-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sūnaus lėlėms vežimėlio ieškojusią mamą užsipuolė komentatoriai: tai – ne „berniukiška“

Jei mergaitė užsimano žaisti su mašinytėmis – viskas atrodo gerai. Tačiau jei berniukas į rankas paima lėlę – tai jau daugeliui gali pasirodyti nenormalu. Būtent taip nutiko ir vienai mamai, kuri feisbuke ieškojo vežimėlio sūnaus lėlėms. Ji kaipmat buvo užpulta komentatorių, kad berniukui nereiktų leisti žaisti su „mergaitiškais“ žaislais, tai neva gali lemti jo lytinę orientaciją. Tačiau vaikų psichiatras Linas Slušnys turi kitokią nuomonę – toks berniukas gali užaugti neįtikėtinai geru tėčiu ar slaugos specialistu, todėl tokio vaiko pomėgio nereiktų slopinti.
Vaikas žaidžia su lėlyte
Vaikas žaidžia su lėlyte / 123RF.com nuotr.

Mama sulaukė puolimo

Vienoje feisbuko grupių, kurioje žmonės dalijasi nebenaudojamais daiktais, viena moteris parašė ieškanti vaikiško vežimėlio, kad jos sūnus galėtų su juo žaisti – vežioti savo lėles, pliušinius žaislus.

Tai kone akimirksniu tapo daugiausia dėmesio grupėje sulaukusiu įrašu, po kuriuo savo nuomonę išdėstyti skubėjo kiekvienas. Įsiplieskė audringa diskusija – žmonės rašė, esą nederėtų berniukui žaisti su „mergaitiškais“ žaislais. Dalis teigė, kad tokie žaidimai net gali lemti vaiko seksualinę orientaciją.

Kita pusė mamų palaikė įrašo autorę ir teigė, kad nieko blogo, jeigu berniukas žaidžia su lėlėmis – jis būtent taip išmoksta būti rūpestingu tėčiu, be to, negalima skirstyti žaislų į berniukiškus ir mergaitiškus. Toks skirstymas joms pasirodė nesuprantamas, moterys tikino ir pačios vaikystėje žaidusios su mašinėlėmis.

Visgi greičiausiai vežimėlio ieškojusi moteris neatlaikė puolimo, kai kurių žmonių negailestingo spaudimo, ir po poros valandų įrašą ištrynė.

Vaikų psichiatras: visi vaikai yra skirtingi

Išgirdęs šią situaciją vaikų psichiatras Linas Slušnys ėmė ironizuoti: „Ar tuomet galime sakyti, kad gatvės yra pilnos lesbiečių, nes moterys vairuoja automobilius, o čia juk vyriškas daiktas?“ Pasak L.Slušnio, jį vis dar labai stebina žmonių mentalitetas ir stereotipinis mąstymas. O būtent tokios situacijos rodo, kaip sunkai visuomenė keičiasi.

„Ką mes žinome, gal vaikas, kuris žaidžia su lėlėmis, ateityje bus puikus slaugos specialistas ar medikas? Paramedikai juk visą dieną vežioja vežimėlius su žmonėmis. Tačiau jei mažas berniukas žaidžia su vežimėliu, iškart pasigirsta iškrypusi nuostata, kad su juo kažkas bus negerai.

Gal vaikas, kuriam tėvai leido stumdyti vežimėlį, mokė, kaip perrengti lėlę, ateityje bus nuostabus tėtis ir visi aikčios dėl jo puikių sugebėjimų? Juk šiandien tiek daug kalbame, kad ir vyras turi prižiūrėti vaikus, išeiti tėvystės atostogų. Bet kažkodėl šių dviejų aspektų nesugebame suvesti į visumą – taip, kaip ne visi vyrai išeina tėvystės atostogų, lygiai taip pat ne visi berniukai būtinai turi žaisti tik su mašinytėmis“, – kalbėjo L.Slušnys.

123RF.com nuotr./Berniukas
123RF.com nuotr./Berniukas

Vaikų psichiatras sako, kad visi vaikai yra skirtingi, tad normalu, kad juos domina ir skirtingi žaidimai. Tačiau jokiais būdais negalima galvoti, kad žaidimai gali nulemti lytinę orientaciją.

„Orientaciją tikrai lemia ne tai. Jeigu žmogus yra homoseksualus, gali atimti iš jo lėles, bet jis vis tiek juo bus. Dar iki žaidimų jis jau turės tendenciją į homoseksualumą“, – aiškino jis.

Orientaciją lemia ne žaidimai. Jeigu žmogus yra homoseksualus, gali atimti iš jo lėles, bet jis vis tiek juo bus

„Koks kieno reikalas, su kuo žmogus ateityje miegos?“

Kaip sako psichiatras, homoseksualumas ir heteroseksualumas kalba tik apie lovos reikalus. O čia, bet kuriuo atveju, neturime teisės kištis.

„Klausant tokių istorijų man liūdniausia, kad mes viską paverčiame lovos reikalu. Koks kieno reikalas, su kuo žmogus ateityje miegos? Pirmiausia žiūrėkime į tai, koks yra žmogus, jo vidus, kokios jo vertybės, o ne iškart spręskime, su kuo jis gali ar negali miegoti.

Kol jis nėra prievartautojas, kol tai nėra smurtas, o dviejų žmonių susitarimas, tai yra jų reikalas. Ir mes turim pagaliau įsikalti į galvą, kad žmonių yra visokių“, – kalbėjo L.Slušnys.

Juk, galų gale, ne lėles jis vežimėlyje prižiūri, o įsivaizduoja gyvus žmones.

123RF.com nuotr./Berniukas
123RF.com nuotr./Berniukas

Skatina kalbėti apie vertybes

Pats psichiatras pripažįsta skaitęs istorijų, kaip berniukai, vaikystėje išskirtinai domėjęsi drabužiais, išaugo į heteroseksualius dizainerius, siuvėjus ar modeliuotojus. Taigi galbūt prieš teisiant ir skirstant žaidimus į „mergaitiškus“ ir „berniukiškus“, reikia skatinti vaikų užsidegimą viena ar kita sritimi.

„Galiu pasakyti tik tiek – man neįdomu, ką vaikas veiks po 20 metų. Jei jis šiandien gražiai žaidžia lėlėmis, yra jautrus, mokosi empatiškumo, socialinio sąmoningumo – juk, galų gale, ne lėles jis vežimėlyje prižiūri, o įsivaizduoja gyvus žmones – tai aš manau, kad gali išaugti superinis vyrukas, kuris bus dovana visuomenei. Verčiau kalbėkime apie žmogaus vertybes, o ne apie lovos reikalus“, – sakė L.Slušnys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius