ir dailūs, kad būtų tinkami ne tik avėti, bet ir grožėtis kaip kambario puošybos detale.

ithinksew.com, blog.themakeingspot.com, knitluscious.com ir purlbee.com nuotr./Batukai jaujagimiams
ithinksew.com, blog.themakeingspot.com, knitluscious.com ir purlbee.com nuotr. / Batukai jaujagimiams

 

Iš visų būtinų daiktelių mamytės ypač daug dėmesio skiria ir dar vienam labai svarbiam – tai pati mieliausia, prisiminimus sauganti pirmoji antklodėlė. Tokia, kuri saugoma tol, kol vaikelis užauga, o gal net perduodama iš kartos į kartą. Šią antklodėlę nesunku pačioms pasidaryti. Galima pasiūti ją iš mielų audinio skiaučių kvadratėliais ir į jas įterpti tai, ką turite likusio iš savo vaikystės, pavyzdžiui, senos savo antklodėlės gabalėlį, mielos, bet nenešiojamos suknelės skiautelę, įsiūti skiautelę su jau gimusio kūdikėlio pėdutės atspaudėliu, šilkografijos būdu ar siuvinėjimu „įrašyta“ fraze, dedikacija savo mažyliui ar jo inicialais. Antklodėlė gali būti ir siūta, padailinta keliomis švelnių spalvų aplikacijomis (pvz.: širdelėmis ar paukšteliais). Taip pat daili antklodėlė megzta arba nerta. Koks tik jums tinkamesnis ir priimtinesnis būdas pačiai...

magnifeco.com ir marthastewart.com nuotr./Antklodėlė
magnifeco.com ir marthastewart.com nuotr./ Antklodėlės

 

Šiuo metu itin populiarus naujagimio kraitelio daiktas – kokoniukas. Toks mielas (taip pat dažniausiai siūtas pačių mamyčių) daikčiukas yra lyg antklodėlė, savo forma šiek tiek primenantis išskleistą megztinį. Vaikelis ant jo paguldomas, apatinė dalis užlenkiama ir užklojama ant kūdikėlio, o likusios dvi „rankovės“ iš šonų apsigaubia horizontaliai aplink kūnelį. Taip vaikučiui iš tiesų šilčiau, o psichologai teigia, kad tvirčiau įvyniotas vaikelis jaučiasi saugus, neišsigąsta staigių, refleksinių savo kūnelio judesių.

 

Vaiko higienos priežiūros daikteliai gali būti sudėti į dailų pintą krepšelį ar į pačių pasigamintą suvyniojamą ritinėlį su skyreliais, į kurį statmenai sudedamos žirklutės, termometras, šukos ir kt. Tokį ritinėlį galima pasigaminti pačiai iš plono kilpinio rankšluostuko, perlenkto šiek tiek mažiau nei per pus, viena dalis statmenai persiuvama taip, kad pasidarytų kišenėlės. Viename iš galų prisiūkite dailią juostelę, sulenktą ir pritvirtintą per vidurį taip, kad, suvyniojus rinkinuką į ritinį, būtų galima apsukti jį ir perrišti ta juostele.

 

Visi kiti daikteliai naujagimio kraitelyje taip pat yra tendencingai panašių švelnių pastelinių spalvų. Kambarį nuotaikingesniu paverčia nedidelės detalės, tarkime, dailūs nuotraukų rėmeliai, mielas mamos dekoruotas nuotraukų albumas ir skiautiniai, medžiaginiai nedideli žaisliukai. Vienose ar kitose vietose tupintys medžiaginiai paukščiukai, zuikučiai ir kitokie mieli gyvūnėliai. Kambarys ir kraitelis, primenantis jaukią, švelnią levandomis kvepiančią pasaką.

marthastewart.com nuotr./Žaislai vaikučiams
marthastewart.com nuotr. / Naujagimio kraitelis

 

Mada juntama ne tik renkantis kraitelio daiktelius, bet ir tradicijose. Vieni laikosi senesnio požiūrio, kad dovanėles derėtų nešti ateinant lankyti naujagimį, kiti rengia užsienyje populiarias baby shower šventes, kai nėštumui einant į pabaigą visos draugės ir artimieji susirenka palydėti besilaukiančiosios į naują motinystės šalį. Šventė dažniausiai trunka neilgai, vyksta dienos metu, užkandžiams siūlomi vieno kąsnio sumuštinukai, maži keksiukai ir arbatėlė. Itin aktualu šias šventes rengti pagal kokią neįmantrią, bet smagiai nuteikiančią temą: taškiukai, gėlytės, vaikiškos pasakos (kurios metu kiekviena aplankiusioji gali atsinešti arba tik papasakoti apie mėgstamiausią vaikystės knygą), prancūziškos vaikelio sutiktuvės ir pan. Vieta, kurioje bus dalijamasi įspūdžiais ir širdį kutenančiu maloniu laukimo nerimu, dėmesingai papuošiama, kad atspindėtų temą.

designmuseblog.com, homedesigndeaz.com ir Shutterstock nuotr./Vaikiaki žaislai
designmuseblog.com, homedesigndeaz.com ir Shutterstock nuotr. / Naujagimio kraitelis

 

Į tokią šventę arba ateinant lankyti vaikelio dovanų galima atnešti ir vaikiškų pasakų knygelių ir kitų dalykų, bet puikiai tinka savo rankomis gamintos dovanėlės, tinka pačių pasiūta pagalvėlė, įklotėlis į vežimuką, megztos vilnos kojinaitės, pagamintas audinio žaisliukas ir pan. Taip pat tinka ir savo pačių parinkti ir sudėlioti rinkinukai skirti, pavyzdžiui, pirmoms kūdikėlio maudynėms arba puikiai tinka rinkinėlis mamai pasilepinti, kuriame, tarkime, natūralus pieno muilas, švelni kempinėlė, kūno aliejus, maloniai kvepianti žvakė, gal net įrašytas jūsų parinktos ramios muzikos kompaktinė plokštelė.

Tekstas įvaizdžio dizainerės Olesės Kekienės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius